-->
24.09.2023

Ο Μητσοτάκης στη Σαντορίνη: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες

Το Ακρωτήρι στέλνει το μήνυμα ότι η «Ελλάδα είναι έτοιμη» να δεχθεί τους επισκέπτες με ασφάλεια τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ξενάγησή του στον αρχαιολογικό χώρο από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.  Ο πρωθυπουργός έφτασε σήμερα στη Σαντορίνη για να δώσει και το σήμα για την επίσημη επανεκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου.

«Safety first» τόνισε από πλευράς της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με φόντο τον προϊστορικό οικισμό. Στην μοναδικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρωθυπουργός.

«Θελουμε οι επισκέπτες να έρθουν και να νιώσουν ασφαλείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι» να υποδεχθούμε το τουριστικό κύμα, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αλλά και έχοντας φροντίσει για την προστασία της υγείας όσο των κατοίκων, όσο και των εργαζομενων στον τουρισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα μουσεία στην Ελλάδα και προσκάλεσε ανοιχτά τους τουρίστες «και εδώ στην Σαντορίνη» όχι μόνο για το ηλιοβασίλεμα και το μοναδικό τοπίο, «αλλά και για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχει να επιδείξει». «Η Σαντορίνη αποτελεί παράδειγμα του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει να επιδείξει η πατρίδα μας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή της Αρχαιολογικής Εφορείας Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και την αρχαιολόγο, Μάγια Ευσταθίου, στα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα του Ακρωτηρίου. Αμέσως μετά περιηγήθηκε στο κέντρο μελέτης προϊστορικής Θήρας, όπου γίνεται η συντήρηση των αρχαιοτήτων και είδε από κοντά τις τοιχογραφίες που αυτή τη στιγμή συντηρούνται, είναι από το 18ο αιώνα π.Χ και είναι μοναδικές στον κόσμο.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας για να διαπιστώσει το επίπεδο προετοιμασίας για τον κορωνοϊό και να καταγραφούν οι ανάγκες.   Στο νοσοκομείο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο διοικητής κ. Βασίλης Μαλαματένιος και εργαζόμενοι. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για για τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού ενώ έγινε ειδική μνεία στην προετοιμασία που έχει γίνει σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Συζητήθηκε, επίσης, η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει νομικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη χρήση πτητικών μέσων για αεροδιακομιδές. «Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι και η πρόθεσή μας είναι να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια προφανώς του πληθυσμού και βεβαίως και στην ασφάλεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Εσείς κάνετε το νοσοκομείο στολίδι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ενήμερος για τα ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο γνωρίζοντας ότι έχουν επιλυθεί εκκρεμότητες του παρελθόντος ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου. «Είναι ένα νοσοκομείο στολίδι -όχι μόνο για τις υποδομές του τις οποίες χαίρομαι να βλέπω και ο ίδιος. Είχα δει μόνο τις σχετικές φωτογραφίες- αλλά είναι στολίδι γιατί εσείς το κάνετε στολίδι. Ένα νοσοκομείο ντουβάρια, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, δεν λέει πολλά πράγματα και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο και όπου υπάρχουν ακόμα αδυναμίες, ατέλειες, ελλείψεις, εδώ πέρα είμαστε να επιλύσουμε και αυτά τα προβλήματα», ανέφερε.

Επισημαίνεται ότι για την μακρόπνοη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νησιού, έχουν ήδη εγκριθεί οι προσλήψεις 15 επικουρικών γιατρών, ακόμα 14 συναδέλφων τους με μονοετή σύμβαση και 12 ατόμων λοιπό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του ΓΝΘ ειδικοί οικίσκοι τους οποίους και επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, ενώ την Παρασκευή παραδόθηκε στη δομή μοριακός αναλυτής για τη διάγνωση της ασθένειας CΟVID-19, προκειμένου να μην απαιτείται αποστολή δειγμάτων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα της χώρας με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα. Χωρίς πανικό, διότι ποτέ δεν ξέρουμε και ποτέ δεν ξέρετε ένα περιστατικό το οποίο κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να είναι μια απλή γαστρεντερίτιδα αλλά θα υπόκειται πάντα στην υποψία ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αλλά μιλάω σε ανθρώπους οι οποίοι είναι έμπειροι να χειρίζονται μια τουριστική κίνηση μεγαλύτερη από αυτή που θα έχουμε φέτος εκ των πραγμάτων γιατί δεν θα έχουμε την ίδια τουριστική σεζόν που είχαμε, τουλάχιστον, πέρσι και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε εξαιρετικά. Και όταν θα κλείσει ο κύκλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να πούμε ότι δεν διαχειριστήκαμε απλά την πρώτη φάση της πανδημίας υποδειγματικά αλλά ότι βάλαμε και τον πήχη πολύ ψηλά στο πως μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τον τουρισμό πάνω απ’ όλα με ασφάλεια», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.Διαβάστε επίσης