13.08.2020    20:18

Ο Τραμπ δεν συμφωνεί με τον Δρ. Φάουτσι για την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι «δεν συμφωνεί» με την ανάλυση του ανοσιολόγου και συμβούλου του, Δόκτορα Άνθονι Φάουτσι, για την κατάσταση στη χώρα όσον αφορά την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

«Η τρέχουσα κατάσταση αληθινά δεν είναι καλή (…). Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος», είπε τη Δευτέρα ο διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου λοιμωδών ασθενειών, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αισθητά καλύτερη θέση.

Ερωτηθείς σχετικά από την παρουσιάστρια Γκρέτα Βαν Σάστερεν στο πλαίσιο συνέντευξης που της παραχώρησε για την εκπομπή της Full Court Press, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε έντονα.

«Εγώ νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του», απάντησε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον επιστήμονα, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού και αποτελούσε μέρος του κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού που συστήθηκε στον Λευκό Οίκο. «Ο Δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Έχει πει πολλά», συνέχισε ο Τραμπ σε ειρωνικό τόνο. «Έχουμε κάνει καλή δουλειά. Θεωρώ ότι σε δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες, θα είμαστε σε εξαιρετική θέση», συμπλήρωσε.

Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 131.000 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τα 3 εκατομμύρια, καταγράφεται εδώ και μερικές εβδομάδες ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε νότιες και δυτικές πολιτείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει τα ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση που καταρρίπτονται το ένα πίσω από το άλλο, αποδίδοντάς τα στο ότι γίνονται άφθονα τεστ. Όμως πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, σε ομοσπονδιακό και πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο, χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή.

Εκτός ελέγχου τα κρούσματα

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε, όπως το συνηθίζει από την αρχή της πανδημίας, καθησυχαστικός. «Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει διαγνωστικά τεστ σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Αλλά εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι στο 99% των περιπτώσεων η νόσος είναι ανώδυνη», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος το περασμένο Σάββατο, στις δηλώσεις του με αφορμή την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

Η αστήρικτη αισιοδοξία του Τραμπ προκάλεσε πολλές επικρίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 20% όσων διαγνώστηκαν με COVID-19 νόσησαν βαριά, σε πολλές περιπτώσεις από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ακόμη και όσοι έχουν ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα, αποτελούν δυνητικές πηγές μετάδοσης της νόσου σε πιο ευάλωτες κατηγορίες. Ερωτηθείς για τη δήλωση Τραμπ, την Κυριακή, ο επίτροπος της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, δρ Στίβεν Χαν, όχι μόνο δεν κάλυψε τον πρόεδρο, αλλά τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN ότι «έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα και ο κόσμος οφείλει να το πάρει πολύ στα σοβαρά».

Με τα νέα δεδομένα, οι ΗΠΑ πλησίαζαν τα τρία εκατομμύρια κρούσματα (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα, διπλάσια από εκείνα της δεύτερης στην κατάταξη Βραζιλίας), ενώ τα θύματα της νόσου ξεπερνούσαν τις 130.000. Αν και η ημερήσια αύξηση των νεκρών συνεχίζει να πέφτει, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η τάση μπορεί να αντιστραφεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς στις νότιες πολιτείες η πανδημία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Ηδη, σε πέντε πολιτείες ο αριθμός των θυμάτων έχει αρχίσει να ανεβαίνει ξανά.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου οι ΗΠΑ κατέγραψαν τρία ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων. Στο ίδιο διάστημα, δεκαέξι πολιτείες κατέγραψαν ημερήσια ρεκόρ. Την Κυριακή, δύο από τις μεγαλύτερες πολιτείες της χώρας, το Τέξας και η Φλόριντα, ξεπέρασαν τις 200.000 κρούσματα η κάθε μία. Η εξέλιξη της νόσου στον αμερικανικό Νότο, όπου οι κυβερνήτες είναι κατά κανόνα Ρεπουμπλικανοί, βάζει τροχοπέδη στα σχέδια επανεκκίνησης της οικονομίας και εκθέτει τον Τραμπ, ο οποίος έριχνε τις ευθύνες στους Δημοκρατικούς κυβερνήτες όσο η νόσος χτυπούσε σκληρότερα τις δικές τους πολιτείες.

Στο μεταξύ, νεότερα στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times αποδεικνύουν ότι το ρήγμα των φυλετικών ανισοτήτων ως προς την COVID-19 είναι ακόμη βαθύτερο από ό,τι φαινόταν μέχρι πρότινος. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ένας μαύρος ή ισπανόφωνος έχει τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσει από COVID-19 και διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει από τη νόσο, σε σύγκριση με έναν λευκό ομοεθνή του. Η σύγκριση είναι σχεδόν ταυτόσημη για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και για όλες τις περιοχές της χώρας.