Search
Close this search box.
Search

Γιατί την “κοπάνησαν” από τον ΔΕΣΦΑ Socar και Ιταλοί – Πόσο θα επηρεαστεί η αξιολόγηση

Πριν 8 έτη

Tίτλοι τέλους έπεσαν την Τετάρτη στο πολύκροτο σίριαλ στο αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με το υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώνει επισήμως το ναυάγιο με τους Αζέρους της SOCAR και τους Ιταλούς της Snam.

Το υπουργείο Ενεργείας ανακοίνωσε την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης λόγω διαφωνίας στο τίμημα, μετά την απομείωση της αξίας της εταιρείας που επέφεραν οι ρυθμίσεις Σκουρλέτη για την τιμολόγηση των υπηρεσιών της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε κατοχυρωθεί στο εν λόγω σχήμα από το 2014 με συνολικό τίμημα ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το κλίμα στις συζητήσεις ήταν μεν «εποικοδομητικό»,
ωστόσο, «η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό».

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν» σημειώνει το ΥΠΕΝ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

»Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν».

Τι μέλλει γενέσθαι

Aναμένεται πλέον άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα εξεταστούν από κοινού με τους θεσμούς καθώς η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης αποτελεί μνημονιακής δέσμευσης. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να προκηρύξει άμεσα νέο διαγωνισμό, με ανοιχτό το σενάριο εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς είτε να πουληθεί το 66% όπως ίσχυε και στο διαγωνισμό του 2013 ή να ακολουθηθεί μοντέλο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή να διατεθεί ένα μειοψηφικό πακέτο και παράλληλα κομμάτι της εταιρείας να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μοιράζονταν ΕΛΠΕ (212 εκατ. ευρώ) και Ελληνικό Δημόσιο (188 εκατ. ευρώ) δε θα εισπραχθεί και οι σχετικές προβλέψεις για τα έσοδα (που πηγαίνουν στο χρέος) θα πρέπει να διαγραφούν και θα προκληθεί απόκλιση από το στόχο για τις αποκρατικοποιήσεις. Άγνωστο παραμένει κατά πόσο η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.