-->
14.04.2024

Πέτσας: Καμία ιδιαίτερη κινητικότητα στον Έβρο

Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δεν θα σημαίνει απλώς κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων μεταφέρθηκε εκ νέου στην Ευρώπη από το Μαξίμου, με πρωθυπουργικές επιστολές του στην πρόεδρο της Κομισιόν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι επιστολές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, εστάλησαν χθες με κυρίαρχη σκέψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η κλιμάκωση εκ μέρους της Αγκυρας «δεν θα οδηγήσει σε κρίση τις ελληνοτουρκικές αλλά συνολικά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε». Αυτό τόνισε πριν από λίγο κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στην επιστολή αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενημερώνοντας για την αποστολή της επιστολής.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το αν θα υπάρξει κάποια επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που κάνουμε εμείς πάντα, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, είναι ακόμα και σε περιόδους κρίσεων να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

«Εμείς δεν θέλουμε προκλητικές ενέργειες, είμαστε μια χώρα φιλική αυτό περιμένουμε και από τους γείτονές μας» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Στη σύνοδο του ΕΛΚ και της ΕΕ

Στο μεταξύ πάντως θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα το ζήτημα της κλιμακούμενης επιθετικής τουρκικής συμπεριφοράς τόσο κατά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 18 Ιουνίου όσο και στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 19 Ιουνίου.

Πάντως, κατά τον Στέλιο Πέτσα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα προγραμματισμένο ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όχι συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Επιπλέον δεν υπάρχει σκέψη στο Μαξίμου για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί να ενημερώνουμε τα κόμματα» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, αν και κατά τις πληροφορίες δεν διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα ούτε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπογράμμισε «η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχής και πλήρης. Τώρα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο» αφήνοντας ανοιχτό το θέμα για το μέλλον, εάν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Δεν υπάρχει ασυνήθιστη κινητικότητα στον Έβρο

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τι ακριβώς συμβαίνει στον Έβρο και τις φήμες για οργανωμένο σχέδιο κίνησης προσφύγων, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ασυνήθιστη κινητικότητα στον Έβρο.

Δεν επιβεβαίωνεται καμία ιδαίτερη κινητικοτητα από αυτή που έχουμε συνηθίσει τις τελευταίες μέρες ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Παράνομες ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη

Σχετικά με τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας και το αν εξετάζεται το ενδεχόμενο αντίμετρων και κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στη «βεντάλια των διπλωματικών ενεργειών» του υπουργείου Εξωτερικών και τις άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο.

Από εκεί και πέρα ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «παράνομες ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη όσο βασίζονται στο άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο» σε σχέση με τις κινήσεις της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ, ερωτηθείς για τις κινήσεις της Ελλάδας να οριοθετήσει ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο προκειμένου να μπλοκάρει τις τουρκικές κινήσεις που απορρέουν από το τουρκολιβυκό σύμφωνο ο κ. Πέτσας σημείωσε «δεν θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε εικασία πριν φτάσουμε στην οριστική διευθέτηση. Όταν είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσεις».Διαβάστε επίσης