05.12.2020

Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο – Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία και ετοιμότητα

Για «κλιμάκωση της έντασης» στο Αιγαίο από την Τουρκία μετά και την τελευταία Navtex που εξέδωσε για σεισμολογικές έρευνες ΝΑ του Καστελόριζου σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η Τουρκία εμμένει στην παραβατικότητα, στην απόλυτη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα διαμηνύει, όπως τόνισε, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση της κυριαρχίας της, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Και στην επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά πρόκληση, για όλον τον ορθόδοξο κόσμο.

Ήδη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προχώρησε διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ενημερώθηκαν Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις τουρκικές ενέργειες.

«Μετά από δύο 24ωρα από την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex , η κατάσταση παραμένει σταθερή. Την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.