Search
Close this search box.
Search

Πανεπιστημιακό άσυλο: Το δύσκολο είναι η εφαρμογή του νόμου – Πως θα το χειριστεί η κυβέρνηση

Πριν 5 έτη

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας και βίας εντός των ΑΕΙ έγινε με την ψήφιση της διάταξης για το άσυλο.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του όσο η Νίκη Κεραμέως επέμειναν ιδιαίτερα στο ότι το άσυλο, στην πραγματικότητα, αποκαθίσταται με τη ρύθμιση και δεν καταργείται, όπως λέγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά.

Πρακτικά, αυτό που αλλάζει πλέον είναι ότι το πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος δημόσιος χώρος. Με απλά λόγια, αν ένας πολίτης βλέπει ότι τελείται αδίκημα εντός του πανεπιστημιακού χώρου, θα μπορεί να τηλεφωνεί στην Αστυνομία και αυτή να παρεμβαίνει. Ακόμα και αυτεπάγγελτα, όμως, η ΕΛ.ΑΣ., εφόσον περάσει έξω από το πανεπιστήμιο και δει να συμβαίνει έκνομη πράξη, μπορεί να παρέμβει αυτοστιγμεί. Η διαφορά σε σχέση με τον νόμο Διαμαντοπούλου είναι λεπτή, αλλά εξαιρετικά σημαντική: πλέον, με το νέο νομικό πλαίσιο, εφόσον κάποιος τελεί έκνομη ενέργεια εκτός πανεπιστημίου και επιδιώξει να «ταμπουρωθεί» εντός του, προκειμένου να προστατευθεί από το άσυλο, τότε και πάλι θα μπορεί η Αστυνομία να παρέμβει και να τον συλλάβει.

Και μπορεί οι αντιδράσεις, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, να ήταν οξείες, η κυβέρνηση όμως «δεν ανέκρουσε πρύμναν». Μάλιστα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, διεμήνυσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει απλώς την «αποκατάσταση» του ασύλου, αλλά θα μεριμνήσει και για την εφαρμογή του νόμου, όπου άλλωστε χωλαίνει περισσότερο η χώρα. Προς τούτο, υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, με την αποδέσμευση δυνάμεων από «ανενεργές» θέσεις, προκειμένου και οι αστυνομικές δυνάμεις να είναι πιο ορατές για τους πολίτες.

H πρόκληση της εφαρμογής του νόμου για το άσυλο

Η πρόκληση τώρα για την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή της. Αυτό τόνισε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9», προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει επαφές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η διάταξη. Η ίδια, πάντως, εξέφρασε την ευχή η διάταξη «να λειτουργήσει αποτρεπτικά» σε πράξεις ανομίας και να μη χρειαστεί τελικά η επέμβαση της αστυνομίας.

«Αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, θέλουμε το πανεπιστήμιο να είναι κατεξοχήν χώρος στον οποίο μπορεί κανείς να μιλάει ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς να φοβάται ότι 10, 20, 30 μέτρα παρακάτω θα του επιτεθεί κάποιος για τις απόψεις που εξέφρασε», επεσήμανε η κ. Κεραμέως και διαβεβαίωσε ότι «η αστυνομία θα επεμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται». Όπως σημείωσε, «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον αρμόδιο υπουργό ότι θα εφαρμόσει τη διάταξη κατά τον βέλτιστο τρόπο και ευχή της κυβέρνησης είναι να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, παρά να λειτουργήσει αποτρεπτικά, περνώντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όλοι αυτοί οι οποίοι πράττουν έκνομες ενέργειες πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εντός των πανεπιστημίων».

Για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η διάταξη για το άσυλο είναι και ένας βασικός όρος για τη διευκόλυνση του αυτοδιοίκητου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στη λογική ότι προϋπόθεση για το αυτοδιοίκητο αποτελεί η ασφάλεια, και η πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη θέτει τις βάσεις για να πληρωθεί αυτή. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα μη ουσιαστικής εφαρμογής του αυτοδιοίκητου από παράνομες πράξεις εντός των ΑΕΙ αναφέρονται οι περιπτώσεις ομηρίας πρυτάνεων ακόμα και με «χτίσιμο» της πόρτας του γραφείου τους ή η αδυναμία των πρυτανικών αρχών αξιοποίησης χώρων εντός των ΑΕΙ για επέκταση ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων, λόγω καταλήψεων.

Η κ. Κεραμέως, πάντως, επεσήμανε ότι εκτός από τη διάταξη για το άσυλο υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μη λαμβάνουν χώρα στα Ιδρύματα έκνομες ενέργειες, αναφέροντας ως παράδειγμα τον συστηματικό φωτισμό όλων των χώρων εντός των πανεπιστημίων. «Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, κατά καιρούς έχουν ειπωθεί στον δημόσιο διάλογο, και όλα αυτά θα τα συζητήσουμε εκτενώς και με τους πρυτάνεις», σημείωσε.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.