Στο υπουργείο Παιδείας βρίσκονται από τις 1 μετά το μεσημέρι μέλη της ΑΔΕΔΥ, δάσκαλοι και καθηγητές, με αίτημα να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα σχολεία, καθώς αν και το πρώτο κουδούνι έχει χτυπήσει εδώ κι έναν μήνα εκατοντάδες σχολεία υπολειτουργούν ενώ αρκετά παραμένουν κλειστά.
Με βάση σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ η Διοίκηση απευθύνθηκε στην κυβέρνηση απαιτώντας να πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με στόχο την επαρκή στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών με προτεραιότητα σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και σε όλες τις δομές που συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. Ακόμη, ζήτησε κατάργηση των επισφαλών μορφών εργασίας και μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη των κενών.
Ειδικότερα, η ΑΔΕΔΥ στο χώρο της Παιδείας στο βαθμό που υπάρχουν αναπληρωτές ζητά να έχουν πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα. Όπως επισημαίνει, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς το πρόβλημα της στελέχωσης των σχολείων με εκπαιδευτικούς παραμένει άλυτο και απασχολεί σοβαρά όλη την ελληνική κοινωνία.
Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει διπλή κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, για τους δημόσιους υπαλλήλους, με αντιπολεμικό συλαλλητήριο και συγκέντρωση κατά του πολυνομοσχεδίου.
Αναλυτικά, την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις έξι το απόγευμα, με σημείο συγκέντρωσης τα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Στο σχετικό κάλεσμα η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: “Σε αυτές τις συνθήκες εκτιμούμε ότι πρέπει με όλες τις δυνάμεις μας να αγωνιστούμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Να απαιτήσουμε να σταματήσουν τώρα οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς. Να οργανώσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες”.
Επιπροσθέτως, στις επτά το βράδυ της Παρασκευής το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, επισημαίνοντας ότι επεκτείνονται και στο Δημόσιο οι μειώσεις συντάξεων και οι αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχουν ήδη θεσπιστεί για τον ιδιωτικό τομέα.
Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοινωσή της, αναφέρει ότι το πολυνομοσχέδιο απαγορεύει στον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3% – 10% στις επικουρικές συντάξεις, να εκπληρώνει το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων, τα οποία πλέον χωρίς αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο και χωρίς κρατική χρηματοδότηση αφήνονται στην τύχη τους και οδηγούνται σε πλήρη εφαρμογή της «ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος», δηλαδή σε νέες συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και του μερίσματος που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) μέχρι πλήρης εξαφάνισης.
Τέλος, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο καταργεί ευνοϊκές για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αντιμνημονιακές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νόμο 4331/2015, που ψήφισε η ίδια πριν από τρεις μήνες (30/6/2015). Το ίδιο, σημειώνει, προαναγγέλλεται, μέσω διαρροών, για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών και φυσικά κατάργηση του αντίστοιχου επιδόματος με συνέπεια τη συνταξιοδότηση τους στο 67ο έτος της ηλικίας τους όταν πολλοί από αυτούς αδυνατούν να συμπληρώσουν το 60ο.