Στις αποφάσεις των συνελεύσεων που θα γίνουν στα μπλόκα από το απόγευμα της Πέμπτης και αύριο Παρασκευή παρέπεμψε ο επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας και της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, Βαγγέλης Μπούτας. Ωστόσο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του, τα όσα ειπώθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα αλλάζουν τα δεδομένα: «Για πρώτη φορά συζητούν για αφορολόγητο», είπε ο Βαγγέλης Μπούτας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να λήξουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις που μετρούν ήδη σαράντα ημέρες.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ.Μπούτας εμφανίσθηκε να δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά, «θα δούμε το νομοσχέδιο».
Ο αγροτοσυνδικαλιστής αναφέρθηκε στα επί μέρους αιτήματα των αγροτών, επισημαίνοντας ότι στο τραπέζι έβαλαν το αίτημα να επανέλθουν τα όρια συνταξιοδότησης των αγροτών στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, από τα 67 που ισχύει τώρα, να μην αλλάξει το καθεστώς του ΟΓΑ και να παραμείνει αυτόνομο ταμείο, διατηρούμενων και των σημερινών κλιμάκων για τις εισφορές. Παράλληλα, οι αγρότες έθεσαν στον πρωθυπουργό το ζήτημα των διώξεων για τις κινητοποιήσεις, που επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τη βεβαίωση των αδικημάτων (παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά κύριο λόγο) και δίωξη των υπαιτίων. Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής ο κ.Τσίπρας είχε κάνει αναφορά στην παραγγελία, «αδειάζοντας» την εισαγγελέα και λέγοντας ότι κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να διεκδικεί.
«Ο αγώνας των 40 ημερών αποτελεί παρακαταθήκη. Είχαμε στο πλευρό μας το 80% του ελληνικού λαού και είναι ένας αγώνας που δεν τον κάναμε μόνοι μας. Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Αποφάσεις θα πάρουν οι συνελεύσεις σε κάθε μπλόκο», είπε ο Βαγγέλης Μπούτας.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους αγρότες, σημείωσε στην εισήγησή του ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να αυξηθεί ο πλούτος, ενώ μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, τάχθηκε για δεύτερη φορά κατά της απόφασης Κουτζαμάνη, λέγοντας ότι είναι κατά της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων.
«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα, εάν δεν αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο. Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους ανθρώπους που παράγουν, αλλά να κάνουμε κι έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε εκείνους τους αγρότες που δυσκολεύονται να παράγουν και σε μια μικρή μειοψηφία που έχει ωφεληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια», ανέφερε.
«Θέλω να πιστεύω πως απέναντί μου έχω ανθρώπους του μόχθου. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο και τη σύνθεση. Δεν συμφωνώ με λογικές ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων και συνεπώς η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα μέσα από τον διάλογο είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά εκφράζετε με έναν έντιμο και ειλικρινή τρόπο τα αιτήματα και τις ανησυχίες σας», πρόσθεσε.