Search
Close this search box.
Search

Παραπέμπεται σε δίκη ο Πάνος Γερμανός για τα εξοπλιστικά

Πριν 9 έτη

Ο  επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, των Public, παραπέμπεται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα για σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι δικαστές αποδεχόμενοι αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου, διατάσσουν να παραπεμφθούν σε δίκη για τις κατηγορίες, ανά περίπτωση, της απιστίας από κοινού, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα οι Ιωάννης Σμπώκος, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Γιώργος Κάμαρης στέλεχος επιχειρήσεων, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και οι αδελφοί Γιώργος και Πιερ Χριστοδουλίδης διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Η δικογραφία σχετίζεται με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TORM1, μέσω της εταιρίας CLAVIS, που ίδρυσε ο κατηγορούμενος Γ. Κάμαρης – και οι ανακριτές την κατατάσσουν σε αυτές «συμφερόντων Σμπώκου» – της οποίας την διαχείριση φέρεται να είχαν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη.

Η επίμαχη εταιρία φαίνεται να διακίνησε προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Π. Γερμανό ποσά άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στην συνέχεια μέσω άλλων εταιριών κατέληξαν στον Γιάννη Σμπώκο.

Τι έχει γραφτεί για την υπόθεση τον Απρίλιο του 2015

Όπως αναφέρει το NewsBomb:

“Το ένα σκάνδαλο μεγαλύτερο από το άλλο, στην υπόθεση των υποβρυχίων και της παραπομπής σε δίκη 32 κατηγορουμένων, όπως αποφάνθηκε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Σκάνδαλα που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σκάνδαλα από τα οποία -σύμφωνα με το βούλεμα- φέρονται να ωφελήθηκαν όχι μόνο οι Γερμανοί της κοινοπραξίας Ferrostaal, αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες.

Το Newsbomb.gr αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο τα αντισταθμιστικά ωφέλη της συμφωνίας με τους Γερμανούς για τα υποβρύχια, ύψους 60.000.000 ευρώ, κατέληξαν σε χρόνο… ρεκόρ στην εταιρεία Sunlight Γερμανός, του Πάνου Γερμανού, αντί να μπουν στα ταμεία των Ελληνικών Ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Δύο επιβατηγά πλοία Superfast που θα έπρεπε να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, προσφέροντας εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, έγιναν… μπαταρίες και τελικά, με την εμπλοκή του εφοπλιστή Αντώνη Λιβανού, όπως τονίζεται στο Βούλευμα, κατασκευάστηκαν σε άλλο ναυπηγείο και κυκλοφόρησαν στην ακτοπλοΐα με τα ονόματα «Νήσος Χίος» και «Νήσος Μύκονος».

Μια ακόμα «σκοτεινή» υπόθεση που η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να την πάει μέχρι τέλους και να τιμωρήσει παραδειγματικά όλους εκείνους που πρωταγωνίστησαν -σύμφωνα με το βούλευμα- στα σκάνδαλα των υποβρυχίων, εφόσον αποδειχθεί και στο δικαστήριο η ενοχή τους.

Σύμφωνα με το 518/2015 Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, από τον Φεβρουάριο του 1998 προκύπτουν αδιαμφισβήτητες επαφές ανάμεσα στην γερμανική κοινοπραξία Ferrostaal και την εταιρεία Sunlight Γερμανός σχετικά με τα αντισταθμιστικά ωφέλη. Ο Πάνος Γερμανός αρνείται κατηγορηματικά στην απολογία του οποιαδήποτε συμμετοχή του ομίλου του σε οποιοδήποτε αντισταθμιστικό ωφέλημα, αλλά οι Άγγελος Χάγιας και Γιώργος Νικολάου που κατονόμασαν τους συμμετέχοντες στα απολογητικά τους υπομνήματα έχουν αντίθετη άποψη…

Στο Βούλευμα γίνεται λόγος για νόμιμη χρηματοδότηση της βιομηχανίας συσσωρευτών Sunlight Γερμανός από τη Ferrostaal με την επένδυση 10.000.000 γερμανικών μάρκων το 1999.

Οι Νικολάου και Χάγιας αναφέρουν ότι η επένδυση έγινε και για τη συμμετοχή της βιομηχανίας στα αντισταθμιστικά ωφέλη, ενώ ο Πάνος Γερμανός αναφέρει ότι αποκλειστικός λόγος ήταν η κατασκευή συσσωρευτών για όλα τα υποβρύχια, περιλαμβανομένων και των ελληνικών, αποκλείοντας κάθε σχέση της εταιρίας του με τα Α.Ω.

Χωρίς τραπεζικές εγγυητικές επιστολές…

Και αν πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος είχε φροντίσει για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του, με τον πιο απλό και συνηθισμένο τρόπο, αυτόν της ύπαρξης τραπεζικών εγγυητικών επιστολών στη σύμβαση με τους Γερμανούς για τα υποβρύχια,είστε απλά ρομαντικοί

Οπως προκύπτει από την από 28/2/2012 πορισματική έκθεση του ΣΔΟΕ, ενώ θα έπρεπε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να υπάρχουν αυτές οι τραπεζικές εγγυητικές της Ferrostaal για την περίπτωση αθέτησης των απορρεουσών από τη Σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, υποχρεώσεών της, το μόνο που βρέθηκε ήταν ορισμένα και χωρίς σήμανση έγγραφα με την υπογραφή του Σωτήρη Εμμανουήλ, επίσης κατηγορουμένου στην υπόθεση. Αποτέλεσμα; Να μην είναι δυνατή η αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου σε περίπτωση μη εκτέλεσης αντισταθιστικού ωφελήματος.

Εκαναν τα πλοία… μπαταρίες!

Και κάπως έτσι, είχε μπει το… νερό στο αυλάκι, αφού βασικός στόχος των Γερμανών, σύμφωνα με το Βούλευμα και μάλιστα πριν από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης, ήταν η μη εκτέλεση του Α.Ω., της κατασκευής των δύο επιβατηγών πλοίων τύπου Superfast από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη τελικά, παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει η ναυπήγηση των πλοίων, αφού στην… πορεία ακυρώθηκε η παραγγελία τους από τη ναυτιλιακή εταιρεία.

Και σε αυτό το σημείο, το Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών είναι «καταπέλτης» αφού ξετυλίγεται όλο το «κουβάρι» με το σχέδιο των Γερμανών, οι οποίοι φέρονται να δωροδόκησαν μέσω του εφοπλιστή Ματαντού, τον κατασκευαστή ναυπηγό, Αντώνη Λιβανό με δύο καταβολές χρημάτων προς την κυπριακή εταιρεία «Rangiroa», ύψους 3.355.00 ευρώ (31/10/2002) έξι μήνες πριν την τροποποίηση της Σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και ύψους 1.115.000 ευρώ (21/10/2003).

Στο Βούλευμα γίνεται λόγος για «βεβαιότητα ότι η γερμανική εταιρεία χρηματοδότησε τον Λιβανό προκειμένου να επιτύχει την ακύρωση της παραγγελίας των δύο Superfast από τα ΕΝΑΕ και να ανοίξει ο δρόμος για την αντικατάσταση του συγκεκριμένου ΑΩ, ονομαστικής αξίας 60.000.000 ευρώ, με εξαγωγές συσσωρευτών της εταιρείας SUNLIGHT ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ονομαστικής αξίας 62.000.000 ευρώ».

Δεν αρκέστηκαν, δηλαδή, στην αντικατάσταση, με αποτέλεσμα να χαθούν 60.000.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία, αλλά αύξησαν το τελικό ποσό κατά σχεδόν 3.000.000 ευρώ, ενώ το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι πως αυτή η συμφωνία -όπως αναφέρεται στις δύο πορισματικές εκθέσεις του ΣΔΟΕ- εκτελέστηκε σε ποσοστό 100.70% σχεδόν αμέσως. Και η εκτέλεση του Α.Ω. προέκυπτε από τα τιμολόγια που είχαν υποβληθεί στο ΥΕΘΑ, με τον Πάνο Γερμανό να δηλώνει άγνοια.

Ομως, στο Βούλευμα τονίζεται πως από την περιγραφείσα εμπλοκή της εταιρείας Sunlight Γερμανός, στην υπόθεση των υποβρυχίων και ειδικότερα στο κομμάτι των Α.Ω., προκύπτουν ενδείξεις για τη γνώση του  Πάνου Γερμανού, για την αντικατάσταση του σχετικού αντισταθμιστικού ωφελήματος. «Θα πρέπει όμως να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κατέβαλε, αναγνωρίζοντας την αστική ευθύνη της εταιρείας του (ως προστήσαντος) το ποσό των 7.480.000 που κατευθύνθηκε στην εταιρεία ΖΕΛΑΝ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην τροποποίηση της αρχικής σύμβασης των Α.Ω. 8/2000 με τους Γερμανούς της Ferrostaal, προχώρησε τον Μάρτιο του 2003 ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Σπυρίδων Τραυλός, ο οποίος επίσης παραπέμπεται σε δίκη.

Ο Τραυλός ήταν αυτός που αποδέχτηκε και συνυπέγραψε με τους εκπροσώπους της Ferrostaal Clemes Steakamp, Reinhard Diuse, Winfried Holten και W. – D. Blank, την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης που προέβλεπε την κατασκευή δύο Fast Ferries αξίας 59.309.858 ευρώ στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με την πίστωση ως Α.Ω. του τιμήματος από εξαγωγές συσσωρευτών της εταιρείας «Γερμανός» (όπως η εταιρεία αυτή αναφέρεται στη σύμβαση, ακριβέστερα Sunlight AEBE) αξίας 62.951.362,20 ευρώ προς διάφορους πελάτες της γερμανικής κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με το Βούλευμα προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τον Πάνο Γερμανό και μάλιστα για επανειλημμένη τέλεση της πράξης, συνάγονται από το γεγονός ότι σε παρόμοια υπόθεσης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε σχέση με άλλα εξοπλιστικά προγράμματα (TOR M1), κατηγορείται για την αποστολή χρημάτων, προερχόμενων από δωροδοκία, που του εμπιστεύτηκαν οι Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος προς εταιρεία συμφερόντων Σαχπατζίδη, ώστε να αποκρυβεί η προέλευσή τους…

Το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης θα του δούμε στη διαδικασία της δίκης…”

Ποιος είναι ο Πάνος Γερμανός

Ο Πάνος Γερμανός (γενν. 1950) είναι Έλληνας οικονομολόγος, επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Γερμανός α.β.ε.ε. και βασικός μέτοχος του Ομίλου Olympia Development ο οποίος περιλαμβάνει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας και του retail. Kατάγεται από τις Μηλιές του νομού Ηλείας. Εισήλθε στον εργασιακό χώρο σε νεαρή ηλικία, συνεχίζοντας παράλληλα την εκπαίδευσή του, και αποφοίτησε επιτυχώς από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών.

Στις 22/9/2015 παραπέμφθηκε (μαζί με άλλους φερόμενους ως εμπλεκόμενους) με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών σε δίκη για την υπόθεση των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Το Συμβούλιο Εφετών αποδέχθηκε αντίστοιχη πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου.

Ο Πάνος Γερμανός, στράφηκε στον κλάδο της τεχνολογίας αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις στις εταιρείες Union CarbideUCAR – και Duracell. Το 1980 έκανε ένα ακόμα βήμα ιδρύοντας το πρώτο κατάστημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο, μέσα από σημαντικές συμφωνίες και συνέργειες, εξέλιξε σε ένα μοναδικό success story με περισσότερα από 1.000 καταστήματα στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, δημιούργησε, μέχρι το 2006, το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικών πωλήσεων κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με περισσότερους από 5.000 εργαζομένους και καταστήματα σε επτά χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και πΓΔΜ).

Διαβλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλό κέρδος, το 2004 προχώρησε στην πώληση της Unitel στο Ουζμπεκιστάν, ενώ το 2006 προχώρησε τόσο στην πώληση του μεριδίου του στα ΚΑΕ, όσο και της ναυαρχίδας του Ομίλου, του δικτύου «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Η πώληση των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην COSMOTE αποτέλεσε τότε τη μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων ετών μεταξύ δύο αμιγώς ελληνικών εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και δημιούργησε ένα νέο κλίμα τόσο στη χρηματιστηριακή όσο και στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Κομβικό σημείο στην επιχειρηματική του πορεία υπήρξε, το 1991, η εξαγορά του Βιομηχανικού Συγκροτήματος SUNLIGHT, την οποία έχει σήμερα μετατρέψει σε μια ισχυρή ελληνική εξαγωγική εταιρεία.

Παράλληλα, είναι βασικός μέτοχος της αλυσίδας καταστημάτων MULTIRAMA και κύριος μέτοχος της αλυσίδας καταστημάτων Public. Στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αναπτύξει την εταιρεία GETITNOW, ενώ είναι βασικός μέτοχος στη WESTNET, που κατέχει σημαντικό μερίδιο στην αγορά χονδρεμπορίου προϊόντων πληροφορικής στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την παρουσία του στο διεθνή επιχειρηματικό στίβο, είναι κύριος μέτοχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίαςPLAY στην Πολωνία.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.