29.09.2020    16:21

ΠΓΔΜ: Στην Ελλάδα η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση που έφθασε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, επίσημα η ΠΓΔΜ ενημερώνει τα εξής:

1) Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ

2) Ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια (πρώτη φορά διατυπώνεται με αυτόν τον τρόπο επίσημα από την ΠΓΔΜ).

3) Η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα (γίνεται αναφορά σε συνταγματικό νόμο της ΠΓΔΜ).

4) Η γλώσσα της ΠΓΔΜ ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

Οι διευκρινίσεις αυτές προφανώς δόθηκαν από τις αρχές της γειτονικής χώρας προκειμένου να διασκεδαστούν ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στην Αθήνα περί μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας και οι οποίες ανησυχίες αποτελούν και τον πυρήνα των αντιδράσεων που εκφράζονται από ένα μέρος της αντιπολίτευσης, δηλαδή εκείνους οι οποίοι αποδέχονται σύνθετη ονομασία, αλλά όχι παραχώρηση μακεδονικής εθνότητας ή μακεδονικής γλώσσας.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς το τέλος της ομιλίας του, διάβασε στο σώμα διευκρινήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως αυτές εμπεριέχονταν στη ρηματική διακοίνωση που απέστειλαν τα Σκόπια στην Αθήνα.

«Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία; Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.