14.08.2020    06:13

Πιθανή χιονόπτωση τη νύχτα στα βόρεια προάστια – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

Ένταση της κακοκαιρίας αναμένεται απόψε, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι. Τσουχτερό κρύο και χιόνι, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού και σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να χιονίσει στα βόρεια προάστια.

Οπως τονίζει ο μετεωρολόγος, «σήμερα το βράδυ (έως και το πρωί της αυριανής ημέρας Παρασκευής) ο καιρός στην Αττική θα παρουσιάσει υποτροπή και θα χιονίσει κατά περιόδους στα βόρεια προάστια (ενδεικτικά πάνω από τα 250-300 μέτρα), ενώ μετά τα μεσάνυχτα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να κατεβούν και λίγο χαμηλότερα υψομετρικά.

Η θερμοκρασία σε σχέση με τις μέγιστες της Τρίτης έχει παρουσιάσει πτώση κατά μέσο όρο κατά 13-15°C.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η μεταβολή του καιρού σε καθαρά χειμωνιάτικες συνθήκες έχει γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα και μάλιστα αξιόλογες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν χθες και σήμερα σε αρκετές ορεινές – ημιορεινές αλλά ακόμη και ημιπεδινές περιοχές (πάνω από τα 200-300 μέτρα) της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Ο μετεωρολόγος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και κατά βάση ασθενείς θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της Εύβοιας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως στα πολύ βορειοανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου (μικρή η πιθανότητα εκεί).

Στη Θράκη όμως αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα χιονίσει κατά διαστήματα και σε πεδινά τμήματα.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν κατά διαστήματα ενισχυμένοι έως και το μεσημέρι του Σαββάτου για τις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας με εντάσεις που οι ριπές τους θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ τοπικά.

Έως και την Κυριακή το πρωί οι θερμοκρασίες στη χώρα θα είναι αρκετά χαμηλές, ενώ από το μεσημέρι της Κυριακής η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί, προβλέπει ο κ. Καλλιάνος.


Ήδη έχουν ασπρίσει Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, ενώ σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε σε Διόνυσο, Πεντέλη, Καπανδρίτι, Σταμάτα, Βαρυμπόμπη, Αγιο Στέφανο, Ερυθραία, Ιπποκράτειο Πολιτεία και  Μαλακάσα, όπου ο δρόμος είναι ανοιχτός, ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού.

Από το πρωί σήμερα Πέμπτη εξάλλου, κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι το ισχυρό ψύχος, οι βροχοπτώσεις στα κεντρικά και νότια, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής 07/02.

Στην Αττική θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου έως το πρωί της Παρασκευής 07/02.

Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως και το πρωί της Παρασκευής 07/02 οπότε θα καταγραφεί άνοδος.