-->
24.01.2021

Πληροφορίες για άγνοια των δανειστών στις παροχές Τσίπρα – Τι λένε οι Γερμανικές εφημερίδες

Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών αναμένεται να πυροδοτήσει το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο κατευθύνει μέρος του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστέλλει το μέτρο της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο δεν έχουν λάβει το πράσινο φως για τις συγκεκριμένες εξαγγελίες από τους δανειστές, με καλά πληροφορημένες πηγές, από την Ουάσινγκτον και την Κομισιόν, να εμφανίζονται πως δεν γνώριζαν κάτι.
Και ενώ τα μέτωπα στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης παραμένουν ανοιχτά στα ζητήματα των πρωτογενών πλεονασμάτων, της επιβολής νέων μέτρων, των αλλαγών στα εργασιακά, το Μέγαρο Μαξίμου με την κίνηση παροχών φαίνεται πως ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να κληθεί να απαντήσει για το πώς καθόρισε το ύψος του ποσού που θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την οριστική εικόνα του ύψους του πλεονάσματος να ανακοινώνεται τον Μάρτιο του 2017, και αυτό γιατί το 3ο Μνημόνιο προβλέπει ότι μόνον το 30% του πλεονάσματος μπορεί να κατευθυνθεί σε μέτρα κοινωνικού ή άλλου χαρακτήρα, με τα επίσημα στοιχεία για το πόσο είναι το πλεόνασμα, άρα και το πόσο είναι το 30% να μην είναι γνωστά τώρα.
Αλλά και το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στα νησιά, με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αν δεν έχει το «πράσινο φως» από τους εταίρους και πιστωτές, αποτελεί μονομερή ενέργεια.
Εν τω μεταξύ, η ποσόστωση, βάσει της οποίας θα διανεμηθεί μέρους του πλεονάσματος, δηλαδή το πώς θα διαμορφωθεί η κλίμακα μεταξύ των χαμηλοσυνταξιούχων, αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις και εντάσεις.
Τ λένε οι γερμανικές εφημερίδες 
Ο γερμανικός Τύπος κάνει αναφορά στο αιφνιδιαστικό, όπως το χαρακτηρίζει, διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό με παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών με πολλούς πρόσφυγες. Ορισμένοι αρθρογράφοι εκφράζουν έκπληξη για αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα σε μια κρίσιμη περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα»

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκατ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της. «Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ».Παραβίαση των συμφωνιών

Για την εφημερίδα Bild ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης. «Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, για χρήματα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η Ελβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.


Διαβάστε επίσης