-->
16.10.2021

Ποιο είναι το Enfield 8000: Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει δίπλα του ο Μητσοτάκης (video)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρουσίαση του Σχεδίου για τη Μετάβαση στην Ηλεκτροκίνηση είχε δίπλα του ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητό. Πρόκειται για το Enfield 8000. Ένα αυτοκίνητο, όπως είπε, που δυστυχώς κατασκευάστηκε πριν την εποχή του!


Ας δούμε την ιστορία του Enfield 8000 και του E 8000 Bicini 

Το 1968 οι Ανδριώτες εφοπλιστές αδελφοί Γουλανδρή (Γιάννης, Αλέξανδρος και Λεωνίδας) αγόρασαν τα ναυπηγεία στο Νεώριο.

Στα 1970-73 η επιφάνεια της εγκατάστασης υπερδιπλασιάστηκε και κατέφθασαν στο Νεώριο οι δύο πλωτές δεξαμενές ΒΙΟΛΑΝΤΩ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ και ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ, που υπάρχουν και σήμερα. Παράλληλα, ανεγείρονται νέα μηχανουργεία με σύγχρονα για την εποχή μηχανήματα, επεκτείνονται οι προβλήτες και αυξάνεται σημαντικά η απασχόληση.

 

Λόγω της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, ο Γιάννης Γουλανδρής ενσωμάτωσε την Ένφιλντ (εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου στην οποία ήταν επίσης ιδιοκτήτης) στην εταιρεία του Νεωρίου και μετέφερε την γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων (τα οποία σχεδιάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από Έλληνες και Βρετανούς σχεδιαστές) στο νησί της Σύρου, δημιουργώντας έτσι μία νέα εταιρεία με την ονομασία Ένφιλντ-Νεώριον ΕΠΕ.

Παράλληλα, προσλήφθηκε στη νέα εταιρεία ένας νεαρός Έλληνας σχεδιαστής, ο Γεώργιος Μιχαήλ, ο οποίος την ίδια χρονιά παρουσίασε το μοντέλο E 8000 Bicini, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τύπου τζιπ που λειτουργούσε με μπαταρίες, με μέγιστη τελική τα 65 χλμ/ώρα και αυτονομία 110-130 χλμ.

Ο Α. Ωνάσης σχεδίαζε την αξιοποίηση του Enfield για την Ολυμπιακή.
 

Παρήχθησαν παραπάνω από 100 τέτοια οχήματα, τα οποία όμως δεν μπορούσαν να πουληθούν στην Ελλάδα λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Παρόλα αυτά το σύνολο της παραγωγής εξάχθηκε στο εξωτερικό (αγοράσθηκαν αρκετά από τα Αγγλικά Ταχυδρομεία).

Πολλά από αυτά έχουν διασωθεί και μάλιστα κάνουν… θαύματα. Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε επίσης