Search
Close this search box.
Search

Ποιος είναι ο σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν

Πριν 7 έτη

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας και ο νεότερος στην ιστορία της χώρας, καθώς προβλέπεται εντυπωσιακή επικράτησή του με ποσοστό άνω του 65%. Ο Μακρόν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό με ένα μήνυμα δέσμευσης για την εσωτερική ασφάλεια και την διεθνή πορεία της Γαλλίας. Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν, λεπτά μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων, τον συνεχάρη, αναγνωρίζοντας την ήττα της.

O Εμανουέλ Μακρόν αφίχθη στην αυλή του Ναπολέοντα στο μουσείο του Λούβρου υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της “Ωδής στην Χαρά” του Μπετόβεν όπου τον περίμεναν χιλιάδες υποστηρικτές του.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τους πολίτες της χώρας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας μήνυμα «ας αγαπήσουμε τη Γαλλία».

«Σας ευχαριστώ όλους. Είστε δεκάδες εκατομμύρια. Ευχαριστώ που είστε εδώ, που αγωνιστήκατε με θάρρος και σύνεση επί τόσους μήνες γιατί πραγματικά σήμερα το βράδυ νικήσατε! Η Γαλλία νίκησε! Αυτό που επιτύχαμε εδώ και μήνες δεν έχει προηγούμενο», είπε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από τον Λούβρο

«Όλοι μας έλεγαν ότι, ήταν αδύνατο, αλλά δεν γνώριζαν τη Γαλλία. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, για τον χρόνο και την αφοσίωσή σας, για τους κινδύνους που διέτρεξαν ορισμένοι. Τους γνωρίζω. Αυτή η εμπιστοσύνη με δεσμεύει. Πλέον έχω την παρακαταθήκη να μην σας απογοητεύσω», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας: «Θέλω, επίσης απόψε να πω δύο λόγια για τους Γάλλους που με ψήφισαν. Ξέρω ότι δεν είναι λευκή επιταγή. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους Γάλλους που ψήφισαν για τη Δημοκρατία. Θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μου. Θα προστατεύσω τη Δημοκρατία. Θα ήθελα να εκφράσω δύο λόγια για όσους ψήφισαν τη Μαρίν Λε Πεν. Εξέφρασαν σήμερα ένα θυμό, μια απογοήτευση και το σέβομαι. Θα πράξω ό,τι είναι δυνατό τα επόμενα πέντε χρόνια για να μην έχουν κανένα λόγο να ψηφίσουν τα άκρα», σημείωσε.
Ο κ. Μακρόν είπε ότι «σήμερα υπάρχει μόνο ο ενωμένος λαός της Γαλλίας. Εκπροσωπείτε την ενέργεια του λαού της Γαλλίας. Αυτός ο τόπος όπου συγκεντρωθήκαμε το αποκαλύπτει, το διατρέχουν ιστορίες μέχρι τη Γαλλική επανάσταση. Είναι ο τόπος όλων των Γάλλων, των Γαλλίδων, της Ευρώπης. Είναι ο τόπους της Γαλλίας. Ο κόσμος όλος μας παρακολουθεί. Η Ευρώπη κι ο κόσμος όλος περιμένουν από εμάς να υπερασπιστούμε το πνεύμα του Διαφωτισμού, που υπονομεύεται. Να προστατεύσουμε τις ελευθερίες να φέρουμε μια νέα ελπίδα έναν νέο ουμανισμό, ενός κόσμου πιο βέβαιου, ανάπτυξης, υπεράσπισης των δημοκρατιών», είπε.

Τέλος, ο 8ος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε: «Το καθήκον που μας περιμένει ξεκινά ήδη από αύριο. Θα απαιτήσει να κάνουμε πιο ηθική την πολιτική ζωή. Να χτίσουμε τον νέο τρόπο προστασίας του τόπου που μας περιβάλλει. Να επανιδρύσουμε την Ευρώπη και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Είναι πολύ μεγάλον και χρειάζεται τόλμη. Θα συνεχίσουμε να τολμούμε κάθε ημέρα, διότι αυτό είναι που περιμένει ο γαλλικός λαός. Περιμένουν η Γαλλία να τους εκπλήξει. Περιμένουν από τη Γαλλία να είναι ο εαυτός της. Το καθήκον μας θα είναι δύσκολο, αλλά θα σας κέω πάντα την αλήθεια. Θα σας προστατεύσω από όλες τις απειλές. Θέλω να ενώσω τον λαό μας και τη χώρα μας. Θα σας υπηρετήσω με ταπεινότητα και τόλμη, στο όνομα της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης».

Θερμό τηελεφώνημα με Μέρκελ

Πολύ θερμή τηλεφωνική συνδιάλεξη είχαν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το βράδυ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, γνωστοποίησε το περιβάλλον του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, συγκεκριμένα με την Άνγκελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην κ. Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Οι άλλοι ηγέτες 

Ενθουσιώσης για τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας και τέως πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, του οποίου η πολιτική πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα συγγενής με εκείνη του νέου προέδρου της Γαλλίας.

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν γράφει μια εξαιρετική σελίδα ελπίδας για τη Γαλλία και την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Ρέντσι, ενώ ενθουσιώδης ήταν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, επίσης προερχόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα, Πάολο Τζεντιλόνι.

Για επιλογή ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ για επιλογή του τριπτύχου «Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφότητα» μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη νίκη» του μέσω Twitter και εξέφρασε τη ανυπομονησία του να συνεργαστούν.

Τα συγχαρητήρια της και τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον Εμανουέλ Μακρόν σε «σειρά κοινών προτεραιοτήτων» εξέφρασε και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Τι πρέπει να υλοποιήει ο Μακρόν

Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της γαλλικής δημοκρατίας δεσμεύτηκε να υλοποιήσει αμέσως μετά την εκλογή του τα εξής πέντε μέτρα.

1. Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας
Θα αλλάξει τον νόμο για τα εργασιακά. Οπως δήλωσε θα κινηθεί «με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο» και στόχος του είναι «να δώσει μεγαλύτερη θέση στις συμφωνίες ανά κατηγορία». Θέλει επίσης να βάλει πλαφόν στην αποζημίωση «σε περίπτωση απόλυσης που γίνεται χωρίς σοβαρό λόγο». Οι θέσεις του αποκρούονται από τα εργατικά συνδικάτα και οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι ισχυρές.

2. Ηθική στην πολιτική ζωή
Στα πρώτα νομοθετήματα που θα φέρει ο Εμανουέλ Μακρόν είναι η ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής. Μετά το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να απαγορεύσει στους πολιτικούς να διορίζουν συγγενείς ή μέλη της οικογένειάς του. Επίσης, θα απαγορευτεί στους πολιτικούς να είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων. Ο Μακρόν δεσμεύτηκε επίσης να φορολογηθεί ολοκληρωτικά ο μισθός των πολιτικών, ακόμη και τα ποσά για τα βουλευτικά έξοδα.

3. Να ενισχύσει τον γαλλο-γερμανικό άξονα
Ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε την Ευρώπη στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας. Η πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη θα είναι με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αφού πιστεύει ότι αποτελεί προτεραιότητα η σχέση με την Γερμανία. Εχει δεσμευτεί να προτείνει την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης.

4. Απλοποίηση της ζωής των μικρών επιχειρήσεων
Δεσμεύτηκε ότι θα απλοποιήσει τις διοικητικές υποχρεώσεις που βαραίνουν τις επιχειρήσεις.

5. Μεταρρύθμιση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
Δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει σε 12 τους μαθητές στις τάξεις του Δημοτικού, για τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ σήμερα υπάρχουν ως 24 μαθητές σε κάθε τάξη. Το μέτρο θα εφαρμοστεί προοδευτικά στα σχολεία της χώρας. «Στη συνέχεια θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών για το 2018 και ίσως το 2019», αναφέρει το περιβάλλον του νέου προέδρου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.