-->
22.09.2023

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια βρίσκει τραγικό τέλος στο Παρίσι

Σαν σήμερα πριν 23 χρόνια (31/8/1997) βρήκε τον θάνατο η πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα, σε ηλικία 36 ετών, στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συγκλόνισε όσο λίγα τον κόσμο, σε σήραγγα στο Παρίσι.

   

(Το μοιραίο αυτοκίνητο στη σήραγγα Ponte del’ Alma στο Παρίσι)

H Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας (πρώην Νταϊάνα Φράνσις  Σπένσερ), γεννήθηκε την  1η  Ιουλίου 1961 και ήταν μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

(Ο γάμος με τον πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολο)

Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο γάμος επέφερε δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι, οι οποίοι ήταν τότε στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα της γραμμής διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο.

(Με τον Κάρολο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ βρέφος σε ευτυχισμένες στιγμές)

Ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα ανέλαβε διάφορα βασιλικά καθήκοντα εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ και την εκπροσώπησε σε περιοδείες της στο εξωτερικό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς.  Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.

(Η πριγκίπισσα Νταϊάνα συνομιλεί με παιδιά σε περιοδεία στην Αυστραλία)

Η Νταϊάνα παρέμεινε στο προσκήνιο των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης σε όλη την διάρκεια του γάμου της αλλά και μετά το τέλος του, ο οποίος τερματίστηκε με διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996.

(H πριγκίπισσα Νταϊάνα σε επίσκεψή της σε σχολή μπαλέτου το 1983)

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του πλήθους κορυφώθηκε μετά τον θάνατό της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε μια σήραγγα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997, ενώ ο  σύντροφός της, ο πολυεκατομμυριούχος  Ντόντι Αλ Φαγιέντ,  προσπαθούσε να αποφύγει τους φωτογράφους που τους ακολουθούσαν κατά πόδας στη γαλλική πρωτεύουσα.

 

(Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου για τον θάνατο της Νταίάνα)

Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(H νεκρώσιμη ακολουθία για τη Νταϊάνα στο Westminster)

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τον θάνατό της, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι ήταν έργο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που δεν επιθυμούσαν η μητέρα των παιδιών του διαδόχου του θρόνου να επισημοποιήσει τη σχέση της με τον μουσουλμάνο και Αιγύπτιο στην καταγωγή Ντόντι Αλ  Φαγιέντ, ενώ το ίδιο υποστηρίζει και ο πατέρας του  τελευταίου, Μοχάμεντ.  Τίποτα όμως δεν έχει αποδειχθεί.

 

(Λουλούδια για τη Νταϊάνα στην επέτειο του θανάτου της)


Διαβάστε επίσης