Σε μια εποχή που, σε διεθνές επίπεδο, όλοι εργάζονται ακατάπαυστα, μια σειρά από επιστημονικές έρευνες έρχεται να τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που κρύβουν οι υπερβολικές ώρες εργασίας για τη σωματική και πνευματική μας κατάσταση, την ψυχολογική μας διάθεση, αλλά και τις κοινωνικές μας σχέσεις.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεκπεραιωθεί από οργανισμούς, αλλά και ανεξάρτητους ερευνητές, λοιπόν, περισσότερες από 40 ώρες εργασίες εβδομαδιαίως μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές, αλλά και να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Συγκεκριμένα, οι πιθανές επιπτώσεις είναι οι εξής:
– H εργασία πάνω από 10 ώρες την ημέρα συνδέεται με αύξηση κατά 60% του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
– Το 10% των ατόμων που εργάζονται 50-60 ώρες εβδομαδιαίως αντιμετωπίζει προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Τα συγκεκριμένα προβλήματα επιδεινώνονται για όσους εργάζονται πάνω από 60 ώρες.
– Η εργασία πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, καθώς και με αύξηση βάρους στους άνδρες, ενώ με κατάθλιψη στις γυναίκες.
– Μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία εμφανίζεται μετά τις 50 ώρες την εβδομάδα.
– Στις εταιρείες που επιβάλλουν υψηλό αριθμό υπερωριών, οι εργαζόμενοι λείπουν συχνότερα λόγω ασθενειών.
– Οι εργαζόμενοι που κάνουν υπερωρίες πάνω από 11 ώρες την εβδομάδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη.
– Αν κάποιος εργάζεται περισσότερο από το φυσιολογικό, έχει περισσότερες πιθανότητες για τραυματισμούς. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται 60 ώρες την εβδομάδα, έχουν κατά 23% υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού.
– Όσο οι υπερωρίες αυξάνονται, ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την κόπωση αυξάνεται – επίσης – ραγδαία.
– Τόσο στις εργασίες γραφείου, όσο και στις χειρωνακτικές, πάνω από 40 εργατοώρες την εβδομάδα οδηγούν σε μείωση της αποδοτικότητας.
Πολλά από τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται στο υπερβολικό στρες, το οποίο διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, τον ύπνο, την όρεξη για φαγητό, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μνήμη, την ψυχολογική διάθεση και πολλούς ακόμη παράγοντες.
Οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ βρίσκονται στο όριο των επιτρεπόμενων ωρών εργασίας. Και ακόμα κι αν αρκετοί εργοδότες επιμένουν ότι οι ατελείωτες υπερωρίες είναι ωφέλιμες για την ανάπτυξη μιας εταιρείας, οι επιστήμονες το αμφισβητούν. Οπότε, πρέπει να αποφεύγουμε να εργαζόμαστε περισσότερες από 40 ώρες εβδομαδιαίως, αν, εκτός από την επαγγελματική μας απόδοση, νοιαζόμαστε και για την υγεία μας, την ψυχολογική μας διάθεση και τη σχέση μας με τους άλλους.