Search
Close this search box.
Search

Πότε θα κάνει εκλογές ο Τσίπρας – Ποιοι υπουργοί εισηγούνται να εξαντληθεί η τετραετία και ποιοι ζητάνε κάλπες τον Μάιο

Πριν 6 έτη

Mέσα στον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου φαίνεται ότι θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από κυβερνητικές πηγές, η πλειοψηφία των στελεχών που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα προκρίνει τις φθινόπωρο είτε Σεπτέμβριο είτε Οκτώβριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες θα αλλάξουν τον σχεδιασμό.

Όλα θα κριθούν από τις μετρήσεις που κάνει το Μαξίμου και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά εντέχνως διαρρέονται κάποια στοιχεία τους. Ήδη από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαρρέεται πως οι τελευταίες μυστικές σφυγμομετρήσεις, που έχουν στα χέρια τους, εμφανίζουν τη διαφορά να κυμαίνεται σε διαχειρίσιμα ποσοστά, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία, που φέρουν τη Νέα Δημοκρατία, να έχει πολύ υψηλή συσπείρωση, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖα, που έχει, όπως λένε, περιθώρια βελτίωσης.

Πάντως τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν χωριστεί στα δύο. Οι μισοί πιστεύουν ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν πρόωρα και οι άλλοι μισοί ότι πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει μέχρι και την τελευταία ημέρα την τρεταετία, αφού είναι και τα λεφτά στη μέση, εκτός των άλλων…

Το στρατόπεδο όσων θέλουν εκλογές τον Μάιο βάζουν μπροστά το γεγονός ότι αν στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί «Βατερλώ», τότε και στις εθνικές εκλογές η διαφορά με τη ΝΔ θα είναι τεράστια. Και θα έχει ακυρωθεί ακόμη και το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή τις Προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2020.

Μάλιστα υπάρχει και η «σκληρή» γραμμή της άμεσης διεξαγωγής εκλογών, πριν από το Πάσχα.

Έτσι, αυτοί που θέλουν προκήρυξη εκλογών για τον Μάιο είναι, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης.

Στον αντίποδα, υπέρ της πλήρους εξάντλησης της τετραετίας τάσσονται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η πλειοψηφία των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν και τα Νέα, εμφανίζεται αυτή την ώρα να επιλέγει να μη γίνουν οι ευρωεκλογές μαζί με τις βουλευτικές, προσδοκώντας ουσιαστικά σε διαχειρίσιμη ήττα – επικοινωνιακά και πολιτικά – τον Μάιο, που θα την προβάλει ως φυσιολογική εξέλιξη λόγω και της κυβερνητικής φθοράς, αλλά και της χαλαρής ψήφου στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία.

Πριν και μετά τις κάλπες του Μαΐου, το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση διάφορα θέματα που θα στοχεύουν την αντιπολίτευση, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, οικονομικά κομμάτων.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος απώλειας της δεδηλωμένης, αφού έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεση ανεξάρτητων βουλευτών που συμπληρώνουν τον μαγικό αριθμό των 151 ψήφων στην Ολομέλεια και άρα τα νομοσχέδια μπορούν να περνάνε με την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.