-->
06.12.2023

Ρωσία και Πούτιν «δείχνει» η Χίλαρι για την ήττα της

Τη Ρωσία και τον Πούτιν θεωρεί ως ένα βαθμό υπεύθυνους για την ήττα της στις 8 Νοεμβρίου η πρώην υποψήφια Πρόεδρος των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.
Όπως μεταδίδουν οι New York Times, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με χορηγούς της εκστρατείας της, η Κλίντον εξέφρασε την άποψη πως η οδυνηρή ήττα της ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού δύο γεγονότων «άνευ προηγούμενου»:
«Της επίθεσης εναντίον των Η.Π.Α. από τη Ρωσία» και «της δημοσίευσης της επιστολής του διευθυντή του FBI ότι ανοίγει εκ νέου την έρευνα για το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο», 11 ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.putin
Η Κλίντον χαρακτήρισε τις επιθέσεις των Ρώσων hackers ως «αποτέλεσμα της κακίας» που κράτησε για εκείνη ο Πούτιν, ο οποίος την είχε κατηγορήσει στο παρελθόν πως πίσω από τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011.
Σημειώνοντας ότι «επιχείρησε απεγνωσμένα να προειδοποιήσει τον Τύπο για τις δικτυοπαραβιάσεις τους τελευταίους μήνες της προεκλογικής της εκστρατείας», η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η υπόθεση δεν είναι απλά μια επίθεση εναντίον της και εναντίον της εκστρατείας της:
«Είναι μια επίθεση εναντίον της χώρας μας. Αυτό πλήττει την ακεραιότητα της χώρας μας και την ασφάλεια του έθνους μας».
Να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Κλίντον σχολίασε τις πληροφορίες που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των εκλογών.

putinΟ Ομπάμα για τις κυβερνοεπιθέσεις 

Προσωπική επίθεση στον ρώσο πρόεδρο εξαπέλυσε και ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα για τις κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου που κέρδισε ο Τραμπ.
«Τίποτα σημαντικό δεν συμβαίνει στη Ρωσία χωρίς την έγκριση του Πούτιν», υποστήριξε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, ερωτηθείς σχετικά με τις ευθύνες του επικεφαλής του Κρεμλίνου για τις επιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεργατών της ατυχήσασας υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές Κλίντον.
«Έχουμε πει και επιβεβαιώνω ότι (η απόφαση πάρθηκε) στο ανώτατο επίπεδο της ρωσικής κυβέρνησης», επέμεινε ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος στην τελευταία του μεγάλη συνέντευξη Τύπου για το 2016, πριν αφήσει στη θέση του στον Λευκό Οίκο τον Ρεπουμπλικάνο Τραμπ μετά την 20ή Ιανουαρίου.
Εξάλλου κάλεσε τον διάδοχό του, ο οποίος έχει δηλώσει πως θέλει μια επαναπροσέγγιση με τον Πούτιν, να δεχθεί να διεξαχθεί μια έρευνα «διακομματική» και «ανεξάρτητη» για τις κυβερνοεπιθέσεις αυτές.
Ο Ομπάμα αποκάλυψε ακόμη ότι απαιτήσει χωρίς περιστροφές από τον Πούτιν—τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη στην Κίνα—να «σταματήσει» τις κυβερνοεπιθέσεις, απειλώντας με «σοβαρές συνέπειες εάν δεν το έκανε».
Τότε ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφραζε ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες της ηλεκτρονικής πειρατείας στα συστήματα των Δημοκρατικών και συνεργατών της Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, παρότι οι δημοσκοπήσεις υποδείκνυαν άνετη νίκη της υποψήφιας των Δημοκρατικών.
«Είπα έτσι στη Ρωσία να σταματήσει και επισήμανα ότι αλλιώς θα αντιμετώπιζε συνέπειες», είπε ο Ομπάμα.
«Ο στόχος μας παραμένει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και σε άλλους, να μην το κάνουν αυτό διότι κι εμείς μπορούμε επίσης να κάνουμε πράγματα», απείλησε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.
Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο εάν πιστεύει ότι η Κλίντον έχασε τις εκλογές λόγω των κυβερνοεπιθέσεων αυτών, ο Ομπάμα απάντησε: «βρίσκω ότι η μεταχείρισή της δεν ήταν δίκαιη κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών», και πρόσθεσε πως «ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η ίδια και τα ζητήματα αυτά είναι ανησυχητικός».
Ακόμη, αναφερόμενος σε μια δημοσκόπηση κατά την οποία το 37% των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ -που παραδοσιακά έχουν εχθρική στάση έναντι της Ρωσίας—εγκρίνουν την πολιτική του Πούτιν, ο Ομπάμα δήλωσε, αναφερόμενος σε έναν Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του που παραμένει ακόμη δημοφιλής στην αμερικάνικη δεξιά, «ο Ρόναλντ Ρίγκαν πρέπει να στριφογυρίζει στον τάφο του.
Πώς φθάσαμε εδώ;».
Ακόμη, κατήγγειλε την έκταση που έδωσαν τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις «αποκαλύψεις» με βάση υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του διευθυντή της εκστρατείας της Κλίντον, του Τζον Ποντέστα, και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) συμφωνεί με τα συμπεράσματα της CIA για την «επέμβαση» της Ρωσίας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, έγραψε χθες η εφημερίδα Washington Post.
Ο Ομπάμα δεν δίστασε να επιτεθεί φραστικά στη Ρωσία, μια χώρα «μικρότερη και πιο αδύναμη» από τις ΗΠΑ.
«Ο Πούτιν μπορεί να μας εξασθενίσει μόνο εάν αρχίσουμε να ξεχνάμε τις αξίες μας, να λέμε πως είναι αποδεκτό να εκφοβίζεις τον Τύπο, να φυλακίζεις τους διαφωνούντες, ή να κάνεις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή της εμφάνισής τους», υποστήριξε.Διαβάστε επίσης