22.10.2020    09:33

Σήμερα η ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ – Ποιος είναι ο 46χρονος Ισπανός πολιτικός

Σήμερα αναμένεται να ορκιστεί ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης στην Ισπανία ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έλαβε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του απερχόμενου κεντροδεξιού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Ο 46χρονος Ισπανός πολιτικός θα ορκιστεί στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’, στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα εντός των επόμενων ημερών.

Σημειώνεται ότι η μομφή εναντίον του Ραχόι επήλθε μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συσπειρώθηκαν εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού, στηρίζοντας την πρόταση των Σοσιαλιστών, με 180 ψήφους.

«Ήταν τιμή μου- δεν υπάρχει μεγαλύτερη- που κυβέρνησα την Ισπανία», δήλωσε ο Ραχόι, μετά την ψηφοφορία, και ευχήθηκε στον διάδοχό του να αφήσει τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που την βρήκε.

Ο Σάντσεθ, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει με ταπεινότητα όλες τις προκλήσεις της χώρας, κάνοντας ειδική μνεία στα κοινωνικά ζητήματα, την ανεργία και τις σχέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διακυβέρνηση της ιβηρικής χώρας από τους Σοσιαλιστές μόνο εύκολη υπόθεση δεν χαρακτηρίζεται, καθώς η βουλευτική δύναμη του PSOE αριθμεί σε μόλις 84 έδρες. Η νέα κυβέρνηση, βέβαια, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των βουλευτών του Podemos, του Καταλανικού Κόμματος και των Βάσκων Εθνικιστών.

Ποιος είναι ο Pedro Sanchez-Castejon

Ο Πέδρο Σάντσεθ Καστεχόν (Pedro Sanchez-Castejon) είναι εκ διαμέτρου αντίθετος σε όλα με τον προκάτοχό του. Νέος, ωραίος, με πέραση στις γυναίκες, με πολιτικό μέλλον και το κυριότερο: Σοσιαλιστής που θέλει να επαναφέρει το κόμμα του σε τροχιά κυριαρχίας.

Όταν το 2014 αναλάμβανε την ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), ο ισπανικός τύπος είχε ασχοληθεί με την εμφάνιση του παρά με το πρόγραμμα του.
Χαρακτηριστικά έγραφαν: «Πέδρο Σάντσεθ, ο ωραίος» («La Razon»), «Πέδρο, ο νέος ωραίος άνδρας της πολιτικής» («La Vanguardia»), «Σάντσεθ: να είσαι ωραίος δεν είναι αρκετό» («El Pais»), «O ωραίος και η επίδραση της εξωτερικής εμφάνισης στην πολιτική: Οταν τα χαρακτηριστικά του προσώπου δημιουργούν εικόνα ισχυρής ηγεσίας» (ABC). «Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα να διαφήμιζε καφέδες Nespresso;» ρωτούσε η αριστερή «Publico».

Ο ίδιος όμως, 42 χρονών τότε είχε δηλώσει: «Δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω τον ωραίο. Μπαίνω για να υπερασπιστώ τις ιδέες του σοσιαλισμού που είναι αναγκαίες για να βγει η χώρα από την κρίση».Είναι γενικός γραμματέας του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος από τον Μάιο του 2017, έχοντας καταλάβει την ίδια θέση για πρώτη φορά από το 2014 μέχρι το 2016.

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 29 Φεβρουαρίου 1972 και είναι παντρεμένος με την  Begoña Gómez. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και μέλος του PSOE και η μητέρα του δημόσια υπάλληλος. Σπούδασε οικονομικά σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και το 1993 εντάχθηκε στις τάξεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η πρώτη του πολιτική θέση ήλθε ως δημοτικός σύμβουλος στο δημαρχείο της Μαδρίτης στην αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος υπό την Τρινιδάδ Χιμένεθ. Στη συνέχεια, το 2009 ορίστηκε αντικαταστάτης του βουλευτή Πέδρο Σόλβες στο Ισπανικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα έγινε διδάκτωρ στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Καμίλο Χοσέ Θέλα.
Πήρε το πρώτο από τα τρία μεταπτυχιακά του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Το 1999, υπηρέτησε ως προσωπάρχης του ύπατου εκπροσώπου του ΟΗΕ στη Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος ξένων επιχειρήσεων, οικονομικός σύμβουλος στην εκτελεστική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πέντε χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος στη Μαδρίτη.