Search
Close this search box.
Search

Σαμαράς: Ο μοιραίος άνθρωπος για τη ΝΔ …απαντάει στις επιθέσεις (upd)

Πριν 9 έτη

 

” Ενότητα και σοβαρότητα, δυο λέξεις.. ” Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στα όσα εξελίχθηκαν τα τελευταία 24ωρα με τη ΝΔ και το φιάσκο των εσωκομματικών.

Ανεξάρτητα με το ρόλο του Αντώνη Σαμαρά σε όλο αυτό το παιχνίδι και τη σχέση του πρώην πρωθυπουργού με την εταιρία που ανέλαβε τη διαδικασία, με βάση πάντα τα όσα του καταλογίζει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, διαχρονικά ο ίδιος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις νεότερες στιγμές της ΝΔ.

Στις 29 Νοεμβρίου του 2009 αναλάμβανε την προεδρία της ΝΔ, κάνοντας το μεγάλο come back στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη γαλάζια παράταξη κερδίζοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη διάρκεια της προεδρίας του όμως δημιουργήθηκε το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου που φούσκωσε ακόμα περισσότερο με τις 21 διαγραφές βουλευτών που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς. Όταν από το αντιμνημόνιο πέρασε στο μνημόνιο.

Ο ίδιος ουσιαστικά δεν αγάπησε πραγματικά τη ΝΔ και την είδε σαν όχημα για να κερδίσει την εξουσία. Κάτι που έχει παραδεχθεί άλλωστε και στενός του συνεργάτης. Μάλιστα με την ανάληψη της πρωθυπουργίας αναθερμάνθηκαν και τα σενάρια περί νέου κόμματος και κλεισίματος της ΝΔ.

Στο ενδιάμεσο όμως έφερε στη ΝΔ τους σκληρούς του ΛΑΟΣ. Τον Μάκη Βορίδη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και σε δεύτερο χρόνο τον Θάνο Πλεύρη.

adonis_vorides-740x357Επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά το δίδυμο Βορίδη – Γεωργιάδη ήταν η εικόνα του κόμματος σε μεγάλο βαθμό ενω αποτέλεσε κοινοβουλευτικό πυλώνα της ΝΔ.

baltakosΑκόμα όρισε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης τον Τάκη Μπαλτάκο, με τα γνωστά αποτελέσματα και τις σχέσεις του με την Χρυσή Αυγή ενώ περιχαράκωσε περαιτέρω το κόμμα.

samaras-papamimikos6Μια ακόμα επιλογή του ήταν και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος που τον πρόωθησε στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Αυτοί που τώρα τον αναθεματίζουν βέβαια είναι οι ίδιοι που τον ψήφιζαν δια βοής, χωρίς κάλπη για γραμματέα της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς τον Ιανουάριο έχασε τις εκλογές αλλά δεν παραιτήθηκε, κάτι όμως που έγινε μετά τη νίκη του ” ΟΧΙ ” στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Τότε έδωσε τη θέση του στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο οποίος κατέβασε με το καλημέρα ανέλαβε να κατεβάσει τh ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε όλο αυτό το διάστημα οι σχέσεις των δυο ανδρών είναι κάτι παραπάνω από πολικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα την παραίτηση Μεϊμαράκη μέσα στην εβδομάδα που την χρέωσε στον Αντώνη Σαμαρά.

Εξάλλου και το τελευταίο περιστατικό του Μεϊμαράκη με το στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, Νίκο Τσούτσια δείχνει και τον εκνευρισμό που έχει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά. Ένας πόλεμος που από οτι φαίνεται θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα.

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του Αντώνη Σαμαρά από τη κόντρα του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που έφερε την πτώση της κυβέρνησης του, τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης, και την πολιτική του έρημο δείχνει οτι αποτέλεσε τον μοιραίο άνθρωπο σε μια σειρα γεγονότων που έχουν σχέση με τη γαλάζια παράταξη.

Βέβαια δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει όμως το γεγονός οτι στα χρόνια της πρωθυπουργίας του έδωσε μάχες και κράτησε όρθια την Ελλάδα, αλλά τη ΝΔ την πλήγωσε.

Αυτό που πλέον μένει να φανεί είναι ποια θα είναι η θέση τουστηγαλάζια σκακιέρα. Ο ίδιος λεει οτι δεν ασχολείται με τις εσωκομματικές αλλά την ίδια στιγμή εχει μοιράσει ρόλους σε προσκείμενα σε αυτόν στελέχη. Από το ποια υποψηφιότητα υπέγραψαν, κυρίως αυτές των Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα και ποιον πραγματικά υποστηρίζουν.

Τελικά τι επιζητά ο Αντώνης Σαμαράς. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε ενα διασπαστικό περιβάλλον, θα περιμένει να κεφαλαιοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο, ή θα προχωρήσει σε ένα νέο κόμμα όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και η ΝΔ θα παρακμάζει. Ο χρόνος θα δείξει…

 

 

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.