Search
Close this search box.
Search

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου για ελονοσία(!) Αχαία και Ηλεία – Μεγάλες οι ευθύνες των τοπικών Αρχών

Πριν 8 έτη

Σε ζώνη  υψηλού κινδύνου για την ελονοσία, εντάσσονται η Αχαΐα και η Ηλεία. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αναφέρονται οι περιοχές της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας ως αυτές που έχουν επισημανθεί με επιδημιολογικά στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, μετά από διερεύνηση κρούσματος ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης οι επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές στη Δυτική Ελλάδα είναι:

Από την Π.Ε. Αχαΐας :

Από τον Δήμο Δυτ. Αχαίας :

  1. Δημοτική Ενότητα Λαρισσού (ή Λαρίσου) :

◦ Δημοτική Κοινότητα Μετοχίου Αχαΐας

▪ το Βουπράσιον

▪ ο Λάπας

▪ το Μετόχιον

▪ το Νέο Βουπράσιον

◦ Τοπική κοινότητα Αράξου Αχαΐας

▪ ο Αραξος

▪ η Καλόγρια

▪ οι Ταξιάρχαι

◦ Τοπική Κοινότητα Απιδεώνος

▪ Ο Απιδεών

  1. Δημοτική Ενότητα Μόβρης
  • Τοπική Κοινότητα Σαγαίικων Αχαίας

◦ τα Γερουσαίικα

◦ τα Μπουταίικα

◦ τα Σαγαίικα

◦ ο Σταθμός

Από την Π.Ε. Ηλείας :

Από τον Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης :

  • τα Λουτρά Υρμίνης
  • τα Σαμαραίικα

Μάλιστα από τις αιμοδοσίες αποκλείονται να συμμετάσχουν άτομα που εργάζονται ή ζουν στις περιοχές αυτές. Τη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Κάτω Αχαΐα, στην οποία έχουν προσκληθεί όλοι οι αιρετοί των δύο νομών, αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης ώστε να μην εμφανιστούν άλλα κρούσματα και να μην προκύψει πρόβλημα εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Πατρίς» ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πρόσθεσε ότι ήδη έχει ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του θέματος. «Σε  συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουμε καταρτίσει το πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης των μολυσματικών νοσημάτων για την περιφέρεια, και ήδη από έχει προγραμματιστεί η πρώτη ενημερωτική συνάντηση με φορείς για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα», ανέφερε σχετικά στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Χαροκόπος.

Μάλιστα, σύντομα αναμένεται και η κατακύρωση του διαγωνισμού για τον ψεκασμό για την καταπολέμηση των κουνουπιών,(σσ  κατόπιν εορτής και αφού πρώτα εκδηλώθηκαν τα κρούσματα και ενώ όλοι προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο μετάδοσης της ασθένειας από τσίμπημα κουνουπιού) καθώς είναι ο κύριος φορέας μετάδοσης της ασθένειας. Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Λάμπης Αριστειδόπουλος, είπε ότι ήδη έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί.

Βέβαια οι ψεκασμοί θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει την Άνοιξη… Αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. Αναμένουμε να δούμε αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες των Αρχών.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.