Search
Close this search box.
Search

Σκληρό πόκερ για τις 4 άδειες: “Κλείδωσε” η πρώτη – Αύριο το πρωί οι επίσημες ανακοινώσεις

Πριν 8 έτη

Η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προχωρά και ήδη «κλείδωσε» ο κάτοχος της πρώτης από τις τέσσερις άδειες.

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις εννιά το πρωί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ήδη προχωρούν οι κινήσεις για την δημοπράτηση της δεύτερης τηλεοπτικής άδειας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και πηγές αναφέρουν ότι το πρωί της Τετάρτης θα ανακοινωθούν οι τέσσερις κάτοχοι των τηλεοπτικών αδειών.

Ωστόσο, μέχρι την ανακοίνωση επίσημα δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει όνομα κατόχου τηλεοπτικής άδειας.

Τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση, την ίδια στιγμή που δεν είναι γνωστό εάν υπάρχοντα κανάλια θα αναγκαστούν να κλείσουν, πλην του Mega και του Ε τα οποία έχουν τεθεί εκτός διαγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι μετά τη λήξη του διαγωνισμού, όσα από τα υπάρχοντα κανάλια δεν πάρουν άδεια, θα κλείσουν σε τρεις μήνες με την Digea να τους ρίχνει «μαύρο», κάτι που αναμένεται να οδηγήσει αρκετούς εργαζόμενους σε ανασφάλεια και πιθανότατα ανεργία.

Θολό το τοπίο και με τις θεματικές άδειες

Ο μόνος τρόπος να μείνουν τα κανάλια που ενδέχεται να κοπούν από τον διαγωνισμό ανοικτά, είναι είτε εάν διεκδικήσουν μια από τις θεματικές άδειες που θα δοθούν στη συνέχεια είτε εάν συνεργαστούν με τους τέσσερις νέους παίκτες του τηλεοπτικού τοπίου με κάποιον τρόπο. Οσον αφορά πάντως τις θεματικές άδειες, τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως πρώτα θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες και μετά για τις θεματικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποια από τα κανάλια θα «κατεβάσουν» διακόπτες και αν και όταν λάβουν θεματική άδεια θα ξανανοίξουν. Αυτή η εξέλιξη, δεν αναμένεται να πιάσει όλα τα υπάρχοντα κανάλια απροετοίμαστα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένα από τα υπάρχοντα κανάλια έχουν ήδη μεριμνήσει την μετέπειτα πορεία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σχετικά με τις πιθανές συγχωνεύσεις, οι πληροφορίες μιλούν για υπάρχοντα κανάλια τα οποία στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν άδεια θα αγοραστούν ως έχουν από τους νέους καναλάρχες, είτε αυτό αφορά τον υλικοτεχνικό τους εξοπλισμό είτε το ανθρώπινο δυναμικό τους. Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο για διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του Alpha του Δ. Κοντομηνά και της Dimera Media Investments Ltd συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη ή για την κυπριακή ITV CP και τη Νέα Τηλεόραση ΑΕ, μητρική του Star Channel σύμφωνα με το οποίο η πρώτη είναι το διάδοχο σχήμα της δεύτερης. Ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και για τις σχέσεις της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ, συμφερόντων Βρυώνη και της Αλτερ Εγκο ΜΜΕ ΑΕ, του Β. Μαρινάκη.

Ποιοι κρίνουν το μέλλον της Ελληνικής τηλεόρασης

Ο «ισχυρός άνδρας» της Επιτροπής που επιβλέπει την διαδικασία, είναι ο Δρ. Χρήστος Δουληγέρης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής στο ΠΑ.ΠΕΙ., με πολυετή θητεία στην Αμερική.Αναπληρωτής του κ. Δουληγέρη τοποθετήθηκε ο Φάνης Αναγνωστόπουλος, προϊστάμενος του Τμήματος Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής του υπουργείου Υποδομών, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα συχνά τον αντικαθιστούσε.

 

Κριτική από τα διεθνή ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή, διεθνή ΜΜΕ όπως η Le Monde, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, αλλά και ελβετικά οικονομικά πρακτορεία, κάνουν λόγο για αμφιλεγόμενη διαδικασία, ενώ οι New York Times εμφανίζονται σκεπτικοί σχετικά με τα ΜΜΕ στην Ελλάδα εν συνόλω.

Υπενθυμίζεται ότι τα συμμετέχοντα σχήματα είναι τα ακόλουθα:

 

  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)
  2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
  5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
  8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.