-->
02.10.2022

Σταμάτησαν τις παραβιάσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι;

Αυτό υποστηρίζει με δημοσίευμά του το Russia Today, τονίζοντας ότι η τελευταία τέτοια περίπτωση που καταγράφηκε στα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν στις 25 Νοεμβρίου, όταν έξι μαχητικά της γείτονος, τα δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν πτήσεις στο Αιγαίο.

Το πρακτορείο RIA Novosti, υποστηρίζει πως διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν το εν λόγω δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι από τους Τούρκους και την αποκάλυψη ότι το αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας μόλις για 17 δευτερόλεπτα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και, πέρα από τη συμπαράστασή του, είχε θίξει και το ζήτημα των 1.500, ετησίως, τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, στο οποίο εν συνεχεία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, προσπαθώντας να αναδείξει το υπερβολικό της αντίδρασης των Τούρκων, επικαλέστηκε το παράδειγμα της τουρκικής πρακτικής των συνεχών παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να υπερτονίσει την υπερβολική δυσανεξία που επέδειξε, για μια παραβίαση λίγων δευτερολέπτων, μια χώρα, η οποία επιδίδεται συστηματικά στην παραβίαση του ελληνικού, αλλά και του συριακού εναέριου χώρου.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στην «επίμαχη» συνομιλία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στην οποία ο τελευταίος του έθεσε υπόψη τις 1.500 τουρκικές παραβιάσεις σε ετήσια βάση (σ.σ. 1.633 το 2015, 2.244 το 2014, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ).Διαβάστε επίσης