14.08.2020    05:31

Σταϊκούρας: Επεκτείνεται η ενίσχυση των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους – Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο (live)

Σε επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, ήτοι το 81% του δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, την οποία μπορούν να λάβουν συνολικά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμφιφηστέα.

Επίσης, ανακοινώθηκε αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία για 4 μήνες με έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Αυτή η ενίσχυση υπάγεται στο καθεστώς του ακατάσχετου και αφορολόγητου. Επίσης, στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών για 45 ημέρες.
Παράλληλα, επεκτείνονται σε περισσότερες επιχειρήσεις τα μέτρα προστασίας τους.

Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των κωδικών δραστηριότητας. Για το 99% αυτών των επιχειρήσεων που καλύπτονται προβλέπονται αναστολή πληρωμών ΦΠΑ και βεβαιώσεων οφειλών προς την εφορία.
Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Καλύπτονται επιπλέον 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ανακουφίζουμε εργοδότες και εργαζόμενους, στηρίζουμε την κοινωνία και την οικονομία στο πλαίσιο των διαθέσιμων οικονομικών πόρων.

Μέχρι σήμερα αποδεικνύεται σε όλα τα επίπεδα πως άρχισαν έγκαιρα τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Κινούμαστε μεθοδικά στον τομέα της οικονομίας, προκειμένου να την κρατήσουμε όρθια και για μετά την κορωνοϊού εποχή. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το σχέδιο μέτρων

Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει:

-Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.

-Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.

-Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

-Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

-Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.

Αναφορικά με το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.

-Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

-Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

-Θα δοθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Ταυτόχρονα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πατρίδα μας δίνει μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα, σε  υγειονομικό πεδίο και σε οικονομικό. Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη. Μπροστά μας θα έχουμε μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουμε την οικονομία στην πρότερη κατάσταση και ανέφερε ότι θα υπάρξει :

-Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.

-Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

-Αναζητούνται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω . «Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων».

Οι ανακοινώσεις του  υπουργού Εργασίας

Ο κ. Βρούτσης, είπε ότι οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

1η Απριλίου θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους στην γγ του υπουργείου Εργασίας ώστε και εκείνοι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έντυπα για μείωση 40% μισθώματος κατοικίας και για να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα λειτουργεί νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.