Search
Close this search box.
Search

Στα θρανία εκατοντάδες υποψήφιοι έφοροι – Για “φωτογραφικές” διαδικασίες μιλούν  στο υπουργείο Οικονομικών

Πριν 8 έτη

Σκηνικά απείρου κάλλους εκτυλίσσονται στο υπουργείο Οικονομικών καθώς 60ρηδες εφοριακοί θα κάτσουν στα θρανία για να γράψουν εξετάσεις προκειμένου να επιλεγούν οι νέοι γενικοί διευθυντές των εφοριών. Ωστόσο η «πρεμιέρα» των γραπτών εξετάσεων ανοίγει σήμερα το μεσημέρι στις 3, αλλά η ανακοίνωση της διεξαγωγής τους και τα θέματα ανακοινώθηκαν μόλις την Παρασκευή από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα πολλοί να μην έχουν καν ενημερωθεί ή να βρίσκονται σε μετακινήσεις για προσωπικές και υπηρεσιακές υποθέσεις τους.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη γκρίνια και διαμαρτυρίες όμως είναι ότι οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε τεστ γνώσεων για την συγκεκριμένη θέση για την οποία ενδιαφέρονται.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι, για παράδειγμα, ενώ η «αυλαία» ανοίγει με την εξέταση για την θέση διευθυντού και δύο υποδιευθυντών στην πολύπαθη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (από την οποία ανέμενε δισεκατομμύρια  «ζεστό χρήμα»  το δημόσιο κάθε χρόνο αλλά έχει περιπέσει σε αχρηστία), υπάρχουν 32 υποψήφιοι για 3 μόλις θέσεις, αλλά οι 5 υποψήφιοι εργάζονται ήδη στην συγκεκριμένη διεύθυνση. Άρα οι 5 αποκτούν “φωτογραφικά” το πλεονέκτημα, επειδή έχουν άμεση γνώση των θεμάτων της υπηρεσίας για τα οποία θα διαγωνιστούν (νομολογία, ευρωπαϊκές αποφάσεις κλπ), τα οποία δεν γνωρίζουν όμως εξίσου καλά όσοι υπηρετούν αλλού και γνωρίζουν καλύτερα άλλο αντικείμενο (ΔΟΥ, ΦΑΕ, ΚΕΦΟΜΕΠ κλπ)  ενώ δεν έχουν στην διάθεσή τους τον χρόνο να προετοιμαστούν για την εξέταση.

Καλύτερη γνώση των θεμάτων δεν σημαίνει όμως και αντίστοιχες ικανότητες, λένε έμπειροι εφοριακοί –και το δείχνουν και τα πενιχρά αποτελέσματα της συγκεκριμένης υπηρεσίας έναντι των υψηλών προσδοκιών που είχαν τεθεί όταν δημιουργήθηκε η Διεύθυνση πριν 4 χρόνια (με σκοπό τότε να μην λιμνάζουν υποθέσεις στα δικαστήρια). Στην πράξη, με τη νέα διαδικασία που στήθηκε στο «πόδι», όπως λένε, από τον νέο Γενικό Γραμματέα Εσόδων κύριο Πιτσιλή (αφού ξεκίνησε δια χειρός του «προσωρινού» Γραμματέως κυρίου Μπάκα αλλά ο κύριος Πιτσιλής προσπάθησε να την φέρει στα μέτρα του στην πορεία για να μην του «φορέσουν» άλλοι που γνωρίζουν από μέσα «τα κόλπα» πρόσωπα της δικής τους επιλογής), παρακάμπτεται η αξιολόγηση. Και αυτό γιατί πολλοί άλλοι ήταν ήδη διευθυντές εφοριών σε πόστα ευθύνης εδώ και 4 χρόνια και –όπως και ο νόμος προέβλεπε-  περίμεναν ότι θα κριθούν με βάση τις επιτυχίες τους στους στόχους που το ίδιο το υπουργείο τους είχε θέσει.

Αντ’ αυτού όμως, με τη διαδικασία Πιτσιλή, επελέγη η οδός των γραπτών εξετάσεων, σε τα θέματα που βγήκαν άρον-άρον, και μάλιστα εξεταστές που ορίζουν την ύλη είναι και … υποψήφιοι και οι ίδιοι για κάποιες από τις δεκάδες θέσεις διευθυντών του υπουργείου. Και όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία επιλογής θα τραβήξει πολύ, ενώ οι εφορίες παραμένουν ουσιαστικά ακέφαλες. Για παράδειγμα, σήμερα γίνονται γραπτές εξετάσεις μόνον για τη θέση διευθυντού της Διεύθυνσης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Αύριο θα γίνουν οι προφορικές. Άλλη μέρα θα γίνουν για το ΚΕΦΟΜΕΠ, άλλη μέρα για άλλες ΔΟΥ, άλλη μέρα για τους Γενικούς Διευθυντές κ.ο.κ.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.