-->
04.12.2023

Στην Αθήνα η συντάκτρια της έκθεσης για τα κανάλια – Ποια είναι η Μαρία Λουίζα Στάσι

Την Αθήνα είχε επισκεφθεί η Μαρία Λουίζα Στάσι, συντονίστρια του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, και συντάκτρια της μελέτης για τα τέσσερα κανάλια, την προηγουμένη της συζήτησης στη Βουλή της τροπολογίας Παππά όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2016, η κυρία Στάσι ήλθε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου, για τέσσερις μέρες, με έξοδα του Ελληνικού Δημόσιου για να έχει επαφές με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο, ενώ την επόμενη 4 Φεβρουάριου συζητήθηκε στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία για τα κανάλια. Η κυβέρνηση όπως είναι γνωστό επικαλείται έκθεση του Πανεπιστήμιου Φλωρεντίας ότι τα κανάλια Πανελλαδικής Εμβέλειας πρέπει να είναι μόνο τέσσερα.studio_tv

Το δημοσίευμα του Γιώργου Παχρήστου στα Νέα

«Απτόητη…
Επειδή τίποτε δεν μένει κρυφό σε αυτή τη χώρα, ήταν θέμα (ολίγων) ημερών να αποκαλυφθεί ποιος είναι τελικά πίσω από αυτό το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας που γνωμάτευσε υπέρ των απόψεων του υπουργού Παππά 6η πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο τέσσερα κανάλια, και οτιδήποτε άλλο υπάρχει πρέπει να καταστραφεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι επικεφαλής αυτού του (επιεικώς περίεργου) Ινστιτούτου, που ανακάλυψε ως άλλος… Κολόμβος ο περί ου ο λόγος Παππάς, είναι μια κυρία Μαρία Λουίζα Στάσι, καθόλου άσχετη με τα δικά μας. Αντιθέτως, τη βρήκα – γιατί την «έψαξα» χθες για ώρες στο Διαδίκτυο – πολύ σχετική και πολύ «μέσα» στα πράγματα. Διότι η κυρία έχει πρωτοστατήσει την περίοδο του θερινού δημοψηφίσματος υπέρ του Όχι (τότε δηλαδή που ο πρόεδρος Αλέξης προπαγάνδιζε το Όχι, αλλά μετά που κέρδισε το έκανε Ναι). Και είχε αναδειχθεί μάλιστα κορυφαία ακτιβίστρια υπέρ του Οχι καθώς είχε πρωταγωνιστήσει στη συλλογή υπογραφών στην Ιταλία. Επεισε, σου λέει, καμιά εκατοστή πανεπιστημιακές προσωπικότητες (96 για την ακρίβεια) να υπογράψουν το κείμενο που υποδείκνυε στους Έλληνες τι να ψηφίσουν «για το καλό τους» …

Φυσικά την πάτησε και αυτή, όπως και οι υπόλοιποι 95, γιατί ο πρόεδρος Αλέξης είχε άλλα στο μυαλό – η εξουσία είναι γλυκιά ως γνωστόν, σιγά να μην την άφηνε επειδή «τρελάθηκαν» οι Ελληνες και ψήφισαν Οχι…

Η σινιόρα Μαρία Λουίζα, όμως, δεν έμεινε σε αυτό. Δεν την πτόησε δηλαδή η βαριά ήττα επί προσωπικού. Αντιθέτως, είπε να το κάνει ακόμη χειρότερο το πράγμα: πίστεψε τα όσα έλεγαν ο πρόεδρος Αλέξης, η κυρία Τασία και άλλα συμπαθή άτομα από τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των προσφύγων. Και κάθεται η φλογερή αγωνίστρια και φτιάχνει πύρινο κείμενο, το οποίο τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων στην Ευρώπη!

Τώρα να δω τι θα λέει, που με κάτι τέτοια κινδυνεύουμε να μας εξωπετάξουν από το Σένγκεν…tv

Αλυσίδες
Ποσώς οφείλω να δηλώσω, με ενδιαφέρει η ψυχική κατάσταση της κυρίας (μετά τις απανωτές απογοητεύσεις που εισπράττει από τις πολιτικές Τσίπρα) όπως και οι απόψεις της. Θα αφιερώσω λοιπόν λιγάκι από τον χώρο της σημερινής μου στήλης σε αυτή κάθε αυτήν την Εκθεση Φλωρεντίας, η οποία πραγματικά έχει ορισμένα αξιοσημείωτα στοιχεία.

Ψάχνοντας λοιπόν το πράγμα, διαπιστώνει κανείς ότι η έκθεση του Ινστιτούτου της κυρίας Στάσι στηρίχθηκε κατά βάση σε μια μελέτη δύο… Ελλήνων (χα!) υπό τον τίτλο «Media Policy and independent Journalism in Greece» («Πολιτική μέσων ενημέρωσης και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα»).

Η μελέτη αυτή η οποία παρουσιάστηκε την 1η Μαΐου 2015 συντάχθηκε από τους εξής δύο κυρίους: Πέτρο Ιωσηφίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και Δημήτριο Μπούκα ο οποίος είναι λέει doctor στη LSE, αλλά εγώ όσο και αν τον έψαξα δεν τον βρήκα. Μπορεί και να μου διέφυγε, δεν ξέρω.

Οι δυο κύριοι που συνέταξαν την περί ης ο λόγος μελέτη (στην οποία, θυμίζω για να μη χαθεί η… αλυσίδα του πράγματος, παραπέμπει η μελέτη της κυρίας Στάσι), πριν γράψουν όσα έγραψαν και τα οποία δεν θέλω να σχολιάσω – οι απόψεις τους είναι… – συνομίλησαν στην Αθήνα με ορισμένα από τα πιο επιφανή στελέχη της δημοσιογραφικής οικογένειας, τα οποία όλως τυχαίως τα περισσότερα εξ αυτών πρόσκεινται – σωστά σκεφτήκατε – στον ΣΥΡΙΖΑ. Από μια συγκυρία συμπτώσεων, φαντάζομαι.

Πώς μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο, ανθολογώντας μεταξύ των ονομάτων διάφορους αστέρες της δημοσιογραφίας του μεγέθους του κυρίου Κ. Βαξεβάνη, του κυρίου Δ. Τρίμη, της κυρίας Α. Νταρζάνου της «Αυγής», της κυρίας Μαριλένας Κατσίμη της ΕΡΤ αλλά και ορισμένων δικηγόρων, όπως ας πούμε ενός κυρίου Α. Πετρίδη ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο;thleoptikes_adeies_tv

Εννοείται ότι έχω όλο τον κατάλογο των συνομιλητών των συντακτών της μελέτης, αλλά δεν τον δημοσιεύω για λόγους καθαρά οικονομίας χώρου.

Δεν θα αναλώσω ολόκληρη τη στήλη δημοσιεύοντας τα ονόματα αυτών που συνομίλησαν με τους δύο καθηγητές για να συντάξουν εκείνοι τη μελέτη τους, πάνω στην οποία βάσισε τη δική της μελέτη η κυρία Μαρία Λουίζα Στάσι, της οποίας τη μελέτη πήρε εν συνεχεία ο υπουργός Παππάς και την πήγε στη Βουλή, για να τονίσει ότι, ιδού, πουλημένα καθάρματα της διαπλοκής, και η Ευρώπη συμφωνεί μαζί μου – τέσσερα κανάλια πρέπει να έχει η Ελλάδα ! .. Είπαμε… »Διαβάστε επίσης