-->
26.09.2023

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες η ΝΔ – Που θα κριθεί η μάχη και το «κλειδί» της Μακεδονίας- Ποιος στηρίζει ποιον για αρχηγό (όλα τα ονόματα)

Λίγες ώρες έμειναν για να ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της ΝΔ που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της της παράταξης και οι δύο υποψήφιοι, με συνεντεύξεις δίνουν το στίγμα τους και καλούν τον κόσμο να ψηφίσει την Κυριακή.  «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Κυριακής, εγώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την Νέα Δημοκρατία, όπως έκανα πάντα», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Είμαστε σε ευγενή άμιλλα, οι πολίτες θα επιλέξουν, από κει και πέρα θα συνεχίσουμε» είπε για την αναμέτρησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σχολιάζοντας την διαδικασία τόνισε πως «είναι εσωκομματική διαδικασία, που ενδιαφέρει τον κόσμο, όμως μπροστά στα σημαντικά προβλήματα δεν απασχολεί τους πολίτες τόσο πολύ. Μείναμε πίσω, υπολόγιζα πως οι εκλογές θα κρατούσαν 20 μέρες και πάμε στους τρεις μήνες. Από πέρυσι τέτοια εποχή εμείς έχουμε εκλογές κι εγώ από Δευτέρα θα συνεχίσω να τρέχω γιατί έχω πάρει φόρα»!meimarakis12541

Η ανανέωση σε ένα κόμμα δεν είναι μόνο ηλικιακή, επειδή διαβάζω ότι λένε κάποιοι ότι ο κόσμος ψήφισε 60% ανανέωση, είπε ο κύριος Μεϊμαράκης μιλώντας στον Ant1 και εξήγησε πως «το αν επιλέξω στελέχη μόνο βάσει ηλικίας, θα είναι παρεΐστικο κριτήριο. Πρέπει ο οποιοσδήποτε να έχει περάσει μέσα από την κοινωνία, και θέλω ένα σύστημα που θα δίνει ίδιες ευκαιρίες και στον γιο του πρώην υπουργού με τον γιο του αγρότη και από εκεί και πέρα ο καθένας ανάλογα με την αξία του να εξελιχθεί». Σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός πως πολλά μέλη της ΚΟ της ΝΔ σήμερα έχουν το ίδιο επώνυμο με πρώην βουλευτές, είναι δηλαδή συγγενείς τους, είπε: «Κάποιοι έχουν ψηθεί από τους σημερινούς βουλευτές της ΝΔ, όπως πχ, ο Καραμανλής ο Κώστας, που τον ξέρω κι από μικρό, όταν ήμασταν φοιτητές πούλαγε την Δημοκρατική Πρωτοπορία, ήτανε γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, είχε ψηθεί στην κοινωνία πριν γίνει βουλευτής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη φορά που εξελέγη, τον βοήθησε το όνομα και μπράβο του».meimar

«Δεν είμαστε ταξικό κόμμα, θέλουμε τους επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, αλλά επειδή έχουμε συνθετικό λόγο και όχι συγκρουσιακό, θέλουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες, και τον άνεργο και τον αγρότη, όλους» επανέλαβε ο κύριος Μεϊμαράκης το όραμά του για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία.

Σίγουρα, την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία θα υπάρξουν εντάσεις, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, ενώ δεν απέκλεισε και αποχωρήσεις, εφόσον «κάποιοι δεν προσαρμόζονται στις συλλογικές αποφάσεις».
Βεβαίως και υπήρχαν αντιδράσεις όταν κάναμε απολύσεις, να σας πω εγώ πόσοι βουλευτές ερχόντουσαν και μου έλεγαν πως δεν θα ψηφίσουν, ενώ ήμουν Πρόεδρος της Βουλής, είπε ακόμα ο κύριος Μεϊμαράκης.
Χρειάζεται πραγματικά, μια «νέα έκδοση» του κόμματος, δήλωσε και αναφορικά με τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται μέσα στη Νέα Δημοκρατία, διευκρίνισε ότι είναι καλό να ακούγονται στα όργανα του κόμματος όλες οι φωνές, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται στις συλλογικές αποφάσεις. «Αυτό κάναμε και το καλοκαίρι και πήραμε 28% στις εκλογές, αλλιώς αν αποχωρούσαμε και αφήναμε το ευρωπαϊκό πεδίο στον Τσίπρα, όπως υποστήριξαν τότε κάποιες φωνές στο κόμμα, θα παίρναμε το 15% που μας έδιναν και δημοσκοπικά», είπε.1553a-kyriakos-mitsotakis-nd-tzokerΤι είπε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Έθνος

Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα, στο «Εθνος», αναφέρει το δίλημμα «στασιμότητα και συρρίκνωση ή δημιουργική ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία» και αυτό προτάσσει ως κεντρικό διακύβευμα των γαλάζιων εκλογών της Κυριακής

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει έντονο ιδεολογικό περιεχόμενο στις απαντήσεις του, σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει με σαφήνεια αυτά που τον διακρίνουν από τον συνυποψήφιό του, με αποκορύφωμα την εκ μέρους του δυνατότητα να αναδείξει το «συντριπτικό ηθικό πλεονέκτημα των αξιών» της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλά για μια «πολυτασική, συμμετοχική, μεγάλη Κεντροδεξιά», ενώ εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 θα μπορεί να βγει στις αγορές και να μπει σε έναν υγιή αναπτυξιακό κύκλο. Τονίζει, επίσης, ότι η δική του πολιτική πρόταση εστιάζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ανέργους.

Το νεοδημοκρατικό DNA κατατάσσει εσάς και τον κ. Μεϊμαράκη στην ίδια ιδεολογική και πολιτική σχολή. Είστε κι οι δύο κεντροδεξιοί, εκείνος αναδείχτηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που υπογράφει τη δική σας υποψηφιότητα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά εάν ένας εκλογέας ψηφίσει τον έναν ή τον άλλον. Συμφωνείτε;

Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα ένα κουρασμένο κόμμα που λειτουργεί με αναφορές, πρακτικές και τεχνολογία του προηγούμενου αιώνα. Για εμένα είναι αναγκαία η ριζική ανανέωση δομών, λειτουργιών και προσώπων στη Νέα Δημοκρατία.

Η σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στις δύο υποψηφιότητες είναι η αντίληψή μας για τη Νέα Δημοκρατία του μέλλοντος. Δικός μου στόχος είναι η δημιουργία μιας πολυτασικής, συμμετοχικής, μεγάλης Κεντροδεξιάς, που θα δώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών από τη λαϊκιστική Αριστερά και να κυριαρχήσουμε στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού οδηγώντας την Ελλάδα οριστικά και υπεύθυνα στην έξοδο από την κρίση, στην ανάπτυξη και την ευημερία. Μπορώ να αναδείξω το συντριπτικό ηθικό πλεονέκτημα των δικών μας αξιών.

Παράλληλα μπορώ να ισχυροποιήσω τη Νέα Δημοκρατία ώστε να μπορεί ?σε σύντομο χρονικό διάστημα? να είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Να ανατάξει την οικονομία, να φέρει ανάπτυξη και δουλειές, και να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων.

Κατά συνέπεια τα παλαιά και νέα μέλη μας θα πρέπει να πάρουν θέση στο θεμελιώδες δίλημμα: στασιμότητα και συρρίκνωση ή δημιουργική ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σκεφτούν ποιος είναι καταλληλότερος να διευρύνει τη Νέα Δημοκρατία και να χτίσει μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Τσίπρα σε εκλογές και το σημαντικότερο: ποιος κρίνουν ότι πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Οσες και όσοι επιλέγουν δημιουργική ανανέωση, διεύρυνση, αξιοκρατία και αξιοσύνη πιστεύω ότι θα με επιλέξουν.

Επειδή η μάχη είναι αμφίρροπη, είναι πολύ πιθανόν ο νικητής να προκύψει με βραχεία κεφαλή. Μια νίκη στα σημεία δεν θα σημάνει de facto διαρχία στη ΝΔ; Θέλω να πω, πώς θα αντιμετωπίζετε τον κ. Μεϊμαράκη όπως κάθε άλλο στέλεχος αν τον νικήσετε με 51%-49% ή με 52%-48%;

Θα τον συμβουλεύομαι ως πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεχίζω την ερώτηση, αντεστραμμένη: Εάν εσείς ηττηθείτε στα σημεία, θα αξιώσετε προνομιακό ρόλο στη Νέα Δημοκρατία ή θα αρκεστείτε στην ιδιότητα ενός απλού βουλευτή;

Θα μου συγχωρήσετε τη βεβαιότητα, αλλά ειλικρινά δεν σκέφτομαι αυτό το ενδεχόμενο πλέον.

Σε πέντε χρόνια συμπληρώνουμε δύο αιώνες ελεύθερου βίου. Πώς θέλετε να είναι τότε η Ελλάδα, με εσάς αρχηγό της ΝΔ;

Αν εφαρμοστούν με ταχύτητα και συνέπεια οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έχουμε πολιτική σταθερότητα, το καλοκαίρι του 2018 θα έχουμε καταφέρει να βγούμε οριστικά από την κρίση, να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές και να έχουμε επαναφέρει την κανονικότητα στη χώρα μας.

Υπό προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα μπορεί να σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και να αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της. Είναι δυνατόν το 2021 η Ελλάδα να είναι μια χώρα-υπόδειγμα στην Ευρώπη. Και αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο αξίζει να δουλέψουμε. Πιστεύω ότι η επιτυχία εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Και θα ήταν έγκλημα απέναντι στον ελληνικό λαό αν το πολιτικό σύστημα αποτύγχανε για άλλη μία φορά.

Πώς εξηγείτε ότι η υποψηφιότητά σας συγκέντρωσε μεγάλη αποδοχή στις μεγαλοαστικές περιοχές του Λεκανοπεδίου, σε αντίθεση με τον κ. Μεϊμαράκη που είναι πρώτος στις λαϊκότερες;

Στο μέτρο που αυτό ισχύει (διότι υπάρχουν πολλές λαϊκότερες περιοχές στις οποίες έγινε το αντίστροφο), με στενοχωρεί διότι η δική μου πολιτική εστιάζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους ανέργους, στην καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε Ελληνα πολίτη, και στην εξασφάλιση σταθερών και αξιοπρεπών συντάξεων.

Τα λαϊκότερα στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι είναι οι πρώτοι που επλήγησαν από την κρίση και θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται γενικότερα αντιληπτό και αναμένω να το δω να εκφράζεται δυναμικά στις κάλπες την Κυριακή.

Η μάχη της γαλάζιας κάλπης στη Βόρεια Ελλάδα

 

Η αποχώρηση του Απόστολου Τζιτζικώστα από την κούρσα της διαδοχής μετά την τρίτη θέση που κατέγραψε στον πρώτο γύρο αλλάζει τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκης. Ήδη μεγάλη μερίδα των στελεχών του έχει μετακινηθεί στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη ενώ ένα άλλο, μικρότερο σε αυτό του Μητσοτάκη. Το 15minutes.gr κάνει σήμερα μια ακτινογραφία των γαλάζιων και τη θέση που έχουν πάρει στην μάχη της Κυριακής.

Ο υπαρχηγός του, δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου έχει συναντηθεί και με τους δυο υποψηφίους αλλά θα στηρίξει Μητσοτάκη. Όπως και ο αντιπεριφερειάρχης και alter ego του Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παππάς.

Με τον Μεϊμαράκη

Από την άλλη, συνεργάτες και στελέχη που είχαν υπογράψει ακόμα και την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη στοιχίζονται με τον Μεϊμαράκη. Όπως ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μηνάς Σαμαντζίδης και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Τον Μεϊμαράκη στηρίζουν ακόμα ο Δημήτρης Πανοζάχος και η Άννα Ευθυμίου και από τους αυτοδιοικητικούς μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας αλλά και ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο δήμαρχος Κορδελιού Πέτρος Σούλας αλλά και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Με τον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Πάρις Μπίλιας στηρίζει Μητσοτάκη όπως και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Καραγιάννης που ακολουθεί τον Ανδρέα Παπαμιμίκο. Με τον υποψήφιο αρχηγό της ΝΔ είναι ακόμα οι δημοτικοί σύμβουλοι Εφραίμ Κυριζίδης και Σωκράτης Δημητριάδης αλλά και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, Βίκυ Νάκου.  Μαζί του είναι ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Τσαμασλής, ο πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά Γιώργος Προκοπίδης αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Οι βουλευτές

Ο Κώστας Καλαφάτης, η Έλενα Ράπτη, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σάββας Αναστασιάδης, ο Θόδωρος Καράογλου και ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Ζαγοράκης στηρίζουν τον Μεϊμαράκη όπως και οι πρώην βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Ορφανός και Κώστας Κιλτίδης αλλά και ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Από κοινοβουλευτικούς την υποψηφιότητα Μητσοτάκη στην κεντρική Μακεδονία στηρίζουν η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γιώργος Γεωργαντάς αλλά και ο πρώην βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Με τον Μεϊμαράκη οι «σαμαρικοί»

Τέλος οι πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά στην πλειοψηφία τους έχουν πάει με τον Μεϊμαράκη όπως ο πρώην γενικός γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο πρώην Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος αλλά και η πρώην γραμματέας στο Εξωτερικών Μάγδα Καρακόλη ενώ ο πρώην γραμματέας του Άμυνας Αντώνης Οικονόμου είναι με τον Μητσοτάκη.Διαβάστε επίσης