-->
27.01.2021

Στη «μέγγενη» της Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup οι εξαγγελίες Τσίπρα

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup για να εξετάσει το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η επεξεργασία των οποίων «πάγωσε» μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τις παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.

Κοινοτική πηγή, πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας και θα έχει τη μορφή τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ενώ σε σχέση με την ουσία είπε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών δεν απέχουν πολύ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «είναι πολιτική απόφαση του EWG τι πρόκειται να κάνει και τι θέλει να κάνει». Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στόχος της είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση (πιθανότατα τον Ιανουάριο), να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ξεκινήσουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές. Εντός αυτού του σεναρίου – λένε πηγές της κυβέρνησης – «δεν χωράει τίποτε άλλο, ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα».

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το ΔΝΤ έχει την απαίτηση για νέα μέτρα μετά το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος και η ελληνική κυβέρνηση με κατηγορηματικό τρόπο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση». Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις, όπως του κ. Τσακαλώτου, τις οποίες είναι έτοιμη να συζητήσει.

Οι ίδιες πηγές – αναφερόμενες στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κρήτη, σε συνδυασμό με την εκλογολογία – σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας «κάνει περιοδείες για να επισκεφθεί πολίτες, να ακούσει προβλήματα, να ανακοινώσει συγκεκριμένες πολιτικές», ενώ όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες «είναι και βουλευτής Ηρακλείου και θα έπρεπε κάποια στιγμή να επισκεφθεί και την Κρήτη».


Διαβάστε επίσης