-->
03.10.2023

Στις κάλπες σήμερα και αύριο οι δικηγόροι

Στις κάλπες προσέχονται πανελλαδικά  40.625 δικηγόροι σήμερα, αλλά και αύριο, Δευτέρα 27/11, προκειμένου να επιλέξουν στους Δικηγορικούς Συλλόγους τους νέους πρόεδρους και τα νέα Διοικητικά Συμβούλια για την επόμενη τετραετία.
Οι εκλογές αφορούν τους 62 από τους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς στον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης οι εκλογές θα γίνουν στις 10 Δεκεμβρίου 2017.
Έτσι, σήμερα και αύριο θα διεξαχθούν οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, για να επιλέξουν με το σύστημα της απλής αναλογικής τους νέους πρόεδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια.
Μάλιστα, για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δικηγόρων,  έχουν μπει φραγμοί στον αριθμό των θητειών που μπορεί να έχουν οι υποψήφιοι οι πρόεδροι και οι 24 σύμβουλοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και έτσι μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες μπορεί να εκλεγεί  ο πρόεδρος και για τρεις οι σύμβουλοι.
Σε ό,τι αφορά τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών,  δικαίωμα ψήφου έχουν 20.990 δικηγόροι, που μπορούν να προσέλθουν στις 52 κάλπες των 26 εκλογικών τμημάτων για να επιλέξουν μεταξύ 15 υποψηφίων προέδρων και συνδυασμών τον νέο πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Ειδικότερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών οι 10 υποψήφιοι συνδυασμοί στους οποίους υπάρχει πρόεδρος είναι οι:
1. Άγγελος Βρεττός (Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων)
2. Παναγιώτης Γαλετσέλης (Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή)
3. Φώτιος Γκωτσής (Δικηγόροι Μπροστά)
4. Βασίλειος Βραχιώτης (Επείγει)
5. Θεμιστοκλής Σοφός (Εργατικοί)
6. Δημήτριος Αναστασόπουλος (Ο Δικηγόρος – Όλοι Εμείς Μαζί)
7. Παναγιώτης Περάκης (Ανεξάρτητη Πρόταση – Δικηγορική Συνείδηση)
8. Θεόδωρος Μαντάς (Παρίσταμαι Υπέρ)
9. Χριστίνα Κουντούρη (Σύγχρονη Δικηγορία… στην Πράξη)
10. Νικόλαος Δαμασκόπουλος (Σύνθεση των Δικηγόρων).
Ακόμη, μεμονωμένοι υποψήφιοι πρόεδροι οι Δημήτριος Βερβεσός και Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, ενώ υποψήφιοι συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο είναι οι ακόλουθοι τρεις: Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και Πυξίδα.
Σημειώνεται ότι πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει το 50%+1 των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Στις επαναληπτικές εκλογές στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017, η ψηφοφορία γίνεται μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.
Τέλος, οι σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη ψηφοφορία.Διαβάστε επίσης