-->
06.12.2023

Στον αέρα η αξιολόγηση – Στη γραμμή ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για νέα μέτρα – Γερμανία: «Οι συνομιλίες σέρνονται αλλά ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν»

Ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, προκαλώντας αβεβαιότητα για το τι θα γίνει. Οι εξελίξεις φαίνεται ότι δικαιώνουν το ΔΝΤ το οποίο έχει καταφέρει όχι μόνο να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις θέτοντας ρεαλιστικά επιχειρήματα αλλά να μετατοπίσει την ατζέντα προς τις θέσεις του Ταμείου.
Ταυτόχρονα ΕΕ και Γερμανία άπαξ και δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους….υποχρεωτικά αρχίζουν να ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκησαν 6,5 ώρες, οι εκπρόσωποι των θεσμών και η ελληνική πλευρά, αποφάσισαν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι Αθήνα και δανειστές είναι πολύ κοντά σε δημοσιονομικά και φορολογικό,.

Ορόσημο το Eurogroup στις 22 Απριλίου

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στόχος είναι να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα για να κλείσουν τη συμφωνία με νέο χρονικό ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ως τότε το ζητούμενο είναι να έχει υπογραφεί το «staff level agreement».

Σημειώθηκαν σημεία σύγκλισης σε όλα τα μεγάλα θέματα, είπε ο υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος της πολύωρης συνάντησης.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, κύκλοι του υπουργείου εργασίας αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί χρυσή τομή.

Η δήλωση Τσακαλώτου

«Αποφασίστηκε σήμερα ότι θα έχουμε παύση των συζητήσεων για να μεταβούμε όλοι στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συμφωνούν και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπήρχε πρόοδος στα θέματα που χρειάζεται για να φτιάξουν ένα ισχυρό πακέτο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και άρα θα επιστρέψουν αμέσως μετά τη Σύνοδο για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. «Θα καταλήξουμε στο stuff level agreement λίγο πριν το Eurogroup. Υπήρχε πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπάρχουν και πολλά μικρά θέματα τα οποία δεν είχαμε καιρό να τα συζητήσουμε, δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε στο staff level agreement σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

Στην τρίωρη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό,  με κυρίαρχο θέμα την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, πηγές προσκείμενες στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έκαναν λόγο για πρόοδο, χωρίς όμως να προκύψει οριστική συμφωνία.

 Αδειάζουν την Ελληνική κυβέρνηση ΕΚΤ και Γερμανία

Με τη γραμμή του ΔΝΤ, στην ανάγκη λήψης νέων σκληρών μέτρων και νέου προγράμματος με το Ταμείο συντάσσεται η ΕΚΤ, παρά τα όποια σημάδια προόδου διαπιστώνει στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ευρωπαΪκής κεντρικής τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Σύμφωνα με τον Κερέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. «Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, πάντως, η ΕΚΤ χαρακτηρίζει ικανοποιητική την μέχρι τώρα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους δανειστές και σύμφωνα με εκπρόσωπό της κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα.

Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, σημείωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα τώρα με υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ), η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι, παρά τις συνομιλίες που «σέρνονται», θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

«Οι διαπραγματεύσεις έχουν απλώς διακοπεί και ελπίζουμε ότι δεν θα σταματήσουν», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινηθούν», δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι όσον αφορά ενδεχόμενες περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, συζήτηση μπορεί να γίνειμόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο τότε θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν θα είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα. Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περαιτέρω δάνεια, επισήμανε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της ρευστότητάς της και «αυτό αποτελεί θετική ένδειξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι.

Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ’ πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Την ίδια ώρα ο Σόιμπλε τονίζει πως θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και «βλέπει» συμφωνία μέχρι τα τέλη Απρίλη. Αντίστοιχα για το θέμα του χρέους επανέλαβε ότι μπορούν να το δουναφότου κλείσει η αξιολόγηση και το επιτάσσει η ανάγκη.Διαβάστε επίσης