Search
Close this search box.
Search

Στο Αττικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Τσοχατζόπουλος – Το τελευταίο… ζεϊμπέκικο του Άκη

Πριν 7 έτη

Στο νοσοκομείο Αττικόν μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Άκης Τσοχατζόπουλος με αγγειακό πρόβλημα στο πόδι. Νωρίτερα, ο συνήγορος του πρώην υπουργού είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι μετέβη στις φυλακές Κορυδαλλού και εξέτασε τον κρατούμενο ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρ. Κλωνάρης.

«Η κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου, όπως αυτή εμφανίζεται σήμερα και τα αντίστοιχα συμπεράσματα, καταγράφονται στο πόρισμα, το οποίο ο προαναφερθείς καθηγητής Αγγειοχειρουργικής συνέταξε και παρέδωσε στον καθηγητή Λεωνίδα Κοτσαλή, πληρεξούσιο δικηγόρο του πρώην υπουργού, με εντολή να το εγχειρίσει το ταχύτερο ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επί του τέταρτου αιτήματος αποφυλάκισης που έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός, ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για παράνομα χρήματα που φέρεται να έλαβε από τις προμήθειες των υποβρυχίων και των πυραύλων TOR-Μ1.

Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού αναμένεται να προσκομίσει στο δικαστήριο πόρισμα για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Τσοχατζόπουλος, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται ως ιδιαίτερα βεβαρημένη η κατάστασή του.

akis_zeimpekikoΤο… τελευταίο ζεϊμπέκικο του Άκη Τσοχατζόπουλου

Σε ηλικία 77 ετών σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν θυμίζει σε τίποτα τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο υπουργό των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, που τον Απρίλιο του 2012 οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού για τα «δωράκια» -πολλών εκατομμυρίων ευρώ- που πήρε από… αμαρτωλά εξοπλιστικά προγράμματα, ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο έγκυρος και έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Παπαδόπουλος στην Άποψη.

Όπως έγραφε, ο Κ. Παπαδόπουλος, η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη ζητούσε να γίνει δεκτό από τις δικαστικές αρχές το αίτημα αποφυλάκιση που κατέθεσε την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Όπως λέει η Βίκυ Σταμάτη “ο Άκης κρατείται υπό άθλιες συνθήκες. Στο χώρο που τον έχουν τοποθετήσει δεν τον παρακολουθεί κανένας ειδικός γιατρός και δεν ακολουθεί καμιά θεραπεία. Η ελληνική δικαιοσύνη θα είχε επέμβει αν ήξερε τις συνθήκες κράτησής του. Τα πόδια του Άκη αιμορραγούν και οι συνέπειες θα είναι τραγικές»…

zeimpekiko_akis1Την… αρχή των αποκαλύψεων για την τραγική κατάσταση της υγείας του είχε κάνει πριν από μερικές ο δημοσιογράφος του Alpha -και από τους πλέον έμπειρους ρεπόρτερ του ΥΠΕΘΑ που έζησε από κοντά την εποχή της παντοκρατορίας του «ωραίου Μπρούμελ»-, Δήμος Βερύκιος. «Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Τηλεφώνημα από έναν ποινικό – μεγάλο όνομα. Μου είπε το εξής: “Εγώ σας προειδοποιώ, ο γέρος θα πεθάνει μέσα στο κελί και θα πεθάνει σαπίζοντας! Είναι ντροπή σας, εσείς οι έξω που τον αφήνετε σε αυτά τα χάλια και δεν λέτε μια κουβέντα”. Τηλεφωνώ και μαθαίνω ότι τα πόδια του Άκη αιμορραγούν!», αποκάλυψε στο Happy Day ο «αδέσποτος της Αριστεράς» (σ.σ. όπως αυτοαποκαλείται) δημοσιογράφος.

«Αποδιοπομπαίος τράγος»
Κακά τα ψέματα, η καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου από τη Δικαιοσύνη λειτούργησε ως «αποδιοπομπαίος τράγος» του εγχώριου πολιτικού συστήματος, το οποίο -όχι άδικα- θεωρείται από τους περισσότερους υπεύθυνο για πολλά από τα δεινά που βρήκαν τη χώρα. Όλα αυτά τα χρόνιας της φυλακής, ο πρώην υπουργός δεν «κάρφωσε» κανέναν άλλον πρώην «σύντροφο» -παρότι είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν είχαν ιδέα-, ενώ δεν… κλάφτηκε ποτέ για τον ίδιο παρά μόνο για τη σύζυγο και το παιδί του.

Ακόμη άλλωστε και την εποχή της παντοδυναμίας του -όταν έφτασε μία ανάσα από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία- κανείς δεν μπορεί να του χρεώσει ότι έβλαψε (σ.σ. πέραν του ελληνικού δημοσίου) κάποιο πρόσωπο, παρά μόνο ότι «εξυπηρέτησε» κόσμο και κοσμάκη ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Δικαιοσύνη μέχρι στιγμής έχει αποφανθεί τρεις φορές αρνητικά στο αίτημα του για αποφυλάκιση (υπό όρους), με τον πάλαι ποτέ «ωραίο Μπρούμελ» να… πληρώνει λιγότερο την εμπλοκή του στα εξοπλιστικά σκάνδαλα με το άφθονο «μαύρο» χρήμα και περισσότερο την τριφηλή ζωή του. Ούτε ο ίδιος -στα πιο τρελά του όνειρα- δεν θα μπορούσε να φανταστεί το μακρινό 1959, όταν έχοντας μόλις ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές του εγκατέλειπε την Ελλάδα για να φοιτήσει στην Πολυτεχνική Σχολή του Μονάχου, εργαζόμενος παράλληλα σε εταιρεία καθαρισμού τζαμιών, ότι το 2004 θα παντρεύονταν στο ορθόδοξο εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι τη Βίκυ Σταμάτη, φτάνοντας με μία πανάκριβη μπλε Jaguar.

Ίσως κάποιους τους ξενίσει, όμως σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν είναι ο πανίσχυρος υπουργός, δεν είναι ο «ωραίος Μπρούμελ», δεν καν ένα πολιτικό πρόσωπο. Είναι ένα γεροντάκι -που όσο κι αν έβλαψε τα κρατικά ταμεία- του αξίζει να περάσει στην πολυθρόνα του σπιτιού του, τα όσα τελευταία χρόνια του απομένουν. Άλλο η τιμωρία για ένα μείζον πολιτικό σκάνδαλο, άλλο η εκδίκηση ενός σακατεμένου ανθρώπου. Να θυμίσουμε, άλλωστε, πως ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ διάγει ήδη το 77ο έτος της ηλικίας του, βρίσκεται στη φυλακή επί σχεδόν πέντε χρόνια, παρακολουθεί αδιαλείπτως τις δικαστικές διαδικασίες που τον αφορούν, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας.

zeimpekikos_akisΤι προβλέπει ο νόμος
Οι καταδικασθέντες άνω των 70 ετών εκτίουν τα 2/5 της ποινής τους αντί για 3/5 που ισχύουν για τους υπόλοιπους κρατούμενους σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, σύμφωνα με το άρθρο 105 παρ.2 του Π.Κ., όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, στους άνω των 65 ετών κάθε ημέρα έκτισης υπολογίζεται διπλή. Ουσιαστικά, κάθε υπερήλικος καταδικασθείς για να αποφυλακιστεί θα πρέπει να έχει εκτίσει 5 έτη στις φυλακές.

Υ.Γ. Εν κατακλείδι θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η τιμωρία σε έναν επιλήσμονα και διεφθαρμένο πολιτικό είναι θεμιτή. Η τιμωρία, ωστόσο, σε ένα γεροντάκι που μετρά λίγα ακόμα χρόνια ζωής είναι τουλάχιστον περίεργη αν όχι και υποβολιμαία.

akis_zeimpekiaΉταν και μπασκετμπολίσταs του ΠΑΟΚ

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα, ωστόσο μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μετακόμισε η οικογένειά του το 1940. Στην εφηβεία του υπήρξε για δύο χρόνια μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ και το 1964 σπούδασε στο πολυτεχνείο του Μονάχου πολιτικός μηχανικός και τρία χρόνια αργότερα οικονομολόγος μηχανικός. Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο.

Στη Γερμανία, έζησε συνολικά 16 χρόνια -από το 1959 μέχρι το 1975- και εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων.

Το 1968 ήταν έτος ορόσημο για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η χούντα του απαγόρευσε την είσοδο στην Ελλάδα, λόγω της αντιστασιακής του δράσης. Την ίδια χρονιά γνωρίζει στη Φρανκφούρτη τον άνθρωπο που θα του άλλαζε τη ζωή και θα τον έκανε έναν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας για περίπου 30 χρόνια. Τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 1970, ο Άκης Τσοχατζόπουλος γίνεται μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) και με την πτώση της δικτατορίας ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.  Από τότε συμμετείχε για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος.

Στις εκλογές του 1981 συμπεριελήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός, κατά το διάστημα της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.

Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Διετέλεσε Βουλευτής από το 1974 έως το 2007. Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του ενώ στις εκλογές του 2009 δεν κατέβηκε, καθώς η χλιδάτη ζωή του είχε προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων και ήταν βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να εκλεγεί.

Παραλίγο πρωθυπουργός…

Την 17η Ιανουαρίου 1996, μετά από 57 ημέρες νοσηλείας στο “Ωνάσειο” και ενώ η χώρα παρέμενε ακυβέρνητη, ο ιδρυτής  και  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  Ανδρέας  Παπανδρέου, υπογράφει την παραίτησή του, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διαδοχή του τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στην ηγεσία του κόμματος.

Μετά την παραίτηση του ασθενή Ανδρέα Παπανδρέου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να εκλέξει πρωθυπουργό, με το αποτέλεσμα να θεωρείται έκπληξη.

Στην πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών του κόμματος, ο Κώστας Σημίτης πήρε 57 ψήφους, ο Άκης Τσοχατζόπουλος 53, ο Γεράσιμος Αρσένης 50 και ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος 11.

Στον δεύτερο γύρο και ενώ όλοι περίμεναν νίκη Τσοχατζόπουλου, οι “εκσυγχρονιστές”, που είχαν αμφισβητήσει τους προηγούμενους μήνες τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν επέλεξαν τελικά τον άνθρωπο του προέδρου.

Ο Κώστας Σημίτης επικράτησε με 86 έναντι 75 ψήφων του Άκη Τσοχατζόπουλου και στις 22 Ιανουαρίου 1996 ορκίστηκε πρωθυπουργός, αποκτώντας φυσικά προβάδισμα και για την ηγεσία του κόμματος, ενόψει του 4ου συνεδρίου.

Στις 23 Ιουνίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών. Το συνέδριο που θα ακολουθούσε θα ήταν το πρώτο χωρίς την παρουσία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου Σημίτης και Τσοχατζόπουλος θα μονομαχούσαν και πάλι αυτή τη φορά για την ηγεσία του κόμματος.

Ο Κώστας Σημίτης είχε το ατού ότι ήταν ήδη πρωθυπουργός. Επομένως έθεσε το δίλημμα “ή πρόεδρος ή παραιτούμαι από την πρωθυπουργία”, ζητώντας καθαρές λύσεις.

akis_vikiΗ μεγάλη ζωή και οι πρώτες αποκαλύψεις

Το 2004 και ενώ οι Έλληνες πολίτες ήταν εξοργισμένοι με το ΠΑΣΟΚ για τα συνεχή μέτρα λιτότητας και τα συνεχή σκάνδαλα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επί χρόνια υπουργός, παντρεύεται στο Παρίσι προκαλώντας ποικίλα σχόλια για το κόστος του γάμου του και την πολυτελή δεξίωση που ακολούθησε στο ξενοδοχείο “Four Seasons”.

stamati_akis_gamos1Ο “Ωραίος Μπρούμελ” του ΠΑΣΟΚ, μπαίνει δικαιολογημένα στο στόχαστρο του πολιτκού κόσμου, των πολιτών και των ΜΜΕ, για την αδικαιολόγητα μεγάλη περιουσία του, τα ακριβά του γούστα και τις επαφές του με επιχειρηματίες. Η πορεία προς το κελί έχει μόλις ξεκινήσει…

Στις 30 Μαΐου 2010 οι εφημερίδες Καθημερινή και Πρώτο Θέμα σε δημοσιεύματά τους ανέφεραν ότι η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου τρεις ημέρες πριν την ψήφιση νόμου, που περιείχε διάταξη που πενταπλασίαζε τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες, αγόρασε έναντι ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ οικία στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου συμφερόντων της υπεράκτιας εταιρείας Τορκάσο.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει στη ελληνική δικαιοσύνη ενώ η υπόθεση παραπέμθηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ.

Την 1η Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τα δημοσιεύματα, ενώ έρευνα άσκησε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στις 7 Ιουνίου η επιτροπή του κινήματος ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας λόγω των στοιχείων που προέκυψαν εις βάρος του.

Οι “αμαρτωλοί” εξοπλισμοί και η διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ

Το 2011 το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου, μετά από έρευνα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, εμπλέκεται στην υπόθεση Siemens. Κανείς δεν εκπλήσσεται.

Ο επί 5 χρόνια υπουργός Άμυνας (1996-2001), ελέγχεται για τις ενέργειές του όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγελίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα τεθωρακιμένα τύπου Patriot.

Στις 18 Μαρτίου 2011 ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατέθεσε μήνυση κατά του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel με αφορμή δημοσιεύμα του περιοδικού τον Φεβρουάριο του 2011, που τον συνέδεσε με την υπόθεση χρηματισμών της εταιρίας κατασκευής υποβρυχίων Ferrostaal.

Στις 31 Μαρτίου 2011 η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε ερευνηταίο το ποσό των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομυρίων ευρώ.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για “σκευωρία”, χωρίς ωστόσο να πείσει με τις αποκαλύψεις να συνεχίζονται και να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Τον Απρίλιο του 2011 δημοσιεύματα ανέφεραν ότι κατά την διάρκεια της υπουργίας του, σε συνάντηση του πρώην υπουργού με εκπροσώπους της Ferrolstaal για τη πώληση των υποβρυχίων, έλαβε ευχαριστίες από την εταιρία για την διεκπαιραίωση της αγοράς, χωρίς να προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας.

Στις 11 Απριλίου του 2011, ο πρώην υπουργός διαγράφεται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ, ενώ με τις ψήφους και των πρώην συντρόφων του συστήνεται προκαταρκτική επιτροπή από τη Βουλή για να διερευνηθεί η υπόθεσή του.

Στις 26 Μαίου 2011 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία που αφορούσαν την έρευνα του ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ η τιμή που είχε δηλώσει ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι αγόρασε το σπίτι του στην οδό Διονυσίου Αεροπαγίτου, ήταν μικρότερη από την αντικειμενική του αξία.

Στις 6 Ιουνίου 2011 κατατέθηκε το πόρισμα της επιτροπής στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες για παθητική δωροδοκία και “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” και ανακοινώνει προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του.
Η πτώση και η σύλληψη

Στις 8 Ιουλίου 2011, ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, καθώς βρέθηκαν σημαντικά ποσά σε καταθέσεις υφισταμένων του κατά την υπουργία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.