27.10.2020    11:34

Στο σφυρί από σήμερα και η α΄κατοικία από την Εφορία – Με ένα κλικ στον… Πιτσιλή!

Με τον εφιάλτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ζουν από σήμερα και όσοι χρωστούν στην Εφορία. Τα πρώτα 15 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ. Η λίστα περιλαμβάνει ακίνητα όλων των κατηγοριών. Από κατοικίες, γραφεία, οικόπεδα, αποθήκες πάρκινγκ.
Ολα ανήκουν σε επιχειρηματίες που στα χρόνια της κρίσης χρεοκόπησαν και έγραψαν στο τεφτέρι της Εφορίας πολλά  εκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα. Σήμερα θα τα δουν να εκποιούνται από τον υπολογιστή των συμβολαιογράφων.

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Οσο περνάει ο καιρός η λίστα με τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου που θα βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί θα μεγαλώνει. Μπορεί σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί να αφορούν μεγαλοοφειλέτες αλλά σταδιακά η Εφορία θα αγριέψει.
Με τους δανειστές να πιέζουν ήδη για τη διενέργεια χιλιάδων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να εισπραχθούν οι απλήρωτοι φόροι, που συνολικά υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πατήσει γκάζι.
Θα αρχίσει να εκποιεί σπίτια, οικόπεδα, καταστήματα, χωράφια αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, έργα τέχνης) που έχουν στην κατοχή τους φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο ακόμα και μερικών χιλιάδων ευρώ.  

Η πρώτη κατοικία φορολογουμένων με χρέη στην Εφορία δεν γλιτώνει από το ηλεκτρονικό σφυρί. Η νομοθεσία επιτρέπει κατασχέσεις ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Οι οφειλέτες για να σώσουν την πρώτη κατοικία τους θα πρέπει να έχουν υπαχθεί ή να υπαχθούν μέχρι το τέλος του έτους στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.