-->
06.12.2023

Στο 13% ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και στο 6% στα φροντιστήρια

ΦΠΑ δύο ταχυτήτων για την ιδιωτική εκπαίδευση φαίνεται ότι αποφάσισε η κυβέρνηση, αφού δεν μπορούν να υπάρξουν ισοδύναμα. Στο 13% ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και στο 6% στα ΙΕΚ και τα φροντιστήρια και πιθανότατα απαλλαγή μόνο για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Η οδηγία του Αλέξη Τσίπρα προς το υπουργείο Οικονομικών ήταν να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ούτως ώστε η μέση οικογένεια να απαλλαγεί από την επιβολή ΦΠΑ ύψους 23% στην ιδιωτική εκπαιδευτική δραστηριότητα. Το θέμα απασχόλησε την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή  υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν οι: Τσακαλώτος, Παππάς, Σκουρλέτης, Φλαμπουράρης, Φίλης και Αλεξιάδης. Εκεί διαπιστώθηκε δυστοκία στην εξεύρεση ισοδυνάμων που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% και εξετάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το σενάριο να ισχύσουν οι τρεις κλίμακες ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Την εξέλιξη αυτή την προαναγήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές ο συντελεστής 23% για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται και στη θέση του θεσμοθετείται:
– Μηδενικός ΦΠΑ για φοίτηση σε νηπιαγωγεία και αιδικούς σταθμούς
– ΦΠΑ 6% σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού και ΙΕΚ
και ΦΠΑ 13% στην «τυπική» εκπαίδευση, δηλαδή σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Το σχήμα αυτό του ΦΠΑ στην εκπαίδευση θα οριστικοποιηθεί μετά από επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι φτάνουν σήμερα στην Αθήνα και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε το καλοκαίρι ως ισοδύναμο για να επιστρέψει ο ΦΠΑ στο βοδινό κρέας από το 23% στο 13%. Προβλεπόταν ότι το μέτρο θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία περίπου 300 εκατ.  ευρώ, ωστόσο οι υπολογισμοί αυτοί είχαν βασιστεί σε μια λανθασμένη παραδοχή. Δεν είχαν υπολογιστεί οι εκπτώσεις ΦΠΑ για τις δαπάνες των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ δεν επιτυγχάνεται στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση και το πιθανότερο είναι να συνοδευτεί και από άλλα μέτρα.

 Διαβάστε επίσης