-->
17.04.2024

Για ενδεχόμενο μεγάλο μετασεισμό μιλάει ο Τσελέντης

Την κατάσταση στη Μυτιλήνη αλλά και τα μέτρα βοηθείας προς τους κατοίκους του νησιού που επλήγη από τον σεισμό των 6,1 βαθμών Ρίχτερ, περιέγραψε ο  ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ενώ εξέφρασε τη θλίψη του για το χαμό της 45χρονης στα Βρίσα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Μόλις τελειώσαμε την συντονιστική σύσκεψη με την περιφερειάρχη. Εξετάσαμε τα μέτρα για την άμεση βοήθεια στους ανθρώπους αλλά και για τις επόμενες ημέρες. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος των κτιρίων με προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια, είναι μια άμεση ανταπόκριση με εντολή του πρωθυπουργού. Αντιμετωπίσαμε οργανωμένα και σχεδιασμένα το μέρος.»

Ο κ. Τόσκας, επιβεβαίωσε πως στο χωριό Βρίσα οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες και υπάρχουν ζημιές στο 75% των σπιτιών αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν καταστροφές στα υπόλοιπα χωριά, ενώ ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Ν.Σαντορινιός, έκανε λόγο για ολική καταστροφή στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται πως στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Ο κ. Τόσκας έκανε ακόμα γνωστό πως έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τα βοηθήματα προς τους κατοίκους και αναμένονται τα πορίσματα των σεισμολόγων και των μηχανικών ώστε να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις αλλά ξεκαθάρισε πως η προσπάθεια θα πάρει καιρό.

Αναγνώρισε, ακόμη πως τα αντανακλαστικά του νησιού ήταν άριστα και υπήρχε εμπειρία των φορέων και από το προσφυγικό. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Εδώ οι άνθρωποι ξέρουν από καταυλισμούς και οργάνωση».

Στο νησί έχει σπεύσει κλιμάκιο μηχανικών από τις Κτιριακές Υποδομές για να ελέγξει τα σχολεία και τις υποδομές υγείας του νησιού, καθώς και κλιμάκιο πυροσβεστών – διασωστών από τη Μυτιλήνη και μηχανικών από την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας, για να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών.  Μαζί με μηχανικούς στο νησί θα μεταβεί και ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τα νησιά του Αιγαίου η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Κρέτσου.

Τι αναφέρει ο Τσελέντης για μεγάλο μετασεισμό

Για το ενδεχόμενο ισχυρού μετασεισμού, της τάξεως των 5 με 5,5 Ρίχτερ, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του χθεσινού σεισμού στη Λέσβο, προειδοποίησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον Real FM.

Από την ίδια συχνότητα, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σημείωσε πως σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις επόμενες 48 ώρες.

Όπως είπε, η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός είναι μεγάλη, προσθέτοντας ότι έχει πληγεί το νότιο κομμάτι της Λέσβου και ιδίως η Βρίσα, όπου πάνω από το 70% των σπιτιών έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Μιλώντας νωρίτερα στο «Πρακτορείο FM» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε πως «θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη, αφού όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση».

 Διαβάστε επίσης