Το θέμα της ανάγκης για τη λήψη συντονισμένων ενεργειών και την εφαρμογή επικαιροποιημένου σχεδίου άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του μεταδοτικού στελέχους Η5Ν8, της γρίπης των πτηνών, έφερε στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος. Ο Βουλευτής της Ν.Δ., αναφέρθηκε στα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που έχουν εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, έχει εντοπιστεί κρούσμα στον Έβρο (κύκνος) καθώς και σε οργανωμένο πτηνοτροφείο στην Τρίπολη. Είναι υπό αμφισβήτηση κατά πόσο οι κατάλληλες οδηγίες έχουν μεταφερθεί σε όλους τους τελικούς αποδέκτες.
ο κ. Στύλιος, ρώτησε τα ακόλουθα: α) εάν υπάρχει επικαιροποιημένο σχέδιο αποτροπής εξάπλωσης του ιού, β) ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας και γ) εάν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση γενικευμένης εμφάνισης κρουσμάτων. Επιπλέον, ζήτησε από τον Υπουργό, πληροφόρηση σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού και εμφάνισης στελεχών που μεταδίδονται στον άνθρωπο, καθώς και αν συνεργάζεται για το θέμα με το Υπουργείο Υγείας.
Ο Αν. Υπουργός κ. Τσιρώνης απαντώντας, επιβεβαίωσε τη χρησιμότητα και την ακρίβεια διατύπωσης της ερώτησης, καθώς και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης για το θέμα. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού (Η5Ν8) δε μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν υπήρξαν εκτεταμένα κρούσματα. Ενημέρωσε ότι έχει αρχίσει ο εμβολιασμός όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών προληπτικά. Επιπλέον, προβλέπονται αποζημιώσεις από την Ε.Ε. σε όσους πληγούν, ωστόσο δεν ετέθη ακόμη θέμα αποζημιώσεων. Τέλος, από τις 12 Ιανουαρίου έχει συσταθεί στο Υπουργείο ειδική επιτροπή για το θέμα.
Ο Γ. Στύλιος δήλωσε ότι η ουσία είναι να ενεργήσουμε με ψυχραιμία. «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Ο Πτηνοτροφικός τομέας είναι ένας δυναμικός και αναπτυσσόμενος κλάδος που προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα στους καταναλωτές. Δόθηκαν κάποιες απαντήσεις από τον Υπουργό, πλην όμως έμεινε αναπάντητο το ερώτημα περί επικαιροποίησης του σχεδίου αντιμετώπισης του ιού. Βαδίζουμε με το σχέδιο του 2005, ενώ οι ιοί μεταλλάσσονται. Χρειάζεται συντονισμός των ενεργειών και μέτρηση των αποτελεσμάτων τους.