-->
04.10.2023

Όλος ο διάλογος Άδωνι – Αννέτας Καββαδία – Με fax από το γραφείο του Κ. Καραμανλή διορίστηκες στην ΕΡΤ

Επεισόδιο μεταξύ του Αντιπροέδρου της Ν.Δ Άδωνι Γεωργιάδη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία σημειώθηκε πριν από λίγο στην εξεταστική όταν ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφο ως ρουσφέτι του Καραμανλή κατηγορώντας την ότι διορίστηκε το 2004 με φαξ που έφυγε από το γραφείο του διευθυντή τύπου του πρώην Πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανού προς τον Πρόεδρο της ΕΡΤ.

Όλα ξεκίνησαν όταν η κα Καββαδία ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη για τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κ. Γεωργιάδης σήκωσε ένα χαρτί που είχε μπροστά του και τη ρώτησε αρχικά αν θεωρεί ότι υπήρξαν στο παρελθόν πολιτικές παρεμβάσεις για διορισμούς. “Θεωρείτε ότι έχουν γίνει τέτοιες παρεμβάσεις στο ελληνικό δημόσιο; Θέλετε να μας πείτε πως διοριστήκατε στην ΕΡΤ το 2004;” ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης.

Δεν διορίστηκα. Ήμουν συμβασιούχος” ήταν η πρώτη αντίδραση της κ. Καββαδία. Η κατάσταση βγήκε εκτός ορίων. Ο κ. Γεωργιάδης άρχισε να κραδαίνει το έγγραφο και φωνάζοντας ρώτησε την κα Καββαδία: “Πως έγινε η ανανέωση της σύμβασης σας το 2004. Δεν πήγατε στο γραφείο τύπου, του πρώην Πρωθυπουργού και δώσατε το βιογραφικό σας; Δεν έφυγε φαξ από το γραφείο του κ. Ανδριανού με το βιογραφικό σας προς τον Πρόεδρο της ΕΡΤ; Εδώ το έχω το φαξ . Μη μου το παίζετε παρθένα” είπε ο κ. Γεωργιάδης. Έσπευσε πάντως να ζητήσει συγγνώμη για το “παρθένα” και να το ανακαλέσει λέγοντας πως εννοούσε ανήξερη.

Η κα Καββαδία πήρε άμεσα τον λόγο και άρχισε να εξιστορεί την πορεία της. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το 2004 δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού με το οποίο ενημερώθηκε ότι επιστρέφει στην ΕΡΤ και έπλεξε το εγκώμιο της τότε ηγεσίας της Ν.Δ. “Προσλήφθηκα το 1992 στην ΕΡΤ. Το 2000 κόπηκε η σύμβασή μου. Έμεινα συμβασιούχος μέχρι το τέλος της θητείας μου στην ΕΡΤ μέχρι το μαύρο στην ΕΡΤ. Το 2004 έλαβα ένα τηλεφώνημα που μου είπε το γραφείο του πρωθυπουργού ότι επιστρέφω στην ΕΡΤ. Ήταν μια εποχή που η Ν.Δ δεν ήταν παράρτημα του ΛΑΟΣ και στα ηγετικά κλιμάκια υπήρχαν ακομπλεξάριστοι, οι οποίοι αναγνώριζαν την ποιότητα των αντιπάλων της. Αναγνώριζαν την αξία του πολιτικού τους αντιπάλου. Τη σέβονταν και δεν εμφορούνταν από ακροδεξιές ιδεολογίες” είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης επανήλθε άμεσα: “ Έχετε διοριστεί στην ΕΡΤ με φαξ από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Δεν σας παίρνει να με ρωτάτε με ύφος για μετακλητούς υπαλλήλους. Θα έπρεπε αυτούς τους 23 να πάτε και να τους υπερασπιστείτε. Όχι να τους διασύρετε. Να μάθει ο λαός πως πήγατε στην ΕΡΤ και με ποιου την υπογραφή.Στην Ελλάδα επειδή είμαστε μικρό χωριό. Μην έχετε ύφος γιατί γνωριζόμαστε. Χαίρομαι που παραδεχθήκατε ότι με φαξ του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού πήγατε στην ΕΡΤ”.

Ο καυγάς έληξε με τον εξής διάλογο: Οι διάλογοι που ακολούθησαν είναι ενδεικτικοί του εκρηκτικού κλίματος που επικράτησε:

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε φαξ από το γραφείο τύπου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004 όπου ο τότε επικεφαλής του γραφείου Γιάννης Ανδριανός έστειλε το βιογραφικό της Αννέτας Καββαδία στην ΕΡΤ προκειμένου να μονιμοποιηθεί.

Η κ. Καββαδία αντέδρασε έντονα με αποτέλεσμα ο Άδωνις Γεωργιάδης να ξεφύγει λέγοντας:

Γεωργιάδης: «Μη μου το παίζετε εδώ μέσα παρθένα» .

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙζΑ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέσυρε την έκφραση λέγοντας πως έκανε λάθος.

Γεωργιάδης: «Εντάξει το αποσύρω μη μου το παίζετε ανήξερη ήθελα να πω, το παίρνω πίσω. Το 2004 ανανεώθηκε η σύμβαση σας στην ΕΡΤ γιατί πήγατε στον επικεφαλής του γραφείο τύπου του πρωθυπουργού Γιάννη Ανδριανού και έφυγε από κει το φαξ. Όταν κάποιος έχει διοριστεί με φαξ από το γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή «παρακαλώ να προσληφθεί η κ. Αννέτα Καββαδία» δεν μπορεί να μου κάνει εμένα κριτική. Εγώ δεν έχω διοριστεί πουθενά με φαξ ενώ εσείς έχετε διοριστεί. Να μάθει ο ελληνικός λαός πως πήγατε στην ΕΡΤ και με ποιανού την υπογραφή».

Η κ. Καββαδία υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη επιλογή της τότε κυβέρνησης λέγοντας ότι η τότε Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή.

Καββαδία:«Ήταν η εποχή που η Νέα Δημοκρατία δεν είχε γίνει παράρτημα του ΛΑΟΣ και στα ηγετικά κλιμάκια της νέα υπήρχαν ακομπλεξάριστοι άνθρωποι και δεν είχα πρόβλημα να αναγνωρίσουν την ποιότητα των αντιπάλων τους. Η ηγεσία της ΝΔ τότε αναγνώριζε την αξία των πολιτικών της αντιπάλων. Δεν έχω πρόβλημα να πω ότι δέχθηκα τηλεφώνημα από το γραφείου τύπου του πρωθυπουργού οτι επιστρέφω στη ΕΡΤ»

Γεωργιάδης: Ρουσφέτι ήσασταν διοριστήκατε με φαξ από το Γραφείο τύπου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή . Και οι 23 που δούλευαν στο ΚΕΛΠΝΟ δούλευαν και έκανα πολύ καλή δουλειά αλλά εσείς τους διασύρετε εδώ και τόσα χρόνια. Επειδή στην Ελλάδα δεν είμαστε μεγάλο χωριό και όλοι ξέρουμε τους πάντες μην έχετε σε μένα ύφος και μη μου το παίζετε ανήξερη.»

Καββαδία: «κ. Γεωργιαδη τόσα χρόνια ήμουν συμβασιούχος στη ΕΡΤ. Η λάσπη σας δεν με αγγίζει»

Γεωργιάδης: «Μπορεί να ήσουν ρουσφέτι άλλων και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν το γνωρίζω, δεν θα τα βρω και όλα τα ρουσφέτια σας».

«Να συσταθεί αν είναι δυνατόν και σήμερα Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis» 

Να συσταθεί αν είναι δυνατόν και σήμερα Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis ζητάει ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος συνεχίζει την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία. Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει παραγραφή, αλλά άρση της ασυλίας του.

Μπαίνοντας στην ουσία των όσων καταγγέλλει ο μάρτυρας «Σαράφης» ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει ποτέ απόφαση υπέρ των συμφερόντων της Novartis, ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς», ότι για να επιστραφούν 65 εκατ. ευρώ στη Novartis πήρε «μίζα 2 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ήταν μνημονιακή υποχρέωση να επιστραφούν οφειλές σε ελληνικές και πολυεθνικές και διατέθηκε κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ συνολικά γι αυτό τον σκοπό το 2010. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για θέματα ΕΟΠΥΥ την αρμοδιότητα είχε τότε ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας.

Εν τω μεταξύ με την έναρξη της κατάθεσης του κ. Γεωργιάδη τόσο οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Ν. Μηταράκης, Γ. Γεωργαντάς, όσο και της ΔΗΣΥ η κ. Χριστοφιλοπούλου έθεσαν το ζήτημα ενημέρωσής τους για την δικογραφία της Novartis. «Θα μοιραστεί κάποια στιγμή» τους διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής για την Υγεία κ. Αντ. Μπαλωμενάκης, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μετέφερε την άποψη του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ότι προηγούνται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να πάρουν αντίτυπο και μετά θα λάβουν γνώση και τα μέλη της Εξεταστικής.

Η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου επίσης σε υψηλούς τόνους έθεσε το ζήτημα της χρονικής επέκτασης εργασιών της Εξεταστικής και μετά το 2014 ώστε να συμπεριληφθεί και η δικογραφία κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή που επίσης διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σε ότι αφορά την υπόθεση με τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε ευθέως την κ. Μ. Παπασπύρου – η οποία πήρε την θέση του Λέανδρου Ρακιντζή το 2015 ως Γενική Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης – υποστηρίζοντας ότι «με δόλο και πολιτικό σκοπό, λόγω της σχέσης που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ απέκρυψε έγραφα» και τον ενέπλεξε στην υπόθεση προσλήψεων.

«Βάλατε στην Ανεξάρτητη Αρχή τον άνθρωπο που δήλωσε ότι στο σπίτι του μεγάλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος», είπε αναφερόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Θυμάστε που είχε δηλώσει ότι έζησε δυο χρόνια στο Αιγάλεω; Αυτό εννοούσε. Και στο γραφείο του συζύγου της κ. Παπασπύρου ο κ. Τζανακόπουλος έκανε την πρακτική του και ο ΣΥΡΙΖΑ την έβαλε στην θέση του κ. Ρακιντζή. Η κ. Παπασπύρου απέκρυψε έγγραφα από την Εξεταστική και με ταλαιπωρείτε τζάμπα».

Επέμεινε ότι το ηχητικό ντοκουμέντο που τον αναφέρει ως προς τις προλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πλαστό και ότι υπάρχει σχετική πραγματογνωμοσύνη επί αυτού.Διαβάστε επίσης