Search
Close this search box.
Search

Συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν: Πώς κλείστηκε η τηλεφωνική επαφή, τι συζήτησαν

Πριν 5 έτη

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επικοινωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κανονίστηκε στο πλαίσιο των τακτικών επικοινωνιών που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελενη Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα ήταν χαμηλής ατζέντας όπως αυτό της COVID-19 και του τουρισμού δεδομένου ότι και η Ε.Ε. εξετάζει από ποιες χώρες θα δεχθεί επισκέπτες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα η Τουρκία να είναι μεταξύ αυτών των χωρών.

Η ιδέα της επικοινωνίας ήταν να «σπάσει ο πάγος» καθώς ήταν η πρώτη μετά από πολλούς μήνες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ προσθέτουν ότι αν και οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε θέματα υψηλής πολιτικής η συζήτηση είχε έναν κοινό τόπο. Ότι υπάρχει μια ένταση που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται μια αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Τέλος, όπως τονίζεται, πάγια θέση της Αθήνας είναι να υπάρχει μια «σωστή και έντιμη» επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

Πώς κλείστηκε η επαφή των δύο ηγετών

Η επικοινωνία έγινε αφού πρώτα κανονίστηκε σε διπλωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, την επικοινωνία κανόνισε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας ήρθαν σε επαφή κι έγιναν συνομιλίες με τούρκους διπλωμάτες και στη συνέχεια τηλεφωνήθηκαν Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Συνάγεται έτσι το συμπέρασμα ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πέσουν οι τόνοι που τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει επικίνδυνα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μένουν αναπάντητες οι προκλήσεις από την Αγκυρα, η Αθήνα επιδιώκει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.