28.11.2020    18:54

Σφοδρή επίθεση της ΝΔ κατά Καμμένου για τα αντισταθμιστικά των 230 εκατ. ευρώ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά των F-16

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε «χοντράδα» τη ρύθμιση και «κακόγουστη οπερέτα» τις «δήθεν» όπως είπε συγκρούσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Η κυβέρνηση είναι κακόγουστη οπερέτα. Η δήθεν κόντρα αποτελεί ιστορία για αγρίους για να αποφύγει ο μικρότερος την εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος τη συντριβή. Ματαιοπονείτε. Όταν πρόκειται για σκιώδεις συμβάσεις εκατομμύριων μια χαρά συνεργάζεστε.

Επαναφέρετε τα αντισταθμιστικά από την μπροστινή πόρτα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα» ανέφερε.

Ο κ. Κεδίκογλου εξήγησε ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά δεν ενημερώθηκε για την νέα σύμβαση που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΑ ενώ ανέπτυξε σειρά προβληματισμών για την διαφάνεια της τροπολογίας.

«Μόνο το 70% των 230 εκατ. ευρώ θα πάνε στην ΕΑΒ. Τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ ποιος θα τα πάρει; Θέλουμε αναλυτικό κατάλογο. Επίσης η ΕΑΒ τον Αύγουστο υπέγραψε σύμβαση 87 εκατ. ευρώ. Ποιοι θα πάρουν τα υπόλοιπα χρήματα», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφάνισε ως προσφορά των Αμερικάνων παρουσίασε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των 230 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των F16. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε ουσιαστικά το τίμημα από τα 2,3 να πέσει στα 2,1 αλλά οι Αμερικάνοι δεν το δέχτηκαν, κάτι που τον ώθησε να φέρει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

«Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας – στις 15 Μαρτίου 2019 – να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση Α/Ω των F-16 του 2005 που υπόγραψε ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ. ευρώ έναντι της αγοράς των F-16», είπε αρχικά ο κ. Καμμένος, ομολογώντας ότι η σημερινή κυβέρνηση παλαιότερα αφόριζε τα αντισταθμιστικά.