Search
Close this search box.
Search

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης – Αμφίβολο αν οι συμμαχίες που επικαλείται ο πρωθυπουργός υποχρεώσουν το Ταμείο σε αλλαγή στάσης

Πριν 8 έτη

Ευρεία σύσκεψη με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του θα έχει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την πορεία της διαπραγμάτευσης ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου.
Ζητούμενο αποτελεί το θέμα των έκτακτων μέτρων των 3,6 δις ευρώ που ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει δεκτή τη συμβιβαστική πρόταση που τέθηκε για τα μέτρα – κάβα, δηλαδή τα μισά από αυτά να περιγράφονται και τα άλλα μισά να νομοθετηθούν.
Σύμφωνα με το πληροφορίες, το ΔΝΤ θέλει περικοπές δαπανών (συντάξεις, μισθοί δημοσίου) και καμία ανάμειξη του υπουργού Οικονομικών σε όποιες περικοπές θα γίνουν, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά η Αθήνα.
Η κυβέρνηση επιμένει τα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη να είναι τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα στον κ. Τσακαλώτο να αντικαθιστά τις αλλαγές που θα προβλέπονται στον μηχανισμό με ισοδύναμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του Ταμείου αναζητώντας ερείσματα στο εξωτερικό.

Πάντως, μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και έρχονται καλύτερες ημέρες, ωστόσο οι οιωνοί από το πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δεν είναι καλοί.

Το στίγμα έδωσε το δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προχωρούν πολύ αργά, έτσι ώστε η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Η διαφωνία του ΔΝΤ είναι στο τραπέζι και οι ευρωπαϊκές συμμαχίες που επικαλείται ο πρωθυπουργός είναι αμφίβολο εάν μπορούν να υποχρεώσουν το Ταμείο σε αλλαγή στάσης. Από την άλλη κυβερνητικές πηγές διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες ότι προληπτικά μέτρα για το 2017, 2018 και 2019, όπως ζητά το Ταμείο αποκλείεται να νομοθετηθούν και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο δικό της πλαίσιο που ικανοποιεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού.

Ωστόσο με το ΔΝΤ να μην υποχωρεί και το Βερολίνο να επιμένει στην συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου εκτός εάν υπάρξει τελικά ακόμη μία υποχώρηση της ελληνικής πλευράς.

Σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017, ενώ αύριο, Τετάρτη, ενδεχομένως, να γίνει και η κρίσιμη “επταμερής” συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup. Ωστόσο η συνάντηση αυτή είναι στο αέρα…

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.