-->
16.10.2021

Τασούλας σε Τσίπρα: Αναλαμβάνω την ευθύνη – Προχωράμε την προανακριτική χωρίς τους δύο

Στην κατηγορηματική απόρριψη του νομικού σκεπτικού της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα, για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή, προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιμένοντας πως όλα έγιναν σύννομα, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάληψης της ευθύνης και ξεκαθαρίζοντας ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει τις εργασίας της χωρίς τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι ο θεσμός της εξαίρεσης δεν υφίσταται σε αυτή την Επιτροπή.  Διαφωνώ. Η διαδικασία της εξαίρεσης υπάρχει από την στιγμή που η επιτροπή έχει αρμοδιότητα Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Όπως μου αναγνωρίζει, θα αναλάβω την ευθύνη και θα προχωρήσουμε με βάση την απόφαση περί εξαίρεσης, γιατί εγώ αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω. Δεν είναι δυνατόν μια διαδικασία προδικασίας να μην έχει μέσα τη φάση της εξαίρεσης. Είναι στοιχειώδης κανόνας η εξαίρεση που διασφαλίζει την αμεροληψία όσων έχουν καθήκοντα προανακριτικού υπαλλήλου. Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτηθείς ο Κώστας Τασούλας σχετικά με το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής, ήταν σαφέστατος. «Θα προχωρήσουμε ως έχουμε. Χωρίς τους δύο βουλευτές», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επιδιώκοντας να μη δυναμιτιστεί περαιτέρω το κλίμα και επιμένοντας στην πρόθεση εξάντλησης κάθε δυνατότητας διαλόγου για την άρση του αδιεξόδου, απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το σενάριο περί επέμβασης της Φρουράς στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης, όπου αναμένεται κόντρα στην απόφαση της Επιτροπής να παραστούν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης, χαρακτηρίζοντάς το «πολύ μακρινό. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως αν αυτό συμβεί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα τους ζητήσει να αποχωρήσουν, προκειμένου να διεξαχθεί η συνεδρίαση.

«Κι εσείς μπορείτε να μπείτε, αλλά θα σας ζητήσουν να βγείτε έξω», σχολίασε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν πρακτικά μπορούν να εισέλθουν στην Προανακριτική της Πέμπτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κι ο Παύλος Πολάκης.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει. Δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα, είναι κρίσιμο, σοβαρό. Το ζήτημα είναι να βρεθεί η αλήθεια και τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα. Δεν θα σπαταλήσουμε τη ζωή μας με διαδικαστικά. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια νομική διαφωνία, αλλά αυτή θα λυθεί αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Τασούλας, σχολιάζοντας με νόημα ότι η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήπιων τόνων συγκριτικά με την πρώτη ανακοίνωση-αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή.

H επιστολή του Τσίπρα

ο αίσθημα ευθύνης, δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα αναφορικά με την αντικατάσταση Τζανακόπουλου – Πολάκη στην Προανακριτική επιτροπή.

Υπογραμμίζει ότι, πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό, «υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας».

Παράνομη η απόφαση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου: «…σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι με την ευθύνη που έχει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν του επιτρέπεται να συναινέσει «σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού». «Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη», σημειώνει προς τον κ. Τασούλα.

«Ωμή έκφραση πλειοψηφισμού»

Σχολιάζει για τον πρόεδρο της Βουλής πως, ζητώντας του να συναινέσει «σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού», φαίνεται ότι αποφάσισε να αποποιηθεί την ευθύνη του να διασφαλίζει αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των βουλευτών και των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

«Η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας», αναφέρει και επαναλαμβάνει ότι η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και πως «η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής:

«Προς Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Με την προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με το ζήτημα της πρωτοφανούς «εξαίρεσης» μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, σας κάλεσα να ανταποκριθείτε στο καθήκον σας, που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή να διασφαλίσετε αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των Βουλευτών και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Φαίνεται ότι αποφασίσατε να αποποιηθείτε αυτή την ευθύνη, ζητώντας μου να συναινέσω σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού.

Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συναινετική στάση μου και την ειλικρινή προσπάθειά μου για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, όποτε κι αν το ζητήσετε. Εν προκειμένω, όμως, το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου.

Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή της αυτονομίας της Βουλής, θεματοφύλακας της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Διατάξεις της κοινής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται, παρεκτός εάν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός παραπέμπουν ρητά σ’ αυτές. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ή οποιοσδήποτε άλλος τυπικός νόμος, διέπουν τη λειτουργία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μόνο όταν ο Κανονισμός της Βουλής παραπέμπει σε διατάξεις τους.

Το άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού, παραπέμπει μόνο στις διατάξεις που ορίζουν τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Αντιθέτως, δεν παραπέμπει στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί εξαίρεσης δικαστικών προσώπων.

Είναι, επομένως, πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι αποτέλεσε ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να μην προβλέψει διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Και ευλόγως, διότι διαφορετικά θα καταλήγαμε στο μείζον θεσμικό και συνταγματικό άτοπο, η εκάστοτε πλειοψηφία στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια να διαθέτει την εξουσία, με μόνη την επίκληση της αρχής της πλειοψηφίας, να καθορίζει κατά το δοκούν τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ακυρώνοντας τη βούληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης, κατά παράβαση των άρθρων 31 παρ. 3 και 29 παρ. 5 του Κανονισμού, που καθιερώνουν μια στοιχειώδη και αυτονόητη αρχή του κοινοβουλευτισμού: ότι η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες.

Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας.

Κύριε Πρόεδρε,
Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.

Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη.

Ως εκ τούτου σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Με εκτίμηση,

ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας»

Διαβάστε επίσης