14.08.2020    03:51

Τα έργα που θα «τρέξουν» για το restart της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας – «Πυρετός» στο Υποδομών

Η κυβέρνηση, μπορεί να αντιμετωπίζει μέρα με τη μέρα τις εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού και να έχει κατά νου τα μέτρα που μπορεί να ισχύσουν Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, ήδη σχεδιάζει την επόμενη μέρα της υγειονομικής και και δημοσιονομικής κρίση .

Ένας τομέας που εν μέσω πανδημίας, πρέπει να «ξεκολλήσει» άμεσα την επόμενη μέρα είναι οι υποδομές, τα μεγάλα έργα, τα οποία πρέπει να απεγκλωβιστούν από τη γνωστή γραφειοκρατεία των Βρυξελλών. Σε αυτό ποντάρει και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη, όπως έχει πει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε επαφή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχει στείλει ήδη επιστολές στους αρμόδιους Επιτρόπους και ήδη η χώρα μας έχει καταφέρει να απεγκλωβιστούν και διαδικασίες και ευρωπαϊκοί πόροι.

«Αυτό το έχουμε πετύχει ήδη από τώρα», λέει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει δώσει εντολές να καταρτιστεί ένα μεγάλο σχέδιο  για το restart της ελληνικής οικονομία, αλλά όπως λέει, «πάνω σε υγιείς και στέρεες βάσεις».

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο τομέας των μεγάλων projects υποδομών είναι ένας τομέας ο οποίος έχει πολύ μεγάλο πολλαπλασιαστή. «Αντί να ρίχνει λεφτά μια κυβέρνηση στην κατανάλωση όπως κατά κόρον κάναμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά τα χρόνια μετά την είσοδό μας στο ευρώ, θα πρέπει νομίζω να επενδύσουμε σε αυτό που όλοι νομίζω ότι συμφωνούμε, είναι οι υγιείς τομείς τη ελληνικής οικονομίας», αναφέρουν.

Πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι περίπου 13 δισ. ευρώ θα «πέσουν» σε έργα τα οποία είναι ήδη ώριμα και έχουν ήδη σχεδιαστεί. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην καθυστερήσουμε, το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους να ξεφύγουμε από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που υπάρχουν πολλές φορές και να τρέξουμε τα έργα πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή κάποιες συμβάσεις παραχώρησης που υπάρχουν και τα οποία περιμένουμε εγκρίσεις», επαναλαμβάνει σε συζητήσεις του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Κάποια από αυτά τα έργα που επείγουν και σε μεγάλο βαθμό έχουν μπει στο «αυλάκι» είναι ο οδικός άξονας Ε65, το Πάτρα – Πύργος, το Άκτιο – Αμβρακία (150 εκατ), η Εσωτερική περιφερειακή Θες/νίκης (300 εκατ), ο ΒΟΑΚ και άλλα έργα που πρέπει να  ξεκινήσουν πολύ γρήγορα.

«Εδώ που βρισκόμαστε πρέπει να σκεφτούμε εκτός πλαισίου και πρέπει να αφήσουμε τις αγκυλώσεις και τις γραφειοκρατίες πίσω μας. Διότι τα έργα αυτά υπάρχουν στα σκαριά, πολλά από αυτά είναι ώριμα, πολλά από αυτά πρέπει να ωριμάσουν ακόμη όπως παραδείγματος χάριν ο Β.Ο.Α.Κρήτης, ο οποίος εμείς ήδη τρέχουμε όλες τις μελέτες για να ωριμάσει, έτσι ώστε πραγματικά να πέσουν λεφτά στην οικονομία. Αλλά σε ποια οικονομία; Στην οικονομία της παραγωγικής δραστηριότητας», λέει ο Κώστας Καραμανλής.