Ενταση επικράτησε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιούν στο κέντρο της Αθήνας μαθητές και φοιτητές, ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν δυο προσαγωγές ενώ οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία και στο ύψος του υπουργείου Εξωτερικών πέταξαν αυγά στις κλούβες των ΜΑΤ.
Η “πικρή” ιστορία του αγάλματος
Πρόκειται για το άγαλμα του 33ου αμερικανού Προέδρου Χάρυ Τρούμαν, το οποίο βρίσκεται στη γωνία των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου στο Παγκράτι.
Τα… βάσανα του αγάλματος ξεκίνησαν από τη στιγμή της τοποθέτησής του τον Μάρτιο του 1963 και αυτό επειδή δεν ζητήθηκε η γνώμη του Δήμου Αθηναίων. Όμως και το ίδιο το πρόσωπο του Τρούμαν συνδέθηκε από τον καιρό του εμφυλίου ως και την επταετία με την Αμερικανική επιρροή, οπότε το άγαλμα θεωρήθηκε (και θεωρείται) από πολλούς ως προσβολή προς τον ελληνικό λαό.
Μέσα στην επταετία ο Τρούμαν έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων, η δεύτερη μάλιστα το 1971 είχε θύμα και έναν αστυνομικό.
Τον Μάρτιο του 1986, ισχυρή ωρολογιακή βόμβα σώριασε τον ανδριάντα στην πλατεία. Τα στελέχη της ΑΧΕΠΑ ζήτησαν επισκευή και άμεση επανατοποθέτηση, ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Μπέης πρότεινε αντί του Τρούμαν τον Αβραάμ Λίνκολν, τελικά κέρδισε ο Τρούμαν.
Ενα χρόνο μετά ο ΕΛΑ ανατίναξε το άγαλμα και το έβαψε με κόκκινη μπογιά.
Το 1997 τα πόδια του αγάλματος πριονίστηκαν, με αποτέλεσμα να σωριαστεί ξανά στην πλατεία.
Επανατοποθετήθηκε στη θέση του το 1999 όταν μας επισκέφθηκε ο Κλίντον.
Το 2007, στη διάρκεια αντιαμερικανικής πορείας, το άγαλμα τραβήχτηκε με σχοινιά και «έφαγε χώμα» για τρίτη φορά.
Το 2013 Βάφτηκε με ροζ μπογιά (όπως διακρίνεται και στην φωτογραφία)