Search
Close this search box.
Search

Τα μέτρα για το μεταναστευτικό – Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό και οι αποφάσεις για τη Μόρια

Πριν 5 έτη

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αιχμή στην ατζέντα της συζήτησης το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσκήνιο θα έρθουν μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τα οποία θα ανακοινωθούν σε λίγη ώρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου για την παροχή ασύλου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα περιλαμβάνει σαφή κριτήρια και χρονοδιαγράμματα, με πλήρη σεβασμό, όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη, στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η αποσυμφόρηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. προστασίας του Πολίτη, θα επιτευχθεί μέσω του  νομοσχεδίου για το άσυλο, καθώς και δυο προγραμμάτων για τη μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα με άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση ξενοδοχείων ανά την επικράτεια.

Συγκεκριμένα το ένα πρόγραμμα αφορά 40.000 άτομα και χρηματοδοτείται από την Κομισιόν και το δεύτερο με την ονομασία “Ήλιος” αφορά στη μεταφορά 16.000 ανά την επικράτεια.

«Αλλάζουμε το άσυλο. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Εξετάζουμε  γρήγορα τα αιτήματα,  δικαιώνουμε τους δικαιούχους και επιστρέφουμε τους μη δικαιούχους.  Δεν στοιβάζουμε», είναι η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου για το άσυλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις και τα νέα πιο σαφή κριτήρια για την ένταξη κάποιου στην ευαλωτότητα,  θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν την κατάσταση στη Μόρια αυτή τη στιγμή μη βιώσιμη, επενδύοντας πολλά για τη βελτίωση των συνθηκών στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το άσυλο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και πιο συγκεκριμένων κριτηρίων για την ένταξη κάποιου  στην ευαλωτότητα.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.