-->
23.04.2021

Τελεσίγραφο από την Κομισιόν: Η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή προς επαναδιαπραγμάτευση

Ανέφικτη θεωρείται πλέον η προοπτική μιας εναλλακτικής συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, μετά την ιστορική ψηφοφορία καταψήφισης της συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τρίτης και την σημερινή, πρωινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ολομέλεια υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν ενωμένοι και ότι τα δικαιώματα των πολιτών εξακολουθούν να είναι η προτεραιότητα του ΕΚ ενώ ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης στις 29 Μαρτίου είναι ο καλύτερος και ο μόνος εφικτός συμβιβασμός, με βάση τις απαιτήσεις που έθεσε στο τραπέζι η βρετανική κυβέρνηση και ότι ο κίνδυνος μίας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ. Γιαυτό και η ΕΕ προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι – αν και μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία δε είναι προς το συμφέρον κανενός – εν τούτοις δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε διάθεση για διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit. Επιπλεόν, η ΕΕ θα εντείνει τις προετοιμασίες και τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, προσέθεσε η Melania Ciot, εκ μέρους της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι αποχωρούμε από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει το Άρθρο 50 μόνο στην περίπτωση που είναι σαφές ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο».

Με μία λιτή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση ενώ ένα πιθανό αίτημα παράτασης από το Λονδίνο θα συζητηθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της,  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε…αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».

Δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί: «Κανένας δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Εχθες, αμέσως μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από τη βρετανική βουλή, σε μια σκληρή ανακοίνωση της Κομισιόν ανέφερε ότι «ο κίνδυνος μιας ανώμαλης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε με την αποψινή ψηφοφορία και – παρόλο που δεν θέλουμε να συμβεί αυτό –  θα συνεχίσουμε το έργο μας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη».

«Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ξεκαθάρισε επίσης  ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Διαβάστε επίσης