Στην αρχή μας φάνηκε μια εξαιρετικά βολική ιδέα: δουλειά από το σπίτι, χωρίς χαμένο χρόνο και χρήματα στο πηγαινέλα στο γραφείο, χωρίς τακούνια και μακιγιάζ, χωρίς τη γκρίνια του συναδέλφου που του φταίνε μονίμως όλα. Μετά την εμπειρία της καραντίνας την περασμένη άνοιξη, όμως, πολλοί έχουν αλλάξει γνώμη για την τηλεργασία. Γιατί διαπίστωσαν ότι δεν είναι και τόσο άσχημο να έχεις ένα λόγο να φορέσεις κάτι ωραίο το πρωί, να πεις δυο κουβέντες με τους συναδέλφους και, κυρίως, να ξέρεις ακριβώς πότε ξεκινάει και πότε σταματάει το ωράριό σου .
Φαίνεται όμως πως δεν θα αποφύγουμε τη δουλειά από το σπίτι για το προσεχές (άγνωστο πόσο μεγάλο) διάστημα. Πώς θα κάνουμε, λοιπόν, την εμπειρία περισσότερο αποδοτική ως επαγγελματίες και λιγότερο ψυχοφθόρα ως άνθρωποι; Ο Eric Goata, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eleas, εταιρείας συμβούλων που ειδικεύεται στην πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στους χώρους εργασίας προτείνει να ακολουθήσουμε αυτά τα 5 tips:
Πήγαινε κάποιες μέρες στο γραφείο
Εάν υπάρχει η δυνατότητα, καλό είναι να μην μείνεις μακριά από τον επαγγελματικό σου χώρο για πάρα πολύ χρόνο. “Οι άνθρωποι πρέπει να συναντούν ο ένας τον άλλον για να είναι αποτελεσματικοί”, λέει ο Eric Goata. Οι κοινωνικοί δεσμοί και η συνεργασία μεταξύ συναδέλφων αποτελούν μια σημαντική πηγή παραγωγικότητας. Ακόμα κι αν δεν είναι μετρήσιμο, οι άτυπες σχέσεις και οι συνήθειες που αποκτούμε μέσα στο περιβάλλον όπου δουλεύουμε επηρεάζουν την ικανότητά μας να παράξουμε έργο. “Οι βιντεοσυσκέψεις δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τις αυθόρμητες συζητήσεις ή τις χαλαρές στιγμές σε ένα γραφείο, όταν οι συνάδελφοι τρώνε ή πίνουν καφέ μαζί ανταλλάσσοντας απόψεις.
Έτσι, ακόμα κι αν είναι πιο εύκολο να παραμείνεις συγκεντρωμένη όταν είσαι μόνη στο σπίτι, χωρίς να σε διακόπτει ο συνάδελφος στο διπλανό γραφείο, στο τέλος διαπιστώνεις ότι η μοναξιά γίνεται όλο και λιγότερο γλυκιά. Εάν γίνεται, λοιπόν, καλό είναι να προβλέπεται έστω μια μέρα την εβδομάδα όπου θα βρεθείτε κάποιοι στο γραφείο για να διαμορφώσετε το πλαίσιο των εργασιών που θα διεκπεραιώσει ο καθένας από το σαλόνι του τις υπόλοιπες.
Τήρησε το ωράριο
Ένα από τα πλεονεκτήματα του να πηγαίνει κανείς στο γραφείο είναι ότι αναγκάζεται να διατηρεί έναν συγκεκριμένο ρυθμό εργασίας, προστατεύοντας τον εαυτό του από την υπερκόπωση. Σε έρευνες που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, ένα μεγάλο ποσοστό όσων εργάζονταν από το σπίτι δήλωσε ότι δούλευε περισσότερες ώρες από ό,τι συνήθως. Ο χρόνος που κερδίζεις από τη μεταφορά από και προς το γραφείο, από το μεσημεριανό διάλειμμα ή από τη συνάντηση με κάποιον συνάδελφο για λίγο κουτσομπολιού, διατίθεται κατά κύριο λόγο στη δουλειά. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται θετικό (τουλάχιστον για τον εργοδότη), ενέχει τον κίνδυνο burnout.
Η λύση είναι να προσπαθήσεις να δουλεύεις όπως θα έκανες εάν ήσουν στο γραφείο. Αντιστάσου στον πειρασμό να τσεκάρεις τα μέιλ σου αμέσως μόλις ξυπνήσεις και κάθισε στον υπολογιστή περίπου την ώρα που υπό άλλες συνθήκες θα είχες φτάσει στο χώρο εργασίας σου. Επίσης, κλείσε τον υπολογιστή την ώρα που κανονικά σχολάς και κάνε τακτικά διαλείμματα. Διαφορετικά, η ιδέα ότι μπορείς να δουλεύεις όταν θέλεις, όπου θέλεις, όπως θέλεις μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των ορίων ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή σου με δυσάρεστες συνέπειες και για τις δύο.
Φτιάξε τις κατάλληλες συνθήκες
Οι συνθήκες εργασίας στο σπίτι μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά. Έτσι, ενδέχεται να ανήκεις στους τυχερούς που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από το εξοχικό τους με θέα σε κάποια παραλία ή να είσαι περιορισμένη σε ένα μικρό διαμέρισμα όπου το μοναδικό τραπέζι εκτελεί πλέον και χρέη γραφείου. Φρόντισε τουλάχιστον να υπάρχει ένας μίνιμουμ εξοπλισμός: μια γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο, ένας υπολογιστής που δεν κολλάει συνέχεια, μια εργονομική καρέκλα που θα σε γλυτώσει από πόνους στην πλάτη.
Εάν δεν διαθέτεις αυτές τις συνθήκες στο σπίτι σου, είναι σκόπιμο να κάνεις μια συζήτηση με τον εργοδότη σου ώστε να δείτε τι μπορεί να παρέχει η εταιρεία προκειμένου να κάνει τη ζωή σου ευκολότερη και την τηλεργασία σου πιο αποδοτική.
Άσε τους συναδέλφους σου στην ησυχία τους
Η ψηφιακή τεχνολογία έχει έτσι κι αλλιώς υπονομεύσει τα σύνορα ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή κι αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν μιλάμε για τηλεργασία. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η ισορροπία έτσι ώστε όλοι να παραμένουν προσβάσιμοι, χωρίς όμως κάποιος να τους καλεί μόνο και μόνο για να ελέγξει εάν είναι κάπου κοντά στον υπολογιστή τους. “Η τηλεργασία βασίζεται πρωτίστως σε έναν δεσμό εμπιστοσύνης” λέει ο ειδικός. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν είσαι ο προϊστάμενος, θα πρέπει να αποδεχτείς τους ρυθμούς κάθε εργαζόμενου αλλά και το γεγονός ότι είναι λογικό κάποιες στιγμές η εργασία να διακόπτεται από ανάγκες της οικογενειακής ζωής όταν το σπίτι μετατρέπεται σε γραφείο.
Το ότι κάποιος δεν απαντάει αμέσως σε ένα μήνυμα ή δεν σηκώνει το τηλέφωνο δεν σημαίνει ότι λουφάρει. Και το γεγονός ότι δεν μπορείτε ο ένας να δει τι ακριβώς κάνει ο άλλος ανά πάσα στιγμή δεν πρέπει να σας κάνει φιλύποπτους. Το καλύτερο είναι είναι να έχετε προγραμματίσει εκ των προτέρων κάθε πότε θα κάνετε τηλεδιάσκεψη και να υπάρχει ειδοποίηση πριν από κάθε τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία για να προλαβαίνουν όλοι να προετοιμαστούν κατάλληλα.