Κομβική ήταν η χθεσινή ημέρα για την επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά, τοπικό lockdown σε περιφερειακή ενότητα – στην Κοζάνη- με τον συναγερμό να ηχεί ολοένα και πιο δυνατά και στις όμορες περιοχές. Ταυτόχρονα, η 15η Οκτωβρίου εξελίχθηκε σε μια ημέρα με ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις: είναι η δεύτερη χειρότερη ημέρα του τρέχοντος μήνα σε αριθμό κρουσμάτων και σε αριθμό εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και η χειρότερη σε ό,τι αφορά τις απώλειες και τον αριθμό των θυμάτων.
Τα 453 κρούσματα του χθεσινού 24ωρου μπαίνουν στο αρνητικό βάθρο της επιδημίας στη δεύτερη θέση πλάι στα 460 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις 2 Οκτωβρίου η οποία διατηρεί την πρωτιά των κρουσμάτων μέχρι τώρα.
Μάλιστα, το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύθηκε στα 460 επειδή συμπεριλήφθηκαν τα 114 θετικά στον κορωνοϊό άτομα που είχαν εντοπιστεί σε εργοστάσιο της Σκύδρας Πέλλας, άφηνε κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας για τη διασπορά των κρουσμάτων και τον αριθμό τους (346) στην υπόλοιπη χώρα. Το ότι χρειάστηκαν 13 ημέρες για να φτάσει ο ημερήσιος αριθμός θετικών στον κορωνοϊό ατόμων τον αριθμό-ρεκόρ με τη συρροή της Σκύδρας και χωρίς να περιλαμβάνει ανάλογο αριθμό συρροών, αποτελεί σίγουρα μια αρνητική ένδειξη για την κυκλοφορία του κορωνοϊού και την ταχύτητα μετάδοσης των νέων λοιμώξεων.
Μεγάλη ήταν η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο. Έγιναν 85 εισαγωγές σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, με τις περισσότερες εξ αυτών σε εκείνα της Αττικής. Μέσα στον Οκτώβριο έχει καταγραφεί και άλλη μια φορά ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας, με 113 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε μία ημέρα.
Επίσης, η χθεσινή εξελίχθηκε σε μια ημέρα δύσκολη, με βαριά τη σκιά του θανάτου στα νοσοκομεία κορωνοϊού, καθώς 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σκληρή μάχη με τις επιπλοκές της λοίμωξης covid-19. Το ίδιο σκηνικό είχε διαμορφωθεί και στις 11 Οκτωβρίου, οπότε είχαν καταγραφεί οι θάνατοι επίσης 13 ανθρώπων. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως κινείται χαμηλά, μακριά από αρνητικές επιδόσεις, ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Εχθές οι διασωληνωμένοι ήταν 83, που απέχει πολύ από τον αριθμό-ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων που είχαν καταγραφεί προ 10ήμερου.
Μέσα στον Οκτώβριο στη λίστα με τους νεκρούς λόγω της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν προστεθεί 91 άτομα. Η σχετική λίστα αριθμεί 483 άτομα. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο αριθμός των 91 θυμάτων είχε «στοιχειώσει» τη χώρα ως μαύρος απολογισμός για τον περασμένο Απρίλιο, κατά την πρώτη φάση της επιδημίας, αντιλαμβάνεται ότι πλέον ποια είναι η επίπτωση του κορωνοϊού. Ο μήνας με τους περισσότερους νεκρούς από την αρχή της επιδημίας είναι ο Σεπτέμβριος (125).
Οι τέσσερις λόγοι που «κοκκίνισαν» την Κοζάνη
Το πρώτο τοπικό lockdown, δηλαδή ανώτατο επίπεδο συναγερμού 4 και τα συνακόλουθα μέτρα, επιβλήθηκε στην Κοζάνη, σηματοδοτώντας ενδεχομένως και τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή όπου καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού. Εκτός από την Κοζάνη, οι Περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων, Καστοριάς, Πέλλας αθροίζουν σταθερά κάθε ημέρα νέα κρούσματα, προστίθενται συνεχώς περισσότεροι άνθρωποι στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είτε στα νοσοκομεία είτε σε απομόνωση κατ’ οίκον.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.
Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η Περιφερειακή ενότητας Κοζάνης για 14 ημέρες περνά στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, βάσει του οποίου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί με αναστολή λειτουργίας των περισσότερων δραστηριοτήτων.
Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ στην Κοζάνη: 227 ενεργά κρούσματα, δηλαδή 227 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και 554 επαφές αυτών σε περιορισμό.
Η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας βασίστηκε σε τέσσερις παράγοντες:
-τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.
-τη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19 και 3 εισαγωγές στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.
-την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως μαρτυρούν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.
-τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters (εστίες κορωνοϊού) σε όλη την περιοχή.
Τι προβλέπεται στο τοπικό lockdown
Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, από σήμερα και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σταθερά στον πυρήνα της πανδημίας διατηρείται και η Αττική, που βάσει της γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων, μέτρησε την Πέμπτη 207 νέα περιστατικά μόλυνσης.
Τι δείχνει ο «χάρτης» της Ευρώπης για την Ελλάδα
Πάντως, η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες της Ε.Ε. που παραμένουν εν μέρει «πράσινες» στον υγειονομικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).
Τα εν λόγω δεδομένα βοηθούν τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Αναλυτικότερα:
Πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).
Στον χάρτη αυτόν, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου Σένγκεν (η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες.
Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονταν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.
Πέντε χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», δηλαδή είχαν κάτω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αλλά το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν άνω του 4% ή είχαν μεταξύ 25-150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.
Άλλες πέντε χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία) είναι γκρίζες στον χάρτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό.
Όλες οι άλλες χώρες της δυτικής και κεντροανατολικής Ευρώπης (εξαιρούνται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) είναι κόκκινες στον χάρτη αυτό, που σημαίνει ότι καταγράφονταν 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4% ή υψηλότερο κατά τις 14 τελευταίες ημέρες.