Τα ίδια λόγια μέ κάποιοες παραλλαγές για την λιτότητα, την ανεργία, τους νέους – εκτός του χρέους, αφού τότε είχε γίνει η απομείωση με το PSI – είπε και στον Αντώνη Σαμαρά τον Αύγουστο του 2013, όταν ο τότε πρωθυπουργός βρέθηκε στον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπαμα. Τις ίδιες κουβέντες χεησιμοποίησε και στη συνάντηση με τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα…
Τι είπε σήμερα ο Ομπάμα στον Τσίπρα:
Μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους έστειλε στον ευρωπαϊκό Βορρά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους».
«Πιστεύω ότι μετά από τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος» σημείωσε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα όσον αφορά την ελάφρυνση, λέγοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους.
Πάντως, επέμεινε ότι τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξής, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους.
«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα είναι ο σωστός». Πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, είπε. Πρόσθεσε ότι και ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχει τη βούληση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις, ενώ ανέφερε πως «ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός».
Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, «όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται σαφώς και αναπτυξιακή ατζέντα». Υπογράμμισε πάντως ότι είναι αναγκαίες και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εστίασε στον συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη, ανέφερε.
Για το Κυπριακό είπε πως «αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν κάπου, μπορούμε όλοι μας, η διεθνής κοινότητα, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία».
Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και αναφερόμενος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας.
Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.
Τι είχε πει στον Σαμαρά το 2013:
Σαφές μήνυμα στη Γερμανία, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Ομπάμα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης,, που διήρκεσε μία ώρα, δήλωσε ότι στα προβλήματα της οικονομίας, δεν μπορεί η μόνη επιλογή να είναι η λιτότητα.
Ο κ. Ομπάμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για βαθιά φιλία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και έκανε ειδική αναφορά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.
Η λεπτό προς λεπτό κάλυψη της συνάντησης
“Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας” τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σημείωσε ακόμα ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σαμαράς: Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε από την πλευρά του ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες.
“Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες” τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ακόμη ότι “το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story” και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.
Αναφερόμενος στο κυπριακό, σημείωσε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.
“Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ, θα προωθήσει την εμπορική συνεργασία με τις ΗΠΑ.