-->
07.12.2022

Τι ζητούν στην Αθήνα μεγαλοεπενδυτές – Με ποιος θα συναντηθούν

Στην Αθήνα θα βρεθούν σήμερα και αύριο ο Prem Watsa, ιδρυτής και επικεφαλής της Fairfax, ο J Paulson του ομώνυμου fund και ο νούμερο δύο της WL. Ross and Co., St.Johnson. Οι επενδυτές αυτοί επισκέπτονται την ελληνική πρωτεύουσα, προκειμένου να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θεσμικούς παράγοντες και διοικητές τραπεζών και επιχειρήσεων και να αξιολογήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στη χώρα.

Ο Ινδοκαναδός επικεφαλής της Fairfax θα έχει μαζί με τον St. Johnson συνάντηση την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό, Αλ, Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα. Μάλιστα, ραντεβού έχει ζητηθεί και από τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σήμερα οι κ. κ. P. Watsa και St.Johnson θα έχουν συναντήσεις με τη διοίκηση της Eurobank στην οποία Fairfax και WL Ross συμμετέχουν στην ομάδα βασικών επενδυτών, ενώ ο επικεφαλής της Fairfax θα δει και τις διοικήσεις άλλων εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει (Grivalia) ή ετοιμάζει την εξαγορά τους (Eurolife).

Από την πλευρά του, ο St.Johnson θα έχει αντίστοιχες συναντήσεις, ενώ θα συναντηθεί και με τις διοικήσεις των Alpha, Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ, των οποίων διατηρεί σημαντική μετοχική θέση. Η επίσκεψη των επενδυτών αυτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποκτά χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» και πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε σταθερή τροχιά.

Ωστόσο, οι επενδυτές αυτοί αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση διαβεβαιώσεις για την ομαλή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα κριθούν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις τους, όσον αφορά στις υφιστάμενες επενδύσεις τους, αλλά και σε αυτές που έχουν δρομολογηθεί.

Τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να πείσει τους επικεφαλής των τριών funds να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια και σε άλλους κλάδους πέραν των τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα και στελέχη των Capital, Fidelity και Brookfield που είχαν συναντήσεις με διοικήσεις τραπεζών καθώς και με θεσμικούς παράγοντες, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι όλων των funds που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Πηγή: reporter.gr
Διαβάστε επίσης