Search
Close this search box.
Search

Τουρκία: Eτοιμάζει γεώτρηση κοντά στο Καστελόριζο – Πώς απαντά η Αθήνα

Πριν 4 έτη

Με τις αντοχές της Ελλάδας παίζει η Τουρκία η οποία τις τελευταίες ώρες κλιμακώνει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Οι ανακοινώσεις του εκπρόσωπου της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με τη Λιβύη, είναι μία εξέλιξη που προκαλεί «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση αλλά αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.

Με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι περιοχές αυτές εκτείνονται από το Καστελόριζο και ανατολικά και νότια της Κρήτης. Η τουρκική πλευρά συνεχίζει προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή βασιζόμενη στο «πειρατικό» μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας – Τρίπολης το οποίο έχει καταδικάσει η ΕΕ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Γαλλία και όλοι οι ισχυροί «παίχτες» της περιοχής.

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι» δήλωσε ο Καλίν σε προκλητικούς τόνους.

«Κλειδώνουν» με παράνομη Navtex περιοχή Ν/Α της Κρήτης

Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί άλλη μία προκλητική κίνηση της Άγκυρας καθώς εξέδωσε παράνομη Navtex δεσμεύοντας περιοχή στα νοτιανατολικά της Κρήτης και της Καρπάθου, για στρατιωτικά γυμνάσια.

O υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με την σχετική οδηγία, γνωστοποίησε ότι προγραμματίζει άσκηση, διάρκειας 4 ωρών σε περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου και της Κρήτης.

Με την υπ’ αριθμόν 0239/20 οδηγία προς ναυτιλομένους το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην περιοχή για τρεις ημέρες, 11, 14 και 25 Φεβρουαρίου με το χρόνο διεξαγωγής των ασκήσεων να είναι από τις έξι έως και τις δέκα το πρωί.

Ψύχραιμη η αντίδραση της Αθήνας

Η Αθήνα στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων αντέδρασε με ψυχραιμία με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο θερμό επεισοδίου, ο Νίκος Δένδιας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ είπε: «Ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία και με τα δύο σενάρια.  Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου μπορούμε και μόνοι μας αλλά δεν θα είμαστε μόνοι» τόνισε με νόημα ο κ. Δένδιας.

Απαντώντας στην τελευταία πρόκληση της Τουρκίας και στην προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.

Επίσης επεσήμανε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο η δική μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δε μπορεί να αποδεχτεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Δε μπορεί να το αποδεχτεί. Δεν είναι θέμα αν έχουμε διακριτική ευχέρεια, αν διατυπώσαμε σωστά τη σκέψη μας, αν μας αρέσει. Δε γίνεται».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε πως «είμαστε πολύ κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τους Ιταλούς». Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογο του Ντι Μάιο, είπε επίσης ότι η συζήτηση για τον Eastmed δεν είναι θεωρητική και εκτίμησε ότι ο αγωγός θα προχωρήσει και σε αυτόν θα συμμετάσχουν τελικά και οι Ιταλοί.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.