Επί είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια, οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις επιδίωκαν μια λύση που θα διασφάλιζε την ταυτότητα της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, που πάντα θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας που θα ισχύει erga omnes. Μια λύση που θα απέτρεπε οποιονδήποτε τρίτο να εμφανιστεί ως νομιμοποιημένος διεκδικητής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα εξάλειφε οποιεσδήποτε πιθανότητες να διαμορφωθούν προϋποθέσεις έγερσης ζητήματος μακεδονικής μειονότητας στην πατρίδα μας και εμφάνισης του ιδεολογήματος του Μακεδονισμού και του σκοπιανού αλυτρωτισμού.
Αντιθέτως, η παρούσα Κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα παραπάνω μέτωπα. Καταπάτησε όλες τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής διπλωματίας. Αυτή η πραγματικότητα δεν ανατρέπεται ούτε αναθεωρείται. Με την ψήφο της αναγνώρισε ένα μακεδονικό έθνος δίπλα στον δικό μας μακεδονικό πληθυσμό. Εξασφαλίζοντας στους Σκοπιανούς πολίτες το δικαίωμα να ονομάζονται «Μακεδόνες», τους έδωσε ενυπόγραφα απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική μας κληρονομιά. Για πρώτη φορά, μια ελληνική κυβέρνηση μέσω ενός δεσμευτικού διμερούς συμβατικού κειμένου, αναγνωρίζει ρητώς και επίσημα την ύπαρξη μιας Σλαβικής γλώσσας ως «μακεδονική». Η Αθήνα δεσμεύεται να μην αντιταχθεί στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό. Με τη δική της συγκατάθεση, τα προϊόντα των Σκοπίων θα ονομάζονται «μακεδονικά». Θα μπορούν δηλαδή για παράδειγμα τα Σκόπια να πουλούν μακεδονική φέτα και χαλβά σε τρίτες χώρες.
Πρόσφατα, δέκα οκτώ πρώην πρέσβεις, υπέγραψαν επιστολή στην οποία υπογραμμίζουν ότι, πέραν της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας που επιχειρείται, θα δημιουργηθούν προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα και θα προκύψουν προστριβές και αποσταθεροποίηση. Εκφράζουν φόβους για την εκδήλωση αλυτρωτικών τάσεων κατά της χώρας μας τη στιγμή που τα Σκόπια δεν φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική του Τίτο περί «Ενοποιήσεως όλου του μακεδονικού χώρου συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής ιστορικής Μακεδονίας» ενώ η νέα γενιά έχει γαλουχηθεί με το όνειρο επέκτασης της χώρας τους στην κατ’ αυτούς «Μακεδονία του Αιγαίου». Τονίζουν ότι η μακεδονική «γλώσσα» και «ταυτότητα» που εντελώς εσφαλμένα αναγνωρίζονται αποτελούν τα κυριότερα συστατικά στοιχεία για την δημιουργία μιας εθνικής οντότητας. Οι σχετικές διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών παρέχουν το νομικό πλέον κάλυμμα για να συνεχίσει η σκοπιανή πλευρά την «αλυτρωτική» της πολιτική με άλλα πιο ισχυρά από τα μέχρι τώρα μέσα…».
Οι πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων στις Πρέσπες με το «Μακεδόνες, Έλληνες και Ευρωπαίοι…» μειώνουν αισθητά τα περιθώρια αισιοδοξίας περί των «αγαθών» προθέσεων της γείτονας χώρας. Αναφορά στις δηλώσεις αυτές του κ. Ζάεφ, κάνει και ο πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού και συμπατριώτης μας Λαοκράτης Βάσης εγκαλώντας την κυβέρνηση για τη συμφωνία: Παρομοιάζει το Μακεδονικό με ένα κεντρί στο εθνικό μας κορμί με ιστορικό / πολιτιστικό, γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό δηλητήριο. Θέτει το βασανιστικά αιωρούμενο ρητορικό ερώτημα : «Πώς «γίνεται» και γιατί, το μεν κράτος να ονομάζεται Βόρειος Μακεδονία κι η γλώσσα του όχι βορειομακεδονική, κατά ευθεία λογική συνέπεια, αλλά μακεδονική, όπως και η ιθαγένεια επίσης να μην είναι βορειομακεδονική αλλά μακεδονική, αναπέμποντας, μ΄αυτήν την καθόλου … αθώα σφετεριστική ιδιοποίηση, όχι στο γεωγραφικό μακεδονικό μέρος αλλά στο μακεδονικό όλον»;
Με άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή, έντεκα διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί αναφέρουν: «Σε έναν κόσμο όπου η άγνοια ιστορίας και γεωγραφίας είναι ο κανόνας, η ονομασία υπηκοότητας και εθνότητας συνάμα ως «μακεδονικών» δίνει στους γείτονες, εμμέσως πλην σαφώς, ασχέτως των όρων της συμφωνίας περί αρχαιότητας, απεριόριστη πρόσβαση στη μακεδονική κληρονομιά συνολικά – και μάλιστα με την υπογραφή μας».
Η Κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνώντας ότι υποχρέωσή της είναι να διασφαλίζει τα δίκαια και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι των γειτόνων μας κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών. Αγνόησε τη βούληση της πλειοψηφίας των Ελλήνων και προσπάθησε με λογικούς ακροβατισμούς να πείσει ένα ολόκληρο έθνος για την αναγκαιότητα της αποδοχής της.
Σαφώς και η διαφωνία ανάμεσα στους δύο λαούς πρέπει να διευθετηθεί άλλα όχι με αυτούς τους όρους. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν επιλύει τις διαφορές τη αλλά τις κρύβει κάτω από το χαλί. Αντί να αποτελεί λύση είναι μέρος του προβλήματος. Αντί να αποτρέψει τον σφετερισμό της ιστορίας μας τον νομιμοποιεί. Αντί να πατάξει τον αλυτρωτισμό τον ενισχύει. Αντί να σεβαστεί τη βούληση και την ιστορική κληρονομιά του λαού μας, την αγνοεί.«Αφεθήκαμε να πορευόμαστε χωρίς ελληνική πολιτιστική στρατηγική και συνακόλουθα χωρίς εθνική στρατηγική μακράς πνοής, με Ρήγα, Σολωμό και Κάλβο στα αξιακά της θεμέλια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λαοκράτης Βάσης. Άραγε πόσο αλυτρωτικό θα φαντάζει σε μερικά χρόνια το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι Ελληνική»;
*Ο Γιώργος Στύλιος είναι βουλευτής Άρτας με τη Νέα Δημοκρατία